Ciuró (Junts per Sabadell) veu més a prop la unitat “estratègica” de l’independentisme

La candidata de Junts per Sabadell a l’alcaldia, Lourdes Ciuró, aposta per la “unitat estratègica” independentista després de les eleccions fent constar que abans no ha estat possible, ni a les catalanes ni a les europees ni a les municipals, i no per voluntat del seu espai. “Com que no ha estat possible volem unitat estratègica però sí demanem que no hi hagi línies vermelles”, ha seguit. 

“Sembla que anem cap a aquesta unitat”, diu Ciuró, dies després de la proposta d’Esquerra d’un compromís escrit i signat pel món independentista. Però l’alcaldable de Junts per Sabadell demana que no hi hagi línies vermelles: “a vegades per ser d’una formació ja se’t posa una etiqueta i quan es fan propostes pesen més els dogmatismes que la proposta en sí”, ha dit Francesc Baró, nou número 2 de Junts per Sabadell. “Els apriorismes dificulten avançar”, segueix Ciuró.

Ciuró, aquest divendres. Autor: M.Tornel.
Ciuró, aquest divendres. Autor: M.Tornel.

La primera proposta per constatar-ho a partir del maig hauria de ser, diu Ciuró, tenir un espai de consens per recordar i homenatjar els fets de l’1 d’octubre del 2017, dia del referèndum unilateral, dedicant així una plaça a la ciutat a aquells fets. “Vam patir la repressió en primera persona, els veïns van rebre els cops en primera persona, la presidenta del Parlament, sabadellenca, està a la presó, el president d’Òmnium, sabadellenc, està a presó. L’hem de tenir”, segueix, emplaçant també els comuns a donar-hi suport perquè “aquell dia hi eren”.

Els pactes

Malgrat que la “unitat estratègica” estigui més a prop i que “a dia d’avui jo apostaria per un govern 100 cent independentista”, no és moment de parlar de pactes. Quan toqui “primarà que som a Sabadell i els interessos dels sabadellencs”. “Amb els demòcrates i els que respectin les ideologies no tenim línies vermelles”, diu. Qui són demòcrates al seu parer? “Nosaltres no som els que empresonem ningú ni els que ens assenyalen sense rubor com si fóssim etarres. Això depassa la moral i la possibilitat d’entendre’ns”, ha seguit Ciuró. Fica el PSC, dins de l’anomenat bloc del 155, en aquest sac? “Com a diputada a Madrid em demostren que uns i altres són el mateix però amb diferents formes. Si no són iguals, són molt semblants. I com alcaldable de Sabadell cal respectar que el 80 per cent de la ciutadania vol el dret a l’autodeterminació. La línia és si hi haurà un govern que acceptarà això”, manté, sense tancar la porta a res però apostant a dia d’avui per un govern independentista.

Baró: “les entitats han d’apretar els partits però no substituir-los”

La roda de premsa de divendres també ha servit el nou número 2 de Junts per Sabadell, Francesc Baró, per explicar-se. Fins ara ha estat vinculat a l’Assemblea Nacional Catalana.

“La Lourdes em va fer entrar ganes d’entrar a la política de la ciutat, que no en tenia cap interès ara per ara. Però veig un grup de gent que vol liderar aquesta ciutat”, ha dit. L’excoordinador de SBDxI segueix sentint-se “tan proper a altres companys independentistes com la Lourdes però la seva proposta és la que m’ha animat a fer el pas”.

Baró deixa així l’Assemblea Nacional en el moment en que l’entitat està més distanciada dels partits independentistes. I és que l’ANC patrocina la formació de llistes a les municipals a través de la marca Primàries. “Als partits cal fer-los un cop d’atenció però l’entitat està per apretar-los; no per substituir-los. En les democràcies els partits són fonamentals. Esperem que els partits estiguin a l’alçada i que les decisions dels dirigents siguin consecuents amb el mandat de la gent”.

El número 2 de Junts per Sabadell reitera que entra a la llista de Ciuró com a independent i sobretot que es deu a “un grup de gent” i un programa i no tant a un partit.

Foto portada: Ciuró i Baró, a la plaça del Treball, aquest divendres. Autor: M.Tornel.