Dolça victòria per al PSC

El PSC ha tornat a Sabadell. A cavall de Pedro Sánchez, els socialistes han aconseguit aquest diumenge una gran victòria a les eleccions generals a Sabadell. Fa quatre anys que l’abans totpoderós PSC no guanyava unes eleccions a la ciutat. Llavors va ser molt i molt amarga, ja que Josep Ayuso va guanyar les municipals per un grapat de vots però va perdre l’alcaldia. La victòria d’aquest 28 d’abril deixa un sabor molt dolç entre el socialisme local. Els socialiste superen de nou els 30.000 vots. 

Mobilització sense gaires precedents a Sabadell en unes generals. Lluny però de la històrica participació del 84,55 per cent del 1982 però participació superior a la victòria socialista del 2004 que va catapultar José Luis Rodríguez Zapatero (van votar el 77,82 per cent d’electors). La participació finalment ha arribat ara al 78,90 per cent. Una mobilització alta que ha acabat beneficiant formacions d’esquerres com el propi PSC, i també ERC, que es consolida com a pal de paller sobiranista amb un resultat històric a Catalunya i guanyant les eleccions en el global del territori català. Més del doble de vots per a ERC que per a Junts per Catalunya a Sabadell.

En Comú Podem ha estat tercera força política aquest 28 d’abril. Però amb una sagnia de vot evident cap al PSC. Han perdut un de cada tres vots. Ciutadans s’ha situat en quarta posició i segueix creixent mentre que Junts per Catalunya queden cinquens, deixant al PP i Vox en un frec a frec a la dreta espanyolista que els ha deixat malparats i en els dos casos per sota del 5 per cent. Mals vents per al PP, i no tan bons com alguns presagiaven per a Vox, ni a Espanya ni tampoc a Sabadell.

Resultats a Sabadell. Font: ministeri de l'Interior.
Resultats a Sabadell. Font: ministeri de l’Interior.

Les eleccions, com totes deixen guanyadors i perdedors. A Sabadell, en el primer bloc, evidentment els socialistes, que guanyen 13.159 vots respecte els comicis de l’any 2016. En una escala similar, ERC que en guanyen 9.880 vots. A banda dels nous jugadors, Vox i Front Republicà, Ciutadans guanya 3.048 vots respecte fa tres anys.

Pel cantó negatiu, qui més vots s’ha deixat aquest 28 d’abril, i més tenint en compte l’augment de participació, ha estat En Comú Podem, que es deixa 8.394 dels 29.000 vots que van obtenir fa tres anys. L’altre gran perdedor, segurament el principal, ha estat el Partit Popular, que s’ha deixat dos de cada tres vots, un total de 6.871 paperetes, tota una sagnia cap a Vox i, també però en menor mesura, cap a Ciutadans. No li han anat bé tampoc els comicis a Junts per Catalunya, que obté 382 vots menys dels que va tenir Convergència Democràtica.

Foto portada: votants a l’escola dels Salesians. Autor: David B. 

Comments are closed.