Foto portada: Farrés entrant als jutjats acompanyada del regidor socialista Eloi Cortés. Autor: David B.

Cas Mercuri: fugaç pas de Farrés pels jutjats

Breu pas de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, pel jutjat per declarar en qualitat de testimoni a la peça 28 del cas Mercuri, que investiga l’adjudicació del contracte a l’empresa SMATSA l’any 2012. Farrés ha hagut de donar explicacions pel viatge en el que va participar a Nador (Marroc) presumptament finançat per la concessionària. Segons l’acusació popular, Farrés ha dit desconèixer que l’empresa havia finançat el viatge. L’alcaldessa ha declinat fer declaracions a la sortida. 

La declaració de Farrés no ha arribat als 15 minuts. A la sortida dels jutjats ha assegurat que li ha anat “bé” tot i declinar fer declaracions per recomanació lletrada. Sí n’ha fet l’advocat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, José Antonio López, que exerceix l’acusació popular. El lletrat ha assegurat que Farrés s’ha “emparat en el desconeixement”.

“Ha dit que era un viatge de cooperació internacional amb Nador i que no tenia coneixement de qui havia pagat el viatge. Diu que no va veure mai ningú pagant res i no sabia qui ho pagava. El desconeixement ha estat absolut. Anaven a sopar i no recorda qui va pagar, anaven a l’hotel i no recorda qui va pagar l’hotel i els bitllets d’avió ella entén que com era un viatge institucional li van donar els bitllets a l’aeroport i pensava que es pagava tot a través d’una persona de la delegació”, ha dit López.

Farrés no sabia el paper d’SMATSA en el viatge, ni de Paco Bustos, sinó que ella estava al cas d’explicar les taques que feia l’Ajuntament en cooperació i que creia que SMATSA i Bustos anaven a “parlar de la gestió de residus” a l’ajuntament de Nador.

“Resulta inversemblant que digui que no sap qui va abonar cap despesa, ni quan, ni es preocupés absolutament de res. Ella anava, algú pagava i no es preocupava gaire”, assegura López.

El viatge es va produir l’any 2010, quan Farrés era regidora d’Igualtat, Joventut i Participació de Manuel Bustos. Es tracta d’un viatge municipal sobre polítiques d’igualtat i gènere a Nador (Marroc) i per arribar-hi es va anar en avió fins l’aeroport de Melilla. A més de Farrés, hi havia el representant d’SMATSA (Eugenio Díaz), el regidor Paco Bustos (Espai Públic), la regidora Concha Manzano (Cooperació) i tècnics municipals. La instructora del cas Mercuri veu indicis de que SMATSA va pagar l’expedició per tenir més números a l’hora de renovar la concessió. Una maniobra en el marc de la resta de viatges pagats o dinars per rebre de nou el contracte més elevat de l’Ajuntament, d’uns 20 milions d’euros a l’any durant 15 anys (prorrogable fins el 20) per netejar els carrers i recollir els residus a la ciutat.

Sense indicis d’imputació

Malgrat les explicacions “inversemblants”, López, ara per ara, no veu indicis per demanar que Farrés sigui investigada (abans imputada) i recorda que la instrucció del cas està arribant a la seva fi després de prop d’una dècada.

“Hem d’analitzar tota la declaració però a priori no s’ha pogut apreciar cap element [per demanar la investigació]. Ho analitzarem però de moment no hi és i fins i tot si existissin podrien haver prescrit alguns tipus delictius perquè són fets de l’any 2010”.

La peça 28 del cas Mercuri s’està constituint com la principal del macrocas Mercuri. Entre els investigats, hi ha l’exalcalde Manuel Bustos i l’exregidor d’Espai  Públic, Paco Bustos, a més de la cúpula de l’empresa, i per fets derivats del cas també dels exregidors Cristian Sánchez i Anna Carrasco, a més de càrrecs de confiança i funcionaris.

“Entenem que hi ha un tràfic d’influències monumental en la línia del que s’investiga en l’operació Pokemon i que esquitxa molts ajuntaments. És un contracte de 300 milions, el més important, i hi havia moltíssims interessos en aconseguir el contracte. És evident que es presta a que pugui haver tràfic d’influències i el grup Vendex i SMATA estan a l’ull de l’huracà en el pagament de viatges o serveis per aconseguir contractes. Hi ha hagut tracte de favor. Això és el que estem buscant de demostrar”, ha finalitzat López.

Qui ha estat més estona que Farrés a la sala, uns 40 minuts segons ell mateix, ha estat l’exalcalde Joan Carles Sánchez, tinent d’alcalde de Presidència en el moment de l’adjudicació del contracte. Segons López, Sánchez ha negat que hi hagués cap preferència del govern per una empresa o una altra.

També ha declarat l’exgerent d’SMATSA, Carlos Callejo, qui no recorda cap pagament al consistori i nega que sigui una pràctica “habitual” de l’empresa. Ha estat poca estona declarant: “en el moment en que ho nega tot no té gaire sentit continuar preguntat gaire”, rebla el lletrat de l’acusació popular.

Modesta concentració 

Una desena de persones s’han concentrat a les portes dels jutjats quan ha entrat Farrés. Entre ells, la portaveu municipal de la Crida, Nani Valero.

Foto portada: Farrés entrant als jutjats acompanyada del regidor socialista Eloi Cortés. Autor: David B.