Ikea Sabadell

Tres operadors del polígon Via Sabadell van eludir 1,4 milions a l’Ajuntament entre 2012 i 2015

  • La Crida assegura que el PSC va fer els ulls grossos davant l’elusió d’impostos de les grans superfícies.

  • Almenys Ikea ja ha presentat recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament.

L’Ajuntament obrirà expedients informatius a tres operadors del polígon comercial Via Sabadell. Són Ikea, Leroy Merlin i Conforama. Segons el consistori, les tres empreses es van inscriure sota un epígraf de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) que no els pertoca per estaviar-se fins a 1,4 milions d’euros. Tot entre els anys 2012, quan van obrir les portes, i el 2015, quan va canviar el govern municipal.

Segons publica el setmana La Directa aquest dilluns, i verifica la Crida per Sabadell, la multinacional sueca Ikea es va estalviar un milió d’euros en l’IAE entre 2012, quan el polígon Via Sabadell va obrir portes, i l’any 2015. La multinacional francesa Leroy Merlin va eludir el pagament de 346.835 euros i la també francesa Conforama va deixar de pagar 87.327 euros.

Epígrafs i superfície

Com ho van fer? Per un costat, inscrivint-se en un epígraf de l’IAE que no els pertocava. En el cas d’Ikea estaven donats d’alta a 16 epígrafs diferents però per contemplar tota la seva activitat hauria calgut estar donats d’alta en una dotzena més o bé en l’epígref 666.1, corresponent als “hipermercats o grans superfícies amb diversitat de productes i serveis”, segons indica el regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada, a iSabadell. Per l’altre cantó les empreses feien constar menys superfície de la que ocupen en realitat. “Ikea pagava per 38.000 metres quadrats quan té una superfície de 70.000 metres quadrats”, diu Boada.

La presumpta elusió fiscal va començar l’any 2012 quan Via Sabadell va començar l’activitat: Leroy Merlin ho va fer l’estiu de 2012 i Ikea el desembre del mateix any. Conforama ho va fer més endavant. I es va repetir fins l’any 2015.

L’Ajuntament ha obert expedients a aquestes tres empreses després de detectar aquesta forma de tributació fraudulenta”, assegura Boada.

L’Agència Tributària de Sabadell ha desestimat les al·legacions presentades per les empreses, tenen dos mesos per recórrer. Almenys Ikea ja ha presentat recurs al jutjat contenciós administratiu. La hisenda municipal els reclama 1,55 milions d’euros, que resulten de la quantitat eludida més els interessos de demora.

De totes formes, el regidor de Nova Economia ha confirmat a iSabadell que tant Ikea com Leroy Merlin han liquidat el pagaments (1,02 milions en el cas d’Ikea i 346.835 euros en el cas de Leroy Merlin) a l’espera del que diguin els tribunals. Ni Ikea ni Leroy Merlin han abonat però els interessos de demora.

Foto portada: l’Ikea de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

Comments are closed.