Farrés: “treballarem des de la calma, el respecte i la bona política”

  • “La ciutat té problemes molt més greus que si es treu o no la pancarta de l’Ajuntament”.
  • “Tenim bastant al cap el govern i hi haurà novetats en les properes hores”.

Sabadell té nou alcalde, el sisè des de 1979 i la primera dona alcaldessa de la història de la ciutat. Marta Farrés, regidora socialista durant una dècada amb els alcaldes Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez, torna ara a la política municipal per la porta principal després de quatre anys. 

Després de guanyar les eleccions del 26 de maig, Farrés ha estat proclamada alcaldessa aquest dissabte, amb 11 suports, els del seu partit i el de Podemos. Tot en un ple amb molta tensió a la plaça Sant Roc, insults a regidors i alguna agressió. Sense anar més lluny, Farrés ha sortit escortada de l’Ajuntament per agents de la policia i membres del seu equip.

Aquesta és la seva primera entrevista com alcaldessa, tres hores després de ser escollida i encara amb el ple d’investidura al cap. 

S’ha estrenat amb una concentració a la plaça Sant Roc en contra. Quin és el seu missatge cap als concentrats?
Sóc l’alcaldessa de tothom i també dels concentrats. En democràcia tothom es pot manifestar. Però no traspassar els límits de l’agressió, la violència o la intimidació. M’hi trobaran sempre al costat de l’exercici democràtic de forma lliure i respectuosa.

Com farà que el seu govern sigui també el govern dels més de 40.000 sabadellencs que van votar una opció independentista el 26 de maig?
Com he dit a la campanya, fem un govern per parlar de Sabadell. La gent pot ser independentista, no independentista o situar-se en l’eix nacional on vulgui però tots som de Sabadell i els diem que ens presentem per parlar de Sabadell i governar la ciutat. Amb nosaltres aquí ens trobaran però no en cap altre debat. Ni els d’un cantó ni els de l’altre. Ja hi ha espais suficients en altres institucions i organismes per fer aquests debats.

Hi ha hagut una certa polèmica abans d’arribar a l’alcaldia sobre la retirada de la pancarta que diu ‘Llibertat presos polítics’. Avui continua a l’edifici consistorial penjada. Continuarà?
En cap moment he dit que el primer que faria el govern és treure la pancarta. De fet no vaig dir res sobre la pancarta més enllà de que el nostre govern és no independentista. No serà ni molt menys la primera mesura. En aquest moment la ciutat té problemes molt més greus que la pancarta com arreglar el dia a dia. Quan tinguem govern ja decidirem que fem amb la pancarta.

L’alcadessa de Sant Coloma, Núria Parlon o l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, i altres dirigents socialistes han visitat dirigents independentistes a la presó com a mostra de distensió. Pensa fer alguna cosa similar tenint en compte que hi ha dos sabadellencs a la presó i que fins i tot Carme Forcadell va compartir govern amb vostè?
Tot és molt recent. Com deia la meva prioritat és Sabadell i anirem veiem com evoluciona. Però ara mateix ni tan sols ho he pensat.

Han signat un pacte de govern amb Podemos. La primera mesura és un pla de xoc als barris. Com pensa fer-ho i de quina forma s’hauria de notar?
Primer hem de formar govern perquè cadascú sàpiga què ha de portar. A partir d’aquí començar a treballar. Una de les línies que reforçarem són els temes d’espai públic com a gran calaix. És l’ànima de la ciutat i hi posarem molta energia política per començar a veure en el menor temps possible un impacte en el dia a dia de la ciutat. La neteja. Tenir uns carrers amb voreres en bon estat. La seguretat. Serà la nostra prioritat.

Marta Farrés. Autor: David B.
Marta Farrés, aquest dissabte. Autor: David B.

Hi ha un consens que la ciutat està bruta però a més hi ha un tot un conflicte judicial a diverses esferes entre l’Ajuntament i l’empresa SMATSA. Com ho pensa gestionar la relació amb aquesta empresa?
Com qualsevol altra concessió. Això vol dir que es fiscalitzarà el màxim a l’empresa com no pot ser d’una altra manera. A aquesta i a totes. Els contractes s’han de complir. Però no hi haurà persecució a les empreses com en alguns moments ha passat. Es tractarà amb la màxima normalitat i cadascú ha d’entendre el paper que fa i si és així funcionarà. Espero que les empreses facin la part que els correspongui. No volem ‘compadreo’ ni persecució. Normalitat, seguir el contracte. En el cas d’SMATSA, per la part judicialitzada [al cas Mercuri en relació a l’adjudicació], el que farem i hem signat al pacte de govern és mantenir l’Ajuntament com acusació particular al cas Mercuri i complirem el que es digui a nivell judicial.

Vostè era la tinent d’alcalde en el primer moment de la redacció del contracte. Quines responsabilitats polítiques va tenir?
No era la tinenta d’alcalde quan es va adjudicar el contracte. Jo ho devia ser quan es va iniciar la redacció del plec però no durant l’adjudicació. Al final la justícia cridarà a declarar qui consideri. A mi no m’hi ha citat i entenc que jo no tinc res a dir sobre aquest tema.

