20 coses que no sabies de Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell)

La diputada del PDeCAT al Congrés dels Diputats serà la cap de llista del partit a les municipals de l’any vinent. Ciuró impulsa la marca Junts per Sabadell, en la línia del que van fer els sobiranistes a les eleccions del 21-D amb Junts per Catalunya.

Ciuró va ser regidora a Sabadell durant quatre anys i escaig però a partir de l’any vinent vol ser la primera alcaldessa de la història a la ciutat. Aquest podria ser un perfil polític i personal de la candidata, amb alguns aspectes poc coneguts.

  1. Lourdes Ciuró i Buldó va néixer el 3 de juny de 1971.
  2. L’ara diputada no va néixer a Sabadell. Ho va fer a Reus i hi va passar la infància i adolescència. Hi manté vincles: a la seva web personal assegura que li agrada trobar-se amb amics de la infància al poble de la seva mare, Capafonts, un poble d’un centenar d’habitants prop de Prades, al Baix Camp.
  3. Ciuró és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  4. Abans de dedicar-se a la política a temps complet, va exercir com a advocada. Bàsicament de dret civil. “Sóc advocada de xiruca”, acostuma a dir.
  5. Va entrar a militar a Convergència Democràtica de Catalunya quan les esquerres van desallotjar Convergència i Unió de la Generalitat l’any 2003. “És hora que t’hi apuntis i miris d’ajudar en el què puguis”, diu.
  6. Està casada. Té dos fills.
  7. Viu al barri de Covadonga. El seu marit té un forn de pa – pastisseria al carrer Bonavista. No és estrany veure-la despatxar algun cop.
  8. Ciuró va debutar com a regidora l’any 2007. Va ser membre del ple de Sabadell fins la seva entrada al Congrés dels Diputats, la tardor de 2011. La política local “en aquell moment va ser com una extraescolar perquè compaginava la meva feina com a advocada amb ser regidora”, va confessar a l’espai Sin luz ni taquígrafos del programa Parlamento, de RTVE.
  9. Parlar de forma planera, clara i directa, és una de les seves característiques.
  10. Una de les polèmiques que ha protagonitzat va ser una botifarra al diputat de Ciutadans Toni Cantó en un tens debat sobre l’escola a Catalunya. Fora de la cambra, i davant dels micròfons, no es va penedir: “és el que es mereixia”, va dir.
  11. És aficionada al patinatge artístic, esport del que va donar classes mentre estudiava. De fet, va patinar durant més d’una dècada a Reus o a Lleida. També va córrer cros.
  12. També és aficionada a les sèries.
  13. L’any 2015 va ser una dels 11 diputats del Congrés que van viatjar a Nova York per celebrar la 59ª sessió de la comissió de la Condició de la Dona.
  14. A nivell polític, ha defensat tant la dació en pagament al Congrés com la tolerància zero amb l’ocupació d’immobles. Aquest mateix dimecres celebrava l’aprovació al Senat de la Llei d’Enjudiciament Civil per facilitar el desallotjament de pisos ocupats. Defensa a capa i espasa aquesta llei.
  15. Segons la seva declaració de béns i rendes del Congrés dels Diputats, percep 55.450 euros anuals.
  16. Ciuró és molt aficionada a les xarxes socials, siguin xarxes de missatgeria o Twitter.
  17. El seu perfil a Twitter: ‘Advocada de professió, faig política per vocació. Diputada al Congrés per CATALUNYA. Alcaldable per SABADELL al 2019 #JuntsperSabadell’. Té uns 5.000 seguidors, a juny de 2018.
  18. És sòcia del Club Natació Sabadell. Membre del Col·legi d’Advocats de Sabadell.
  19. Com Convergència no va obtenir grup parlamentari després de les darreres eleccions, forma part del Grup Mixt. És portaveu del Grup Mixt a la Comissió de Justícia del Congrés i de la Comissió de Qualitat Democràtica i Contra la Corrupció. Al Congrés ha estat membre de la Comissió d’Igualtat. En aquesta condició va aparèixer en un Salvados.
  20. Durant els darrers mesos, abans, durant i després de l’1 d’octubre, ha estat més o menys habitual al programa La Sexta Noche, molt seguit els dissabtes a la nit.
Foto portada: Ciuró, en una entrevista recent. Autor: David B. 

Comments are closed.