La situació d’EUiA, més incerta que mai després de l’assemblea

  • La militància dels postcomunistes demana tornar a l’espai dels comuns en una polèmica votació.
  • Les direccions no accepten com vàlida la votació i portaran el pacte amb Podem al Consell Nacional.

L’assemblea d’Esquerra Unida i Alternativa celebrada el passat dijous ha servit per poc més que per llençar-se els plats pel cap entre la majoria dels militants i les direccions locals i nacionals. A hores d’ara és del tot incert el següent pas: mentre que les direccions reinvidiquen el pacte amb Podem, bona part dels afiliats han demanat tornar a l’espai dels comuns en una votació que no accepta la direcció. 

La trobada ja venia precedida de tensió. EUiA va integrar-se a l’espai dels comuns però després dels problemes entre Catalunya en Comú i la nova direcció local de Podem, les direccions locals d’EUiA, via la coordinadora Tere Ibáñez, i el partit lila, via la secretària general Marta Morell, van tancar una coalició per anar plegats a les municipals d’aquest 26 de maig. Evidentment, al marge dels comuns.

Aquest dijous membres d’un sector i d’un altre s’havien de veure les cares en l’assemblea local. Van assistir-hi una quarantena de persones, entre ells, el responsable d’Organització del partit, Héctor Sánchez, qui la va convocar, segons ha dit a aquest digital, a “efectes informatius”.

La direcció: s’ha fet fora Podem dels comuns

Però la trobada va anar molt més enllà. La direcció catalana i la direcció local argumenten que els comuns han fet fora Podem de l’espai de confluència i ells aposten perquè Podem tingui un paper molt important. Per això prefereixen anar de la seva mà.

La militància: tornar als comuns

Però la majoria de la militància aposta pels comuns. Entre ells, l’actual regidor i secretari general del PSUC Viu, Edu Navarro (la crisi interna té una derivada nacionals entre els favorables i els contraris a Joan Josep Nuet), i històrics com Juan Ignacio Valdivieso o Francisco Morales. Quan l’assemblea arribava al final segons un sector, o ja era acabada segons l’altre, es va produir una votació que va donar un resultat aclaparador a favor de tornar als comuns i en contra dels acords bilaterals amb Podem. Només dues persones van votar en contra i, entre els favorables a l’acord Ibáñez-Morell, quatre no van participar a la votació per no legitimar-la.

La direcció nacional, ni la local (que deriva les declaracions cap a la direcció nacional) reconeixen la votació i hores d’ara ningú sap quin serà el proper pas. La direcció catalana assegura que la coalició amb Podem serà ratificada en un Consell Nacional d’EUiA que encara no té data.

Foto portada: Comissió Executiva d’EUiA, l’any 2017. Autor: David B.

Comments are closed.