Feliu Formosa

Feliu Formosa rep la Medalla de la Ciutat

  • El poeta, assagista, traductor i home de teatre sabadellenc rep el guardó a la Sala de Plens.

  • Ha estat proposat per diverses entitats i persones a títol individual.

L’escriptor sabadellenc Feliu Formosa ha rebut aquest dilluns la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural per la seva trajectòria i contribució a la cultura. L’acte d’entrega s’ha fet a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb la presència d’una cinquantena de persones.

La proposta de Feliu Formosa com a Medalla de la Ciutat al mèrit Cultural ha estat tramitada en els darrers mesos a proposta de diverses entitats i institucions sabadellenques.

Vida i obra

Formosa va néixer el 10 de setembre de 1934. El seu pare va ser càrrec de l’exércit republicà. Feliu Formosa va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona i va ampliar estudis a la República Democràtica Alemanya (RDA, l’Alemanya comunista).

S’ha dedicat amb força a la dramatúrgia, fundant el grup teatre Gil Vicente a la universitat. Després va fundar el Grup de Teatre Independent del CICF. Ha escrit obres (L’encens i la carn, per exemple) i ha fet d’actor. També de professor a l’Institut del Teatre. És un destacat traductor de l’alemany. Ha traduït poesia, narrativa i teatre. En total, més de seixanta obres.

Formosa, amb la Medalla de la Ciutat. Foto: J.Peláez / Aj. Sabadell.
Formosa, amb la Medalla de la Ciutat. Foto: J.Peláez / Aj. Sabadell.

Formosa ha destacat també en la poesia, amb reculls com Albes breus a les mans, Llibre de meditacions, Raval o Cançoner, Llibre dels viatgers, Semblança, Si tot és dintre o Amb efecte.

L’any 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi i l’any 1989 el premi Nacional de les Arts Escèniques. El 1994 va rebre el Premio Nacional de Traducción. Tres anys més tard, el premi de la Institució de les Lletres Catalanes en literatura infantil i juvenil. També és premi d’honor de l’Institut del Teatre i degà de la Institució de les Lletres Catalanes. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

L’autor es mostra molt agraït

Formosa s’ha mostrat agraït amb la corporació local pel guardó i també a les entitats i persones que l’han proposat.

L’alcalde accidental i regidor de Cultura Juan Carlos Sánchez ha comentat:

Trajectòries com la de Feliu Formosa demostren que la cultura i l’art tenen a veure amb el talent, però també amb el treball, la dedicació i l’arrelament a l’entorn on un viu”.

Antoni Clapés ha fet la glossa de Formosa. A l’acte també ha intervingut l’actual tinent d’alcalde d’Urbanisme, però durant molts anys regidor de Cultura, Joan Manau, familiar de Formosa.

Foto portada: Feliu Formosa, amb el regidor de Cultura, Juan Carlos Sánchez. Autor: David B.