Un camió de recollida de residus. Autor: J.d.A.

Els bonificats de la taxa de residus passaran de 6.000 a 31.000

L’Ajuntament bonificarà d’ofici la taxa de residus a 31.000 llars que hi tenen dret. Fins ara 25.000 en quedaven fora, ja que no ho sabien o no ho demanaven. “Intentem una política més redistributiva i equitativa”, ha assegurat el tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez (ERC). Per contra, el 43 per cent de rebuts dels residus ara seran més alts.

La taxa de residus és la que més es tocarà de nou a les ordenances fiscals, com ja va passar l’any passat. Si llavors es va aplicar un increment d’un 5 per cent als domicilis i un 25 per cent als comerços, ara s’estableixen més trams i es tindrà en compte el nivell de renda. La taxa pels comerços es congela.

Segons Fernàndez, hi haurà més persones bonificades: 25.000 de noves (més de 300 per cent que aquest any). La taxa resultant per a les famílies ‘mileuristes’ serà molt similar. Però a partir d’aquí hi haurà increments.

El 43 per cent pagaran més

En altres paraules, dels 83.000 rebuts de la taxa de residus que es giren, 31.000 seran bonificats o quedaran exempts (37 per cent) i 16.000 quedaran igual (19 per cent). Els 36.000 restants (gairebé el 43 per cent) pagaran més: 14.000 pagaran un 10 per cent més. I escalant en ascens fins el màxim: les 2.060 famílies (2,5 per cent) que més cobren i viuen en zones d’alt valor pagaran més del doble que fins ara.

Dubtes i recels

Regidors de l’oposició, com Gesa (PP) asseguren que les famílies ‘mileuristes’ sí pagaran més, un 15 per cent al 2018 més que l’any 2016. Rossinyol (CiU) creu que, al cap i a la fi, l’Ajuntament “amaga” un increment de recaptació.

Si s’apliquen bonificacions d’ofici a 25.000 famílies més es deixa de recaptar una part que es recaptava”, assegura per la seva part el responsable d’Economia municipal, Juli Fernàndez. “La taxa de residus que hi havia fins ara era la mateixa però ara serà més progressiva i equitativa”, s’ha defensat Fernàndez.

Però bona part de l’oposició no veu del tot clar els canvis.

És un pas enrere per afavorir el reciclatge”, manté Rossinyol (CiU): “no és equitatiu vincular el que es paga a la renda familiar i la zona on es viu. El més equitatiu és que pagui  més qui més genera”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de C’s, José Luis Fernández. Ayuso (PSC) creu que famílies que generen molts residus quedaran exemptes de pagar mentre que altres sensibilitzades amb la reducció de residus pagaran més a causa de la seva renda.

Ayuso (PSC): “cal pujar la pressió fiscal?”

Per la seva part, el portaveu socialista, Josep Ayuso, ha plantejat si “cal” aquest increment fiscal si el pressupost “es gestionés d’una altra manera”. “Hi ha 22 milions de superàvit net”, ha reblat. Ayuso demana congelar la pressió fiscal, ja que “es pujaran un 1,5 per cent els grans impostos”.

Respecte a la resta de tributs i taxes, el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha qualificat la proposta de “continuista” i ha recordat que l’IBI ja està al màxim del que permet la llei i que l’executiu municipal no toca en res la plusvàlua, la legalitat de la qual està sota la lupa judicial.

14 a favor, vuit en contra

L’aprovació provisional ha sortit amb els vots a favor del govern (14 vots), els vots contraris de CiU, Ciutadans i PP, a més de les abstencions dels regidors del PSC i els exsocialistes Monge i Bosch.

Foto portada: el ple municipal, aquest divendres. Autor: David B.

Comments are closed.