Foto portada: antiavalots, a l'arribada a l'escola Nostra Llar. Autor: David B.

La plaça d’Antoni Llonch serà la plaça de l’U d’octubre

Tenir un carrer dedicat a l’1 d’octubre torna a l’actualitat política a Sabadell. El primer cop que es va proposar va ser a l’abril, de la mà del grup municipal de CiU, que volia que la plaça d’Espanya passés a ser la plaça de l’1 d’octubre. Va desestimar-se. Ara la proposta té més números de sortir endavant. 

La moció es va tombar perquè no va tenir consens entre independentistes. La Crida va votar-hi en contra i ERC es va abstenir. CiU es va quedar amb l’únic suport dels no adscrits Monge i Bosch, abans del PSC (més info: ‘La plaça d’Espanya es queda‘). Llavors el portaveu republicà, Juli Fernàndez, va comprometre’s a portar al següent ple una moció per dedicar un espai a l’1 d’octubre i la seva gent. La moció s’incorporava a l’ordre del dia però es va deixar sobre la taula dues vegades. Finalment, va caure-hi.




Però ara hi torna, a la vigília de l’1-O. Els tres partits independentistes i els dos regidors no adscrits volen destinar un espai a la gent de l’1 d’octubre. I no un espai qualsevol: la plaça d’Antoni Llonch, qui va ser segon alcalde del franquisme a Sabadell (després de Marcet; abans de Burull). Si la proposta surt endavant, com tot sembla indicar perquè ja arrenca amb el suport de 14 regidors dels 27 possibles, es proposarà a la Comissió de Nomenclàtor el canvi.

Homenatge a la manifestació “més gran des del franquisme”

El text vol que el ple condemni l’actuació “violenta de l’Estat”, especialment a l’escola Nostra Llar de Sabadell, i així mateix homenatgi els ciutadans que van fer possible l’1 d’octubre i van protagonitzar el 3 d’octubre la “manifestació més gran a Sabadell des del franquisme”.

Qui va ser Antoni Llonch?

Antoni Llonch Gambús va ser alcalde de Sabadell entre l’abril del 1960 i el gener de 1965. Va ser industrial tèxtil i va accedir a l’alcaldia després de Josep Maria Marcet. Va estar vinculat a l’Acadèmia Catòlica, va cofundar i presidir la Joventut de la Faràndula, va presidir el Gremi de Fabricants, el Centre d’Esports Sabadell i va ser diputat provincial. Va ser el primer alcalde en iniciar els tràmits per soterrar les vies del ferrocarril a la ciutat. Durant les riuades i nevada de 1962 era el principal càrrec municipal també va rebre Franco en una de les visites a la ciutat amb motiu de la reconstrucció després de les riuades. Des de 1965 té la medalla d’or de la ciutat. Al Teatre Municipal de la Faràndula hi ha un bust en record a la seva figura. Llonch Gambús va morir l’any 1975.

La plaça dedicada a Antoni Llonch està al Centre, al costat de l’estació Sabadell Centre de RENFE. Si el ple ho aprova, tal com tot fa indicar, i la Comissió del Nomenclàtor hi dona llum verda, properament serà la plaça de l’U d’octubre.

Foto portada: antiavalots, a l’arribada a l’escola Nostra Llar. Autor: David B.

Comments are closed.