Volia comentar dues pàgines de la peça SMATSA del sumari de cas Mercuri que haurà vist molt aquests dies. Fan referència a un viatge al seu nom presumptament pagat per l’empresa SMATSA a Melilla. Què hi ha de dir?
El viatge no va ser a Melilla però sí es va celebrar. Si em demanen explicacions a nivell judicial les donaré.

Vaig anar com a regidora d’Igualtat de l’Ajuntament a explicar les polítiques de gènere que es feien a Sabadell en el marc dels molts viatges que es fan. Ara se’n fan menys amb la crisi però en aquell moment es feien viatges per anar a explicar el que es feia a l’Ajuntament i anar-ho a compartir amb altres ajuntaments, en aquest cas en ajuntaments no tan potents. Aquest govern que ara surt n’ha fet de viatges d’aquest. És el mateix.

Era un viatge institucional de feina llavors. I qui el va pagar?
Com a regidora d’Igualtat crec que allò es va muntar des de Cooperació. Em van dir que havia d’anar a aquell viatge. I entenc que el va pagar l’Ajuntament perquè era un viatge institucional. Això és el que diu el sentit comú: que els viatges institucionals els paga l’Ajuntament. Però si ho va pagar algú altre que respongui perquè ho va fer.

En la seva darrera intervenció al ple fa quatre anys, quan va deixar l’Ajuntament, va demanar disculpes perquè “el meu partit no ha estat a l’alçada en el cas Mercuri”, per no demanar disculpes i no prendre responsabilitats més ràpid. I va demanar vostè disculpes a títol persona. Fa el mateix ara des de l’alcaldia?
Al 100 per cent. Quan en les últimes setmanes em diuen que no havia demanat disculpes, els emplaço a llegir aquesta acta. Vaig demanar disculpes en el lloc més solemne de la ciutat i un cop havia passat tot perquè era el més lleial al meu partit i cap a mi mateixa. Continuo pensant el mateix.

Durant els seus més de 10 anys al govern de Bustos mai va veure res estrany? Res que la cridés l’atenció? Res sospitós?
No. Si ho hagués vist ho hagués denunciat. No hi ha matisos en això.

I no ha fet certa autocrítica de com podia passar tot això davant seu i que no se n’adonés de res?
Pensi que l’Ajuntament són 3.000 funcionaris i tothom al final acaba gestionant la seva àrea i s’acaba reunint amb el personal de la seva àrea. Després fas les reunions de govern per planificar el ple i les juntes però entens que tothom va fent. No penses que el del costat fa res malament.

Marta Farrés. Autor: David B.
Farrés, aquest dissate. Autor: David B.

Quan fa que no parla amb Manuel Bustos?
Molt. Diria que des de que vaig decidir presentar-me a les primàries [a començaments de l’any 2014, fa cinc anys i mig]. Em va trucar i no li vaig agafar el telèfon. Ja no hi ha hagut cap relació més.

Anem al pacte de govern. En què serà el seu govern més feminista que l’actual?
No sé si és més feminista, més femení o més en femení, però crec que al final algunes dones tenim una manera de fer més tranquil·la, molt més calmada, de diàleg, de pacte, amb menys agressivitat. Per desgràcia a la política hi ha un excés d’agressivitat. És una forma de fer política diferent i la que m’agradaria. Que en aquests propers quatre anys tinguem un govern que ha fet coses per Sabadell i que ha transformat la ciutat. Però sobretot serem un govern que ha treballat des de la calma, el respecte i la bona política.

D’aquí la seva mà estesa a Juli Fernàndez o Maties Serracant aquest dissabte malgrat tot el que s’ha dit durant la campanya?
Jo no sóc ells i sóc molt diferent a ells. Per molt que facin discursos, alguns m’han semblat molt poc elegants per cert, em continuaran tenint sempre. La ciutat s’ho mereix i no penso fer un tema personal d’això perquè seria dolent per la ciutat. Em continuaran trobant sempre pactant projectes de ciutat amb tothom. Hauria de ser el més normal en la pràctica política.

Un dels cavalls de batalla que vol donar és recuperar el servei d’oncologia pediàtrica que s’ha traslladat a la Vall d’Hebron. Demana un acord de ciutat però com ho vol concretar tenint en compte que el trasllat ja s’ha fet i que les línies europees van cap a la concentració?
Reivindiquem que a Sabadell tenim capacitats de sobre de tenir 30 nous casos cada any per complir la línia europea i denunciem que hi ha hagut una acció ràpida i amb poca lleialtat de la Generalitat cap a l’Ajuntament amb la permissivitat de l’alcalde i del principal grup de govern, que era Esquerra. No pot ser que després de 40 anys d’oncologia pediàtrica al Taulí ens treguin el servei sense ni tan sols intentar-lo batallar o justificar, perquè 1000 per 1000 podríem tenir aquest servei. A més, el mateix criteri s’incompleix en alguns hospitals de Barcelona i segueixen mantenint els serveis.

En les properes setmanes reivindicarem que torni el servei i intentarem sumar el màxim de voluntats, no només polítiques sinó també de ciutat.

