Foto portada: la Rambla de Sabadell, durant la vaga del 3-O, també dita aturada de país. Autor: David B.

La crisi política de l’octubre va refredar l’economia sabadellenca i vallesana

L’economia catalana en general i la de l’àrea de Sabadell en particular va arribar a finals de setembre en bona forma. I encara el 2018 amb un cert optismisme, segons els indicadors presentats aquest dilluns per les principals entitats econòmiques de la ciutat. Entremig, la crisi política viscuda la tardor passada, a partir del referèndum de l’1-O, que sí va afectar l’economia local i comarcal. 

Els informes presentats aquest dilluns a la Cambra de Comerç s’han exposat sense mencionar de fora directa la crisi d’octubre, mirant més a l’any en curs que als mesos d’octubre, novembre i desembre. Passant pàgina. Però les dades deixen clar que a nivell general els indicadors econòmics al voltant del quart trimestre de l’any passat van ser negatius. Per exemple, a finals d’any es va refredar el creixement industrial a l’àmbit de Sabadell, el Ripoll i la Riera de Caldes. També es va ‘moderar’ el creixement dels serveis i en comparació amb la resta de l’any les dades d’ocupació, teixit empresarial i atur van ser més discretes entre octubre i desembre de 2017. O dit d’una altra manera, l’economia local es va refredar tres mesos.

Preocupa de nou el totxo

L’economia es va refredar, amb una excepció i no del tot volguda: el sector immobiliari i la construcció, que creix tant en preus com en obres fins al punt que ja preocupa de nous els sectors més industrials. La presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alicia Bosch, s’ha pronunciat sense embuts: “ens preocupa que el creixement de la construcció vagi en detriment a la indústria”. El número d’habitatges iniciats al darrer trimestre de l’any va créixer un 500 per cent respecte el mateix període de l’any anterior. I el preu del lloguer va pujar un 7,2 per cent en un any. El regidor de Treball i Empresa de Sabadell, Eduard Navarro, ha mostrat també la seva preocupació per aquests creixements.

El clima empresarial es recupera però no del tot

Passada la crisi política, l’empresariat veu de nou el futur amb un cert optimisme, segons deriven els resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial. Però queden efectes de la crisi d’octubre: malgrat que la major part dels enquestes creu que l’empresa seguirà estable, en un extrem hi ha més pessimistes i en l’altre hi ha menys optimistes. El clima s’ha refredat.

La Cambra de Comerç, el 3-O, tancada. Autor: David B.
La Cambra de Comerç, el 3-O, tancada. Autor: David B.

“Hem viscut una desacceleració però creiem que les expectatives per al 2018 són bones”, assegura el president del Gremi de Fabricants, Blai Costa. En la mateixa línia es pronuncia el president de la Cambra de Comerç, Antoni M.Brunet: “les amenaces per a l’economia són el Brexit i la política local, que val a dir han tingut un impacte molt petit. Esperem que les situacions s’estabilitzin i deixin de ser un contrapes a la bona marxa de l’economia”. Per la seva part, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha recalcat que l’economia local segueix tenint un fort problema de “temporalitat, més d’un 86 per cent en la contractació”.

Foto portada: la Rambla de Sabadell, durant la vaga del 3-O, també dita aturada de país. Autor: David B.