El PSC arrassa i Farrès és la millor situada per ser alcaldessa

Clara victòria del Partit dels Socialistes de Catalunya a les municipals. L’electorat ha donat un sever correctiu a l’actual quatripartit i, a la vegada, ha passat pàgina al cas Mercuri, donant als socialistes 10 regidors, a quatre de la majoria absoluta. Un resultat per sobre de les previsions més optimistes que durant bona part del recompte fins i tot ha estat superior. 

Amb l’embranzida de les eleccions generals, i malestar latent als barris amb l’actual govern, el PSC ha doblat els cinc regidors que van obtenir fa quatre anys. Marta Farrés té molts números de ser la futura alcaldessa de Sabadell, ja que quedarà a només quatre de la majoria absoluta. La festa socialista només ha estat matisada per la pèrdua de l’onzè regidor, que ha tingut durant bona part de l’escrutini. Un govern alternatiu al socialista és possible, però molt difícil, i passar per sumar Esquerra, la Crida, Junts per Sabadell i Podemos en la investidura. “Està a les nostres mans evitar tornar enrere i que la corrupció torni al govern”, ha avisat el cap de llista de la Crida, Maties Serracant. L’escenari està sobre la taula, però ara per ara sembla una quimera.

Configuració del proper ple.
Configuració del proper ple.

L’electorat de Sabadell ha donat un sever correctiu a l’actual quatripartit. Amb una única excepció: Esquerra Republicana, que ha passat de quatre a set regidors, i serà la principal força a l’oposició. La Crida per Sabadell ha aguantat, però ha perdut un regidor i es quedarà amb tres. Són la tercera força en vots a la ciutat.

Les formacions no independentistes de l’actual govern, Unitat pel Canvi (ara Sabadell en Comú) i Guanyem Sabadell (100 % Sabadell) són esborrats del futur plenari. La divisió ha passat una caríssima factura a l’espai de l’esquerra alternativa no independentista que s’ha presentat dividida i només comptarà amb Podemos, amb una representant al ple i el 5,25 per cent dels vots, com a supervivents de la purga. Joan Berlanga i Marisol Martínez, actuals tinents d’alcalde, no seran regidors.

Resultats definitius al 100 per cent escrutat.
Resultats definitius al 100 per cent escrutat.

Ciutadans ha aguantat l’onada socialista, i ha quedat com estava, amb tres regidors, sent quarta força. El ple passarà de vuit grups municipals a sis. El sisè grup serà Junts per Sabadell, cinquena força més votada, que es queden amb tres regidors quan el PDeCat en tenia quatre. El PP també desapareix. La resta de formacions queden fora del ple, totes molt lluny del 5 per cent.

Tot un canvi de paradigma a la política municipal que haurà de ser analitzat molt a fons per les forces que l’any 2015 van arrabassar l’alcaldia al PSC i han estat incapaces de consolidar un govern malgrat tenir una oposició molt afeblida en plena reconversió dels socialistes i l’espai convergent, un pressupost a l’alça i el principal partit de la ciutat, el PSC, esquitxat per la corrupció bustista.




 

En declaracions als mitjans, tant Lourdes Ciuró, de Junts per Sabadell, com Adrián Hernández, de Ciutadans, han donat per fet que Farrés serà la futura alcaldessa de Sabadell. Hernández ha celebrat que “tindrem una alcaldessa no independentista” però ha rebutjat entrar al futur govern municipal.

Foto portada: Farrés, votant aquest diumenge a l’escola Pau Casals. Autor: David B. 

Comments are closed.