Berlanga (Sabadell en Comú): “mereixem un alcalde que tingui el cap i els peus a la ciutat”

L’espai dels comuns ha presentat aquest dijous part de la seva llista electoral davant unes 250 persones a l’Auditori del carrer Lacy de Sabadell. L’alcaldable Joan Berlanga s’ha compromès a posar per davant “l’interès general” i “l’honestedat”. L’actual primer tinent d’alcalde ha estat acompanyat per la resta de membres de la candidatura i el diputat a Madrid Joan Mena i a Brussel·les Ernest Urtasun. 

“No tinc previst prometre 1.000 llocs de treball ni soterrar la Gran Via ni una República imaginària que no existeix. Recats així a alguns dels competidors i, en alguns casos, socis de govern. Així ha iniciat la seva intervenció Berlanga. “Som l’espai que aglutinem persones de moviments socials, d’Iniciativa, de Podemos, d’Esquerra Unida i amb primàries obertes. Som l’espai obert i fet en comú”, ha seguit. “No som l’esquerra guai, que no assumeix contradiccions”, ha seguit, posant en valor l’aportació d’Unitat pel Canvi. “El govern no s’hagués format ni hagués aguantat sinó haguéssim estat profundament generosos. Vam ser la força més votada i vam posar per davant l’interès de la ciutat a l’interès del partit. Vam evitar el ridícul que Josep Ayuso hagués estat l’alcalde i hi estic superorgullós”.

Els comuns posen en valor la “motxilla” o tradició obrerista i del PSUC, tant al govern com a l’oposició a Bustos, a la vegada que es posicionen com els més semblants a la ciutat, amb representants de tots els barris, una llista paritària i diverses trajectòries acadèmiques i vitals. I es compromet a dedicar-se amb prioritat única a la ciutat.

“Sabadell no necessita un alcalde que demani cada dia el 155 ni un que promogui una República inexistent”. “Cap i peus a Sabadell”, ha resumit.

De cara al futur, sense entrar en grans propostes (“avui no és el dia de presentar el programa”), Berlanga ha situat tres grans reptes per a Sabadell. El primer és que funcionin els serveis públics. “Si funcionen és la millor vacuna contra l’extrema dreta”. El segon són els drets socials. Amb la crisi, s’ha anat enrere, com al Taulí o al dret a l’habitatge. “Fer plans està bé però s’han de complir i cal fer pisos”, ha seguit. “No podem garantir que tots els nens tinguin les mateixes oportunitats educatives i és profundament injust”, ha seguit, parlant del “dret a la seguretat”: “les esquerres no hem de tenir por a parlar-hi: calen polítiques preventives i policia de barri”. També ha situat en la mateixa lluita el dret a salut, des de la primària fins el Taulí, que ha de ser un hospital de “tercer nivell”. En la mateixa línia, apostar per la cultura i l’esport per potenciar la “cohesió social”.

Demana tres acords de ciutat

El candidat s’ha mostrat contrari a una campanya amb “ocurrències” i parla més aviat d’una campanya de “grans acords”. “Sabadell necessita situar-se a mig i llarg termini”. En proposa tres: un territorial (què pinta Sabadell al Vallès i a la resta de Catalunya? Decisions d’infraestructures i transport públic, el riu Ripoll). Un segon de mobilitat (com es mouen els cotxes, la mobilitat elèctrica, els punts de recàrrega). Finalment l’estratègia econòmica: “volem que la gent visqui però també hi treballi. Tenim un passat industrial i ara més serveis. Però cal teixir aliances per guanyar ocupació, els canvis urbanístics necessaris, com omplir els polígons i com apostar per la formació i la universitat”.

Mena: “la unitat es diu Sabadell en comú”

El diputat al Congrés Joan Mena ha assegurat que en el context de les ‘alcaldies del canvi’, que “són tresors que hem de mantenir: governar sense ser servicials als interessos dels lobies”, a Sabadell “hem fet un pas però consolidarem tenint l’alcaldia per a Joan Berlanga. Sabadell en comú som el bo i millor de la ciutat. Ara és el moment de la unitat. I la unitat es diu Sabadell en Comú”. El diputat manté que l’espai que representa ha demostrat la feina, des del govern amb Farrés, i des de l’oposició amb Bustos on “molta gent es va deixar les banyes per demostrar que hi havia episodis de corrupció i que no els volem més. És la força de la nostra honestedat”.

El diputat Joan Mena. Autor: David B.
El diputat Joan Mena. Autor: David B.

De cara a les eleccions generals del 28 d’abril, manté que “sortirem a guanyar” i posiciona En Comú Podem com l’única “alternativa” per aturar la “triple dreta” o el govern del PP més Ciutadans.

Urtasun: “cal reconnectar amb la gent”

L’eurodiputat Ernest Urtasun ha mantingut que a Europa cal  “desemmascar l’extrema dreta” però “il·lusionar” la ciutadania per fer que votin “a partir de propostes concretes”. “El pacte social europeu s’ha trencat: la idea que teníem uns mínims garantits perquè tothom tingués una vida digna. Hem d’anar a l’ofensiva i reconnectar amb els problemes concrets de la gent. Un subsidi europeu per a aturats de llarga durada, inspecció de treball i normes de treball europees. Tornar al vell somni d’una UE que garanteix dret i llibertats per a tothom”. Urtasun ha assegurat que les europees i les municipals van de la mà perquè és la “batalla de plantar cara a la deriva neoliberal i construir comunitats de ciutadans lliures i iguals. Les batalles de Joan Berlanga a Sabadell tenen una dimensió a Europa”.

L'eurodiputat Ernest Urtasun. Autor: David B.
L’eurodiputat Ernest Urtasun. Autor: David B.

La coordinadora del Partit Verd Europeu, la sabadellenca Mar García, sosté que l’aposta dels comuns és seguir construint una ciutat “on tothom hi té lloc, oberta”. L’acte ha acabat amb la presentació en societat dels 10 primers llocs de la llista. Entre els de sortida, el número 2 per l’actual regidora Elena Hinojo i 3 per a l’edil Edu Navarro.

Foto portada: Berlanga, aquest vespre. Autor: David B. 

Comments are closed.