Foto portada: Maties Serracant, Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Marisol Martínez. Autor: David B.

Les 10 claus del pressupost de Sabadell per al 2019

El govern municipal aprovarà el proper dijous en fase inicial els pressupostos municipals. Aquest divendres els quatre grups que formen el quatripartit han presentat públicament els comptes. 

Els quatre principals dirigents del govern municipal han presentat aquest divendres la proposta que debatrà el ple dijous vinent. En tot cas, si els quatre socis de govern la voten a favor, la seva aprovació està garantida. Aquestes en són les claus.

1. El pressupost més alt de la història

Ni en els anys més daurats del boom immobiliari, l’Ajuntament havia tingut un pressupost tan elevat. L’any 2019 s’enfilarà fins els 224,6 milions d’euros, gairebé un 10 per cent més que els 204 milions inicials del 2018 i un 23 per cent més que els 182,29 milions del 2016, quan el govern actual va aprovar els seus primers pressupostos

2. D’on surt el creixement?

El tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez, planteja que el creixement del pressupost no sorgeix dels impostos i taxes, ja que porten quatre anys per sota de l’increment de l’IPC. En aquesta ocasió, l’increment sorgeix de tenir en compte des de l’inici els màxims ingressos permesos pel límit de la despesa (sis milions), de l’execució de les quotes d’urbanització del barri de Can Llong (prop de cinc milions), dels fons que aporta la Comissió Europea per a l’estratègia DUSI (3,5 milions) i d’un increment de transferències d’altres administracions.

3. Un pressupost flexible

Segons el tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez, els 224,6 milions d’euros són la xifra inicial però molt probablement el pressupost final serà més alt, ja que s’incorporaran modificacions al llarg de l’any, per exemple, per encabir el superàvit.

4. La despesa per habitant ha pujat un 21 per cent des del 2015

Segons les dades presentades, l’any 2016 es gastaven 875 euros per sabadellenc mentre que l’any 2019 gastaran 1059 euros per habitant, un 21 per cent més en quatre pressupostos.

5. Deute controlat

El govern municipal preveu que a 1 de gener de 2020 el deute municipal sigui de 98,82 milions d’euros, per sota del 50 per cent del pressupost. Unes xifres controlables. L’any 2016 el deute era de 119,33 milions, més del 60 per cent del pressupost.

6. Més subvencions

Entre les novetats dels comptes, destaca el nivell de subvencions a les entitats locals. Segons l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, es recuperarà el volum pressupostari que hi havia l’any 2010, abans de la gran contenció de la despesa que es va viure l’any 2012.

7. Millores als serveis externalitzats

D’altra banda, el govern destaca les millores laborals i salarials en bona part dels serveis públics que gestionen empreses privades, com el servei d’atenció domiciliària, les escoles bressol municipals, la neteja d’equipaments i d’altres. La partida per SMATSA serà exactament igual que l’any 2018, 20 milions d’euros.

8. Un milió per arranjar carrers i ferms

El manteniment dels carrers i les places és una de les principals queixes. L’actual govern mira enrere per recordar que “venim d’una època de no molta inversió a l’espai públic”, segons Fernàndez. En aquest sentit, l’any 2015 es van destinar 150.000 euros per arranjar carrers. Al 2019 es destinaran d’entrada un milió d’euros. “L’espai públic encara necessita molt més recursos”, convé el tinent d’alcalde d’Urbanisme.

9. L’excepció de Sabadell

El tinent d’alcalde de l’àrea social, Joan Berlanga, ha destacat que Sabadell és una “excepció” ja que el seu govern ha pogut aprovar els quatre pressupostos sense necessitats de pròrrogues ni mocions de confiança. No és el cas de Barcelona, Badalona o altres municipis on fruit de la fragmentació política han hagut de recórrer a aquestes eines. En certa manera, Berlanga manté que el govern ha pogut posar en pràctica el seu Pla de Mandat.

10. Rellançar Sabadell

En línia complementària a Berlanga, la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez, ha assegurat que els pressupostos de 2019 són de continuïtat i que en la seva àrea la voluntat és rellançar la ciutat i la seva projecció interna i externa.

Foto portada: Maties Serracant, Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Marisol Martínez. Autor: David B.

Comments are closed.