Foto portada: Antonio Sáez, 'Alí el perruquer' sortint de casa seva. Autor: David B.

L’Audiència Nacional processa ‘Alí el perruquer’ per terrorisme

L’Audiència Nacional ha processat els deu membres d’un presumpte grup terrorista, Fraternitat Hispànica, amb arrels al Vallès i el presumpte líder del qual era el sabadellenc Antonio Sáez, conegut en els cercles islamistes vallesans com ‘Alí el barber’.

L’operació policial va sorprendre el barri de Can Llong de Sabadell una nit del passat mes d’abril (més info: ‘Operació contra el gihadisme a Sabadell‘). Tot i que els registres no es van dur a terme especialment a Sabadell, sinó més aviat a Terrassa i també a altres municipis, el presumpte líder de la cèl·lula terrorista era sabadellenc: Antonio Sáez, convertit a l’islam l’any 2012 a l’oratori de Can Puiggener i radicalitzat entre 2013 i 2015 sobretot entorn la mesquita del barri de Ca n’Anglada. Sáez era conegut com ‘Alí el barber’, i com bona part dels detinguts, està en presó provisional a Valdemoro des d’aquell moment (més info: ‘El diari d’Alí el barber‘).

Ara, segons publica El Periódico de Catalunya aquest dijous, la investigació judicial fa un pas més, camí a la vista oral que es farà en les properes setmanes. Una desena dels detinguts han estat procesats per un delicte de terrorisme. Segons la interlocutòria judicial van plantejar atemptar contra el centre comercial Las Arenas de Barcelona, la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la mateixa plaça o fins i tot el complex Egara, seu central de la policia catalana, situada entre Sabadell i Terrassa al barri de Castellarnau.

Fraternitat Islàmica donava suport a les consignes de l’Estat Islàmic. Primer van intentar portar musulmans radicalitzats a Síria i Iraq. Van ser localitzats per la policia a Bulgària i, després dels fets, van aparcar aquesta via i es van decidir per atemptar a Catalunya. Finalment, però, la cèl·lula va ser desarticulada. Un agent infiltrat es va introduir a la cèl·lula. En el registre al domicili de Sáez, al carrer Plini el vell, entre Can Llong i Can Rull, es va trobar textos d’adoctrinament, llibres i audiovisuals per propagar la gihad mundial. També un manuscrit sobre la fabricació d’artefactes explosius.

Entre els processats pel magistrat Santiago Pedraz no es troba el neonazi resident a Sant Quirze, Diego José Frías, que va col·laborar amb Alí el barber plantejant un atac contra una llibreria jueva de Barcelona (més info: ‘En llibertat el col·laborador neonazi d’Alí el barber‘). Frías està en llibertat sota fiança des del passat estiu.

Foto portada: Antonio Sáez, ‘Alí el perruquer’ sortint de casa seva. Autor: David B.