Foto portada: Forcadell, aquest dissabte a Cal Balsach. Autor: David B.

Forcadell (ERC): “aneu a votar per no permetreu que els 1.051 dies de presó hagin estat en va”

  • Forcadell demana a l’independentisme anar a votar si cal amb doble mascareta perquè la presó no sigui en va.
  • Fernàndez manté que ERC són els únics que poden fer fronts amplis: “quan Junts i els comuns es veten guanya el socialisme”.

Aparició de Carme Forcadell, l’expresidenta del Parlament, a la campanya electoral. A la seva ciutat, Sabadell, on ha acompanyat l’acte central d’Esquerra Republicana a la ciutat que s’ha fet al centre cívic de La Creu Alta davant mig centenar de persones per les restriccions de la Covid-19.

L’exregidora a Sabadell (2003-2007) i expresidenta del Parlament entre 2015 i 2017, Carme Forcadell, condemnada a 11,5 anys de presó pel Tribunal Suprem i ara en tercer grau, ha protagonitzat l’acte republicà a la seva ciutat. “No m’he sentit mai sola, m’heu fet sentir estimada i us ho vull agraïr, com totes les persones que cada dia van a la plaça Sant Roc van a reclamar cada dia a les 12 que posin de nou la pancarta que demana la llibertat dels presos polítics”.

Forcadell ha demanat mobilització: “aneu a votar”. “Moltes generacions republicanes com nosaltres no podien fer-ho. Nosaltres podem expressar-nos i ho hem de fer per ells i pels que vindran perquè volem un país millor. No volem que trobin aquest que tenim, on manen més els jutges que les persones votades. Però mireu: o guanya ERC o guanya el 155, aquells que ens volen a la presó, a l’exili i repressaliats i a més amb el suport de VOX, que és feixisme i no es pot més que combatre”.

L’expresidenta del Parlament ha demanat que en temps de pandèmia “us cuideu perquè som la via àmplia i volem a tothom per construir la república lliure, feminista, justa i solidària”, així com “gaudir dels petits espais propis de llibertat”. “Anem al tren, anem al metro, anem a votar si cal amb doble mascareta però aneu-hi perquè estic convençuda que no permetreu que els 1.051 dies de presó han estat en va. Em pregunten si ha valgut la pena. Com no ha pogut valdre la pena lluitar per la democràcia, per la llibertat, per la gent. Sempre valdrà la pena per més anys de presó i per més repressió”.

“Quin altre partit hi ha més repressaliat que Esquerra? No hi ha cap altre. Presidents exiliats, fins i tot un afusellat. Qui no es va poder presentar per republicà després de la dictadura? Si voteu amb el cap i amb el cor votareu Esquerra Republicana de Catalunya”.

La número 2 d’ERC per Barcelona, Laura Vilagrà, ha demanat obrir una “nova etapa guanyadora” destacant que els republicans són els que més nous independentistes atrauen i reformant el país per reduir la temporalitat, l’atur o la desigualtat. “Presentem un equip harmonitzat, altres fitxen candidats individuals”, ha assegurat. “Les vies ràpides són vies mortes, amb més repressió. Hem de sortir del cul de sac”, assegura. “Ens fa por que el candidat Illa no hagi negat categòricament el suport de VOX. És el candidat del PSC però també de Cs o del 155”, ha insistit.

Fernàndez. “quan Junts i els comuns es veten guanya el socialisme”

L’exalcalde de Sabadell, ara delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona i aspirant a diputat a partir del 14-F, Juli Fernàndez, ha començant la seva intervenció assegurant que “estar al costat de la gent és no robar”. Fernàndez assegura que “ens enfrontem a la situació més dura almenys des de 1979”: una emergència sanitària amb afectacions laborals. Però que ja a Sabadell van entomar el repte de liderar l’Ajuntament després dels moments “més foscos” d’aquesta ciutat: després del cas Mercuri, amb crisi econòmica i abans de l’1 d’octubre. “Som els que vam protagonitzar l’1 d’octubre i que ningú us faci abaixar el cap, que ningú us doni cap lliçó mai”, ha exclamat.

“A Sabadell sabem que passa quan el més votat no és Esquerra. Sabem que quan Junts i els comuns es veten, guanya el socialisme. I quan el socialisme ha guanyat, tant Junts com els comuns col·loquen la seva gent. I això no pot passar a Catalunya. I per això hem de guanyar les eleccions a Catalunya”.

En aquest sentit, Fernàndez planteja els republicans com els únics que “podem estirar a banda i banda per fer front amplis”. “O guanya el 155 o guanyen els que tenen sacs i sacs de casos de corrupció, o guanyen els de sempre o guanyem els republicans”, diu.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha celebrat que “després de més de 30 anys de governs convergents vam sumar esforços i generar consensos per passar pàgina” al seu municipi l’any 2019, quan ERC va rebre els suports del PSC i la CUP per formar el govern. “Volíem deixar de ser el Sant Cugat del 3 per cent i passar a ser el Sant Cugat de tothom. L’independentisme és molt plural, com el país, i Esquerra volem assemblar-nos a la pluralitat del país”. La república serà útil per la gent. Però per arribar-hi “necessitem ser més” i “només ho podrem fer si Esquerra lidera”, ha finalitzat: “no fem curses per veure qui és més independentistes, no ens cal”.

Per part del Joventut Republicà el candidat local és Quim Belmonte, qui ha assegurat que la crisi econòmica associada a la Covid però també als estralls de la crisi del 2008 ha vingut de la mà de les reformes del PP, el PSOE, CiU i el PNB, “una regressió en drets laborals i polítics”. “La primera causa de mort dels joves és el suïcidi”, ha lamentat. Clara Palau, activista trans sabadellenca a les llistes republicanes, espera ser “la primera diputada trans que entri al Parlament de Catalunya”, destacant la passada legislatura l’aprovació de la llei contra les violències masclistes “que blinda per primera vegada les dones, adolescents i nenes trans” i la llei d’igualtat de tracte i no discriminació, “molt important per desenvolupar els drets LGBTi”. “Si entro al Parlament no entraré només jo sinó tot el col·lectiu trans amb la seva riquesa i diversitat”, ha finalitzat.

El portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que els republicans tenen un capita polític “preciós” a la ciutat, amb 20.000 vots a les darreres municipals, set regidors a l’oposició i sent la ciutat amb major número de votants independentistes en nombres absoluts, després de Barcelona. “Els nostres veïns saben que som responsables i honestos, i d’esquerres”, ha afegit Fernàndez, qui ha lamentat molt que Junts i Podem donin suport al govern “neobustista”. “Sabem que la bona gent que va donar el vot a aquests dos partits no volien això i per això demanem la seva confiança per tornar a tenir un govern republicà”, ha finalitzat: “el resultat del país depèn també del resultat a Sabadell: ni un vot independentista i d’esquerres a casa el proper diumenge”.

Foto portada: Forcadell, durant l’acte a Cal Balsach. Autor: David B.

Comments are closed.