Farrés guarda al calaix el seu programa: “la Covid ens ho ha canviat tot”

El Partit dels Socialistes de Catalunya va guanyar les eleccions municipals amb algunes propostes pròpies, que no presentava cap altra formació política: traslladar la seu de la Policia Municipal al nord, reconvertir el Mercat de Campoamor en un centre cultural, fer un complex de gent gran a La Roureda i unificar les seus de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional a l’Eix Macià. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha anunciat aquest dimecres en una trobada amb Sabadell Cercle d’Entitats que deixa “les grans obres” al calaix i renuncia a fer-les aquest mandat per centrar-se en la sortida de la crisi del coronavirus i en altres actuacions menys arriscades.

“La Covid ens ho ha canviat tot a tots els nivells”, ha començat Farrés. Es deixaran d’ingressar uns 23 milions d’euros, un 10 per cent del total d’ingressos de l’Ajuntament. No hi ha marge real per inversions milionàries com la comissaria, l’escola de música o el centre cultural a Campoamor. En bona part dels casos també, aquestes inversions no tenen consens entre les formacions polítiques i la seva aprovació no estava garantida.

“El pla que vam presentar fa uns mesos la Covid ens l’ha canviat”, ha seguit. “No volem arriscar l’economia de l’Ajuntament i començar certs projectes, que tenim clars i creiem que serien bons, però que ens podria fer entrar en cert risc econòmic”, ha dit.

Per tant, es deixen per un altre moment les “grans obres”. Quines són? La reconversió del Mercat de Campoamor, que necessita més “consens”, la construcció de la comissaria de la policia al nord i la unificació de l’Escola Municipal de Música i el Conservatori a l’Eix Macià. “És un gerro d’aigua freda”, ha convingut la presidenta de Joventuts Musicals, en relació a aquest fet. Tampoc es farà la nova escola bressol de la Concòrdia, que es va aprovar per unanimitat el mandat anterior: “Hem tingut dubtes però hem decidit que la paràvem perquè cal veure després del Covid com aniran les escoles bressol, perquè han quedat molt afectades i no hem omplert les places”.

Hi ha dues excepcions. El nou pavelló dels Merinals (5 milions), que sí es farà, i el complex de gent gran de la Roureda, que portava el PSC al programa i manté. Es deixaran els projectes preparats però no es mourà abans de 2023 un pam de terra.

Quines seran les línies d’actuació a partir d’ara?

En primer moment, augmentar la presència del verd a la ciutat. Per exemple, s’executarà el Pla Director de l’Arbrat Viari per plantar 6.000 arbres nous. Es plantarà més vegetació per “fugir de la idea de ciutat o plaça dura”. I abans que acabi el mandat es farà la primera fase del Parc del Nord (3,2 milions), l’última i principal del Parc de les Aigües (5 milions) i el nou Jardins d’Espronceda-Campoamor (1,9 milions).

En segon lloc, el programa Fem Barri, per la cohesió de la ciutat. Es reordenarà la plaça de la Llibertat (Concòrdia), el carrer Goya (Campoamor), l’accessibilitat de Can Rull i Cifuentes, un aparcament de vehicles sobre la llosa de la Ronda Oest entre Can Llong i Castellarnau i es pacificarà el carrer Indústria (Centre). Com a Can Deu, ara es posaran càmeres de seguretat a l’Eix Macià i també a la plaça Picasso (Campoamor). Tot complementat amb altres projectes heretats que ara s’han reactivat: el pla per renovar les zones de jocs infantils i el pla per asfaltar un centenar de carrers o que ja es fan com les obres a la plaça de Lisboa, la seu de l’Escola de Música a Sant Oleguer o els carrils bici a la Rambla d’Ibèria i fins a Sant Quirze. Dos projectes sense data: la urbanització del nou espai sobre la via dels FGC entre Can Feu i Gràcia i el nou Passeig de la plaça Major (el projecte es presentarà al setembre).

En quant a equipaments, més enllà del pavelló dels Merinals, a Nostra Llar es reformaran les antigues pistes esportives de Cal Garcia producte de l’operació urbanística de l’Artextil que ara són municipals. També actuacions a Gràcia:

“La fàbrica Sallarés Deu, a Gràcia, no s’hauria d’haver adquirit però ja que la tenim farem un centre d’innovació. Teníem prou patrimoni per recuperar i hagués estat més interessant rehabilitar alguna cosa que ja teníem però donarem sortida al projecte”.

D’altra banda, l’Ajuntament cedirà a Justícia un solar a l’Eix Macià per construir un nous jutjats i un altre a Interior entre la Zona Hermètica i Sant Quirze per tenir un nou Parc de Bombers. Les obres depenen de la Generalitat, com també la residència de gent gran del sud. “En aquests cas no ho tenim encarrilat”, ha dit Farrés, amb nul·les relacions amb el departament d’Afers Socials i el conseller El Homrani.

Pel que fa a les grans infraestructures, es faran les obres del Portal Sud, entre la C-58, el polígon de la Zona Hermètica i l’Aeroport, s’acabaran les obres del polígon de Can Roqueta i es redactarà la renovació del polígon del sud (Zona Hermètica).

Sabadell Cercle d’Entitats

El conglomerat d’entitats Sabadell Cercle d’Entitats es va crear a les portes de les darreres eleccions i està format per 120 entitats de la ciutat. Ara per ara, sense Consell de Ciutat, és el major exponent del ‘tot Sabadell’ ja que hi ha representades les entitats més destacades de la ciutat dels àmbits econòmics, veïnals, socials, formatives o del coneixement.

El grup va fer un seguit de debats entre formacions polítiques i, un cop constituït el nou consistori, amb un fòrum amb l’alcaldessa, del qual aquest dimecres s’ha fet la segona trobada. Sabadell Cercle d’Entitats demana un ens de col·laboració público-privada o agència de desenvolupament de la ciutat.  En aquest sentit, el president de la Federació d’Associacions Veïnals, Manuel Navas, ha demanat configurar un seguit de taules de treball per definir els reptes de la ciutat. “Hem d’aprofitar el capital humà de la ciutat”, ha dit Navas. “No el pensem desaprofitar i les taules les convocarem”, s’ha compromès Farrés. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, ha demanat que les inversions “tinguin el màxim impacte en el teixit econòmic de la ciutat”.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant la trobada telemàtica amb Sabadell Cercle d’Entitats.

Comments are closed.