Foto portada: l'estadi durant la inauguració.

La Nova Creu Alta compleix 50 anys

20 d’agost de 1967. Inauguració del nou estadi municipal de futbol: la Nova Creu Alta. Aquest diumenge, 50 anys després, es recorda l’efemèride.

La construcció de l’estadi que havia de substituir el de la Creu Alta va començar al setembre de 1966 sota la direcció de Gabriel Bracons. En un any, a la Nova Creu Alta ja corria la pilota. Les imatges d’Arcadi Gili i la veu de Joaquim Gorgori repassen en vuit milímetres la construcció del Temple en el següent vídeo recuperat per l’Arxiu Històric de Sabadell.

Al principi, era un estadi amb molta més capacitat (al voltant de 30.000), ja que tothom estava dempeus i no hi havia butaques. El partit inaugural va ser un Sabadell – Futbol Club Barcelona, en el qual fins hi tot va aterrar-hi un helicòpter al mig del camp. Resultat final: Sabadell 1 Barça 0, amb gol de Josep Maria Vall. L’Arxiu Històric de Sabadell ho rememora en un vídeo que adjuntem a continuació.

La sacada d’honor va anar a càrrec del llavors Delegado Nacional de Educación Física y Deportes, després president de la Diputació i finalment president del COI, Joan Antoni Samaranch, acompanyat de José Burull, alcalde de Sabadell, i altres personalitats.El primer partit oficial va ser un Sabadell-València de Primera, i Josep Palau va ser el primer golejador a l’estadi en partit de competició.

25 anys després de la seva inauguració, la Nova Creu Alta va ser reformada amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, on s’hi van jugar cinc partits. S’hi van afegir cabines de premsa i altres instal·lacions. L’última reforma va ser en el darrer ascens del CE Sabadell a Segona Divisió, quan es van canviar tots els seients. Posteriorment s’ha unificat la imatge de tots els cartells publicitaris.

Nova Creu Alta. Autor: David B.
La Nova Creu Alta, aquest estiu. Autor: David B.

El CE Sabadell ha viscut allà la seva història més recent, ha viscut partits a Primera, a Segona, a Segona B i a Tercera, el mític Sabadell-Bruges de la Copa de Fires l’any 1969, l’ascens a Primera del 86, el controvertit Sabadell-Osasuna, i descensos… Mil i una històries, com també acollir les Olimpíades del 92, alguns partits europeus del RCD Espanyols i, fora del futbol, alguns concerts musicals. Tota aquesta història quedarà recollida en breu en un llibre fet per el Miguel Angel Rodríguez, l’home de les estadístiques del Centre d’Esports Sabadell.

Actes commemoratius

Des del club s’ha organitzat diferents actes, com per exemple un partit entre els veterans arlequinats amb els veterans del Barça, recordant aquell partit a l’estadi i que forma part dels actes d’aquesta festa major. El mateix dia de partit, els jugadors que van estar allà han estat convidats al partit on rebran on petit record i faran el servei d’honor. Després, començarà la temporada 2017-2018.

Foto portada: l’estadi durant la inauguració.