Nou pas per diversificar els usos del riu Ripoll

  • Patronals i Ajuntament s’alien per deslligar els usos industrials del riu Ripoll del sector tèxtil.

  • Es volen permetre noves implantacions industrials, restauració, activitats esportives i centres de culte.

La ciutat de Sabadell va iniciar els seus usos industrials associats a la llera del riu Ripoll, que durant dècades va protagonitzar un dels principals escenaris de la indústria tèxtil local a través dels seus molins. Des de la crisi del tèxtil, però, la seva importància econòmica s’ha reduït dràsticament. L’Ajuntament vol permetre ara nous usos a la llera del riu per rellançar la zona. Una demanda de les patronals sabadellenques i la Cambra de Comerç.

Segons els càlculs del Centre Metal·lúrgic, encara hauran de passar tres anys perquè s’instal·lin nove empreses al Ripoll, però la voluntat és clara: dinamitzar aquest entorn deslliurant-lo del seu tradicional component tèxtil (amb grans naus industrials i mà d’obra extensiva). Per atraure nous negocis i crear llocs de feina es permetrà que les indústries siguin més petits (en alguns casos es permetran instal·lacions a partir dels 300 metres quadrats, cinc vegades menys que fins ara) i més diverses (del tèxtil es passa a permetre indústria artesanal, tecnologia i usos esportius i religiosos o el comerç (fins a un 10 per cent del total).

El ple municipal del mes de maig ja va aprovar un punt en aquest sentit, i aquest mes de juny s’hi torna (més info: ‘Com recuperar el riu Ripoll per a l’economia de Sabadell‘). Encara queda, almenys, un any de tramitació fins que la Comissió d’Urbanisme de Barcelona doni el seu vist-i-plau. “Aquests canvis són fruit d’una demanda dels sectors econòmics de la ciutat”, ha dit l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, davant els representants del Centre Metal·lúrgic, la Cambra de Comerç i Indústria, el Gremi de Fabricants i la Fundació del Gremi de Fabricants.

Ara mateix hi ha 49 empreses al riu, que donen feina a unes 500 persones. La finalitat és tenir-ne més, de nous sectors, i generar ocupació “sense malmetre el medi ambient i els usos lúdics i naturals que ha de tenir el riu com a activitat principal”, ha dit la cap d’Urbanisme, Rosa Martínez.

Fins ara no hi havia manera d’ocupar les naus industrials; ara tindrem menys fuites de negocis”, ha dit Sofia Gabarró, expresidenta del Centre Metal·lúrgic, que ha afegit: “és una llàstima que hagi passat tant temps ja que fa anys que demanàvem aquests canvis i fins d’aquí a tres anys no hi haurà empreses noves al sector. Sempre anem tard”. Per la seva part, el president de la Fundació del Gremi de Fabricants, Josep Bombardó, espera que s’acceleri la tramitació i posa en valor la necessitat de “reindustrialitzar el país per generar ocupació i lluitar contra l’atur”.

Bombardó ha demanat al govern local que posi les condicions per a generar negocis i “responsabilitat” a l’oposició. Assegura que les empreses podran instal·lar-se al riu a un preu més competitiu que, per exemple, a Sant Pau de Riu-sec o Can Gambús. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç, Antoni Maria Brunet, manté que “el Ripoll té més potencialitats i ara l’estàvem condemnant a la desaparició”.

L’alcalde, Juan Carlos Sánchez, que s’ha presentat acompanyats de dos regidors que han negociat el canvi en el planejament (Josep Ayuso i Ramon Burgués) ha destacat que “el procés ha estat ple de dificultats” i s’ha mostrat a favor de que la indústria torni a guanyar pes a l’economia de Sabadell

Nous usos al riu

Els canvis en el pla general permetran instal·lar altres activitats econòmiques fins ara no permeses al riu Ripoll: la restauració, el comerç, els negocis esportius i les activitats religioses. Amb un matís: no podran superar el 10 per cent del volum màxim que pot tenir una parcel·la. Sánchez ha assegurat que els canvis al riu permetran ubicar-hi centres de culte a la zona.

Foto portada: representants dels sectors econòmics i de l’Ajuntament, aquest matí. Autor: Aj. Sabadell (J.Peláez).

Comments are closed.