Foto portada: Ciuró, durant la seva conferència. Autor: David B.

Ciuró arrenca la campanya amb el compromís de transformar la Gran Via i el Ripoll

Lourdes Ciuró llança la seva campanya amb estil directe: “fa més de 20 anys que a Sabadell li falta un projecte engrescador”. Dues dècades del projecte de l’Eix Macià: “són molts anys; una eternitat”. Cal parlar de nous reptes, posicionar la ciutat, preparar-la per al segle  XXI, millorar-ne la reputació i tenir un programa de govern però amb accions orientades a llarg termini. “No em resigno a una ciutat durant més temps estancada. Per això em presento a les eleccions”. Durant la conferència que ha pronunciat a l’Espai Cultura, Ciuró ha llençat la seva gran proposta: transformar la Gran Via. 

Ciuró ha estat l’única protagonista d’un acte que l’ha tingut a ella, i només a ella, com a ponent. Una conferència a peu dret, amb una gran pantalla de fons on s’han projectat alguns missatges.

Missatges centrals: posicionar la ciutat en una món globalitzat, amb competència entre les ciutats. Reactivar-la. Sense sectarismes. Teixir complicitats. Col·laboració entre l’administració i els agents privats. Mirar endavant (“del passat n’hem après i no repetirem errors”). Transformar (“no canviar noms de carrers, fer horts urbans i parlar de masoveria urbana”). Situar Sabadell entre les grans capitals “no és impossible”.

I com a principal proposta: refer la Gran Via. Ara per ara “l’antítesi del que perseguim” perquè divideix la ciutat en dues meitats. “Transformant la Gran Via transformarem Sabadell”, ha assegurat, presentant-ho com el projecte Eix Gran Via per recosir els diferents elements que se situen al llarg dels seus sis quilòmetres en paral·lel al riu Ripoll. “Sabadell ha d’integrar el riu a la ciutat i això impactarà en tots els eixos: econòmic, social i ambiental. Cal integrar el Ripoll a la ciutat”. És la proposta que casarà les tres prioritats de govern que ha posat sobre la taula.

En primer lloc ciutat emprenedora i d’oportunitats dins del “Gran Vallès”, que aprofiti les potencialitats de la ciutat que “ja funcionen a títol individual però que hem d’alinear”. En definitiva, aprofitar les infraestructures i les localitzacions: “tenim tots els ingredients i peces del trencaclosques”. Demana recuperar el comerç potenciant la Via Massagué reconvertint l’edifici de Correus, dinamitzar el Mercat Central i la resta de llotges com un “nucli gastronòmic dinamitzat”, acondicionar els polígons i vendre el “mostrari” de Sabadell al món. Potenciar el campus de la UAB a Sabadell, “una estructura de ciutat que hem de convertit en un campus amb riu”. I defensa de l’Aeroport: “tenim clar que dóna servei i ens dóna oportunitats de desenvolupament”.

Ciuró, durant la conferència. Autor: J.d.A.
Ciuró, durant la conferència. Autor: David B.

El segon eix és social, amb una administració que “ajudi i que no posi pals a les rodes. Que no triguem un any en tenir una llicència d’activitats”. Pel que fa a l’habitatge, aposta per la promoció d’habitatge de lloguer i dotacional per tenir un parc de lloguer amb preus que no superin els 450 euros mensuals. “Hem de deixar de fer efecte crida a les ocupacions conflictives”, ha seguit, defensant empoderar les entitats socials, veïnals i del Tercer Sector. “Paguem impostos elevats i mereixem bons serveis: una ciutat neta i segura, amb una policia rejovenida i amb suficients efectius, amb un espai públic ben il·luminat”. És favorable a tenir espais d’oci nocturn i també culturals. “Som una capital i hem de tenir espais de tot tipus i sobretot culturals: no pot ser que Barcelona es quedi el 95 per cent dels fons”.

El tercer eix és tenir una ciutat sostenible, ben connectada amb el “paisatge”, amb una bona qualitat de l’aire. S’ha compromès a elaborar una Carta del Paisatge Urbà, crear un relat patrimonial integral que “ens explicarà com a ciutat i farà marca i anirà des del Rodal a la recuperació del castell de Can Feu. El riu Ripoll és el principal pulmó verd durant set quilòmetres i hi conviuen diverses activitats. És un actiu potentíssim per transformar Sabadell com ho va ser l’obertura al mar per a Barcelona”. També s’ha compromès a augmentar el “verd als carrers i places perquè dona vida, convida a sortir i a passejar. A tots ens agraden els espais naturalitzats, fomenten el civisme”. Abordar la mobilitat és un dels reptes més punyents, i aposta per la convivència dels diferents mitjans de transport, augmentant els punts de càrrega per a vehicles elèctrics, estructurar els aparcaments “a la vora”.

Carta des de Lledoners

Ciuró ha visitat aquest dimecres la presó de Lledoners, on hi ha la majoria de dirigents independentistes en presó provisional. Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn han escrit una carta que ha llegit Joan Ignasi Sànchez, qui va ser regidor a Sabadell i el domicili del qual va ser escorcollat per la Guàrdia Civil dies abans de l’1 d’octubre de 2017.

Unes 400 persones han seguit la conferència de Ciuró, que s’ha fet a l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

Foto portada: Ciuró, durant la conferència. Autor: David B.