Foto portada: el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. Autor: ACN.

Les empreses que vulguin treballar pel sector públic hauran d’oferir un salari mínim de 1.071 euros

Les empreses que vulguin treballar pel sector públic a al comarca del Vallès Occidental hauran d’oferir als seus empleats un salari mínim de 1.071 euros. El Consell Comarcal i els 23 ajuntaments que integren l’ens han començat a introduir una clàusula d’execució obligatòria en els contractes de serveis.

Aquest és un dels primers passos que l’ens supramunicipal i els consistoris d’aquets territori han dut a terme per crear un salari mínim comarcal que millori la situació de risc de pobresa en què es troba el 21,4 per cent de la població d’aquest territori. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, l’ens ja ha aplicat aquest “requisit imprescindible” en la licitació i posterior execució del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Així mateix ha avançat que aquest dijous està previst que el ple de l’ens aprovi la inclusió d’aquest condicionant en la licitació del nou contracte de transport escolar.

La voluntat d’implantar un salari mínim comarcal va sorgir el passat 8 de juny després que es fes públic l’Estudi de desigualtat i exclusió social al Vallès Occidental que va revelar que el 21,4 per cent dels ciutadans d’aquesta comarca viuen en situació de vulnerabilitat i pobresa; que el 27 per cent de les persones treballadores tenen uns ingressos inferiors a 12.000 euros l’any; i que el 43 per cent de les persones aturades no reben cap prestació.

“Veiem que a nivell macroeconòmic és cert que els resultats són positius però per contra la pobresa s’ha instal·lat i no està desapareixent”, apunta el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que afirma que l’administració ha de ser capaç d’intervenir per “atenuar” aquesta situació. “Hi ha una forta pressió de ciutadans que estan sent expulsats de Barcelona i es traslladen a municipis de l’àrea metropolitana com els nostres”, comenta.

Tot plegat, assegura, fa que el preu del lloguer també s’estigui disparant al Vallès Occidental, el que esdevé un agreujant per les famílies amb dificultats que volen accedir a un habitatge.

Implantació en l’àmbit públic

En els darrers mesos el Consell Comarcal i els 23 ajuntaments d’aquest territori han treballat per implementar en tots els àmbits possibles de l’administració pública aquest salari mínim comarcal.
“El que primer s’ha fet és que tots els treballadors que formen part de l’administració estiguin cobrant aquest salari o una xifra superior”, ha relatat Giménez que ha afegit que s’ha treballat des de les secretaries dels consistoris per incorporar aquest aspecte com una condició especial d’execució dels contractes que té l’ajuntament.
En paral·lel, el Consell Comarcal ha incorporat aquesta condició en la licitació i posterior execució del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), en alguns contractes externs com el de l’empresa que s’encarrega dels controls d’accés al recinte, o en la licitació del nou contracte de Transport Escolar, que està previst que s’aprovi aquest dijous en un ple comarcal.

A banda, s’ha aplicat en les subvencions per contractar persones a través de programes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). “Els ajuntaments afegeixen de forma complementària l’import que falta fins arribar als 1.071 euros mínims”, aclareix Giménez que remarca la importància que l’administració “doni exemple” per estendre la iniciativa al mercat laboral lliure.

Sindicats i patronals

“Estem a punt d’iniciar una segona fase que consistirà en establir converses amb les principals patronals de la comarca i els sindicats”, comenta el president que assenyala que l’objectiu és que els agents econòmics “siguin sensibles a aquests requeriments” i que el salari mínim comarcal esdevingui un element “definitiu” en les negociacions dels convenis.

Giménez ha admés que caldrà fer “molta pedagogia”, però s’ha mostrat convençut que millorar les condicions laborals dels treballadors repercuteix positivament en la seva productivitat i l’optimització del conjunt del servei que ofereixen les empreses.

“Volem traslladar que durant els propers anys totes les empreses que no estiguin compromeses per aplicar el salari mínim comarcal al Vallès Occidental tindran moltes dificultats per poder treballar en el sector de l’administració i públic”, ha sentenciat el president.

Foto portada: el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. Autor: ACN.