Proposen fer 500 pisos de lloguer protegit en quatre anys. L’actual Pla d’Habitatge en preveu uns 360. Com faran els 140 de diferència?
Volem mirar com estan els temes dins de l’Ajuntament, i necessitarem uns dies o setmanes. Però sempre ha parlat que tenim dos instruments, l’empresa pública VIMUSA i la mixta Sabadell Lloguer Social. Mirarem com tenim les societats, com les posem a treballar i com en traiem el màxim rendiment perquè tenim un problema greu d’accés a l’habitatge i hem de treballar el màxim de ràpid i bé per revertir la situació.

S’ha plantejat ja l’esquema del govern?
Sí. En les properes hores hi haurà novetats. Tenim bastant al cap el govern.

És obligació de l’alcaldessa posar-se a treballar des del primer dia i hem de formar govern per donar estabilitat i un missatge a la ciutat i també perquè tothom pugui treballar des del primer dia. Vaig anunciar el pacte amb Podem fa una setmana i he tingut una setmana per donar voltes a la formació del govern.

Quines esferes tindrà la seva sòcia Marta Morell?
Tindrà un paper destacat.

Un paper destacat semblaria també que ha de tenir el seu número 2, Pol Gibert. Però és diputat al Parlament de Catalunya. Cal una dedicació exclusiva a la ciutat o pot compatibilitzar?
Sent un grup d’onze regidors ens ho podem muntar. Ja teníem a l’anterior govern gent amb moltes més responsabilitats que estava molt temps fora de la ciutat i exercien de govern. Amb en Pol [Gibert] ens ho podem permetre i a més en aquest sentit ens hem de beneficiar com a ciutat de la doble condició de regidor de govern i de diputat al Parlament. Ha de ser un avantatge per aconseguir accés a esferes en benefici de la ciutat.

El govern neix amb 11 regidors. La majoria absoluta està a 14. Quines complicitats buscaran de forma preferent?
Hem obert línia amb dos grups, Ciutadans i Junts per Sabadell. Anirem veient i seré respectuosa perquè cada grup ha de ser la seva evolució i veure que podem incorporar. I obrirem negociacions des del primer moment amb Esquerra Republicana i amb la CUP. Així ho farem des de dilluns mateix.

Cada alcalde té el seu propi estil. Permeti’m que les darreres preguntes siguin per començar a definir el seu. L’alcaldessa tindrà vehicle oficial?
He demanat un cotxe elèctric. Em van dir si volia tenir vehicle oficial i intentaré anar en autobús a tot arreu on pugui però ja només veient l’agenda d’aquest cap de setmana si vols arribar a tot arreu hem de ser sincers amb la ciutadania i dir-los que intentarem estar a tots els llocs on la gent em demani perquè a Sabadell hi ha moltes entitats però necessitem un mínim de mitjans per arribar a tot arreu.

Vol ser una alcaldessa que estigui molts als actes i poc al despatx?
Vull estar a peu de carrer. És el que m’agrada.

Ja té actes aquest cap de setmana?
Sí. Tres dissabte [un als Merinals en homenatge a Julio Regalado, la Festa Major de Ca n’Oriac i sopar de final de temporada de l’OAR Gràcia]. Diumenge encara és més complicada l’agenda. Però a mi m’agrada. Al final una de les funcions de l’alcaldessa és organitzar bé l’Ajuntament i tenir una bona estructura que doni respostes. Però la millor manera de detectar problemes o coses que van bé és ser-hi i no esperar que la gent vingui a tu sinó anar tu on està la gent. És una mostra de respecte cap a les entitats de la ciutat que treballen durant tot l’any de forma altruista. En la mesura de les meves possibilitats hi aniré sempre que pugui.

Recuperarà el servei d’escorta a l’alcalde que va desmuntar Juli Fernàndez a la seva arribada a l’alcaldia?
No. A no ser que vegi que en els propers mesos hi hagi algun problema. Però no tinc cap intenció.

Recuperarà el besamans de Festa Major?
No ho pensat, però no tinc masses ganes de recuperar el besamans. Sí que hem de donar un parell de voltes a la Festa Major. Sense caure en excés de pompa o gesticulació, hem de donar més rellevància a alguns actes perquè en alguns casos no han estat del tot institucionals, i ho vull dir així suau. Però cal donar una mica més de caràcter. M’agradava quan es trobaven totes les entitats i hi havia una cura especial justament per ser entitats. Al final un cop a l’any trobar-se amb les entitats l’Ajuntament s’ho pot permetre.

La Festa Major està a menys de tres mesos. Us satisfà el nou model o volen canviar coses?
Cal donar-li un parell de voltes. Per exemple, crec que els concerts de Flaixbac o similars a la Ronda Ponent s’ha de poder tornar a repensar. La gent hi anava i al final la Festa Major tindrà èxit si té programació absolutament per a tothom. Has de programar-la, com farem amb tot el govern, pensant en tothom.

Foto portada: Marta Farrés, aquest dissabte a la tarda. Autor: David B. 

Comments are closed.