Podem i EUiA tanquen un acord per anar junts a les municipals (i al marge dels comuns)

Les direccions de Podem i Esquerra Unida i Alternativa han tancat un acord per anar de la mà a les municipals de l’any vinent. L’aliança s’ha fet pública aquest dijous a la mitjanit. La negociació amb els comuns encara s’ha de produir però a la pràctica tothom ja treballa pensant en anar per separat. 

Justament aquest acord s’anuncia 48 hores abans de l’aprovació de la llista dels comuns en assemblea. Només hi ha una proposta liderada per Joan Berlanga, però que conté militants tant de Podem (Elena Hinojo com a número 2 i Alejandra Sandoval com a número 4) com d’EUiA (Eduard Navarro en el número 3). Aquesta llista després havia de negociar una coalició amb la direcció de Podem, que havia aprovat la seva llista per primàries. En tot aquest temps, les dues parts s’han mirat de reüll i mentre la direcció local de Podem ha abandonat l’espai dels comuns i ha aproximat posicions cap a la direcció d’EUiA, la llista dels comuns (capitanejada per ICV) ha accelerat els calendaris per tancar la llista i buscat militants de Podem i d’EUiA per fer la ‘confluència’ d’esquerres. Tot de moviments i contramoviments polítics en el sotabosc que anaven encaminats cap a preparar l’escenari per si finalment hi havia trencadissa.

Ara, en un nou moviment, les direccions de Podem, a través de la secretària general Marta Morell, i EUiA, via la coordinadora local Tere Ibáñez, fan públic que aniran juntes a les municipals. No parlen dels comuns ni de trencar en cap punt, però cal entendre l’acord en aquestes coordenades. Les direccions de les dues formacions mantenen que cal començar a treballar una candidatura feminista i de radicalitat democràtica, compromesa amb la defensa dels drets de les persones, del medi ambient i amb la transformació social. Animen a sumar-s’hi als actors polítics, moviments socials i entitats que s’identifiquin amb aquests valors.

La coordinadora local d'EUiA, Tere Ibáñez, i el coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet.
La coordinadora local d’EUiA, Tere Ibáñez, i el coordinador nacional d’EUiA, Joan Josep Nuet.

Les dues formacions sostenen que l’any 2015 va demostrar que a Sabadell hi ha una pluralitat de sensibilitats diferents a l’esquerra on es donen les condicions per treballar de forma conjunta. Però creuen que la ciutadania té dret a conèixer els “accents, matisos i dinàmiques diferents”, que qualifiquen com una “riquesa” per a la política municipal. Parlen d’espais de confluència més enllà dels partits, perquè “és en la gent, i no en els partits, on es troba la força real per a aconseguir un veritable canvi a les institucions”.

Entre les propostes, anuncien que l’element clau de la seva proposta municipalista serà la “participació ciutadana” per escurçar la distància entra la institució i el carrer: per exemple, es faran espais democràtics de participació a cada districte.

Cap a les quatre llistes

Així, l’espai tradicional dICV-EUiA (a l’esquerra del PSC; al marge de la CUP), té números d’anar en quatre llistes separades l’any vinent: els comuns, l’aliança Podem-EUiA, l’aposta d’un sector de Podem, Ara Sabadell, i la plataforma Guanyem, que va entrar a l’Ajuntament fa tres anys després de la trencadissa d’EUiA al 2014-2015 liderada per Marisol Martínez.

Foto portada: la secretària general de Podem, Marta Morell. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.