Foto portada: l'Hotel Suís, de Juli Batllevell. Autora: Gemma Vives.

Recorregut pel Sabadell de Juli Batllevell

  • El Museu del Gas reivindica la figura d’un arquitecte puntal de la història de Sabadell.

  • El volum de 400 planes Batllevell, un gaudinià oblidat posa el sabadellenc al seu lloc.

Com el símbol d’una ciutat que no s’ha prodigat per cuidar massa el seu patrimoni, la figura d’un dels seus principals arquitectes tampoc és massa coneguda a peu de carrer ni reivindicada per les elits culturals. Ara, el Museu del Gas, amb una exposició i un cuidat volum, vol reivindicar l’arquitecte de l’hotel Suís, el despatx Lluch, l’ajuntament o la Electricidad.

Passejar pel Sabadell de Juli Batllevell és fer-ho per la ciutat de l’esplendor tèxtil de finals del segle XIX i començaments del XX, quan la població va créixer de forma exponencial gràcies al fervor de la indústria. No debades Sabadell va passar de ser una petita vil·la a la segona ciutat de Catalunya en població i en molts altres aspectes durant un molt industrial segle XIX i efervescent primer terç del segle XX.

És el Sabadell que, com diu el periodista Josep Ache en el pròleg de Batllevell, un gaudinià oblidat, té cinc teatres en poc espai, 5.000 butaques per a 20.000 habitants. El Sabadell on prolifera la vida cultural però també la nit, sempre amb el soroll de les fàbriques i el fum de les xemeneies al rerefons. El Sabadell dels fabricants, però també de les primeres reinvidicacions obreristes i anarquistes. El Sabadell de fora muralles i els nous espais a Gràcia, Hostafrancs, La Creu Alta o Covadonga. D’aquella ciutat avui en queda poc, i a més s’ha perdut molt patrimoni, però es pot ensumar alguna cosa a través de la ruta que a tall d’exemple (i en base a la mostra del Museu del Gas) es pot imaginar simplement unint els punts de Batllevell a Sabadell.

Batllevell va treballar amb Gaudí i va projectar diversos edificis industrials i residencials. El volum Juli Batllevell, un gaudinià oblidat, coordinador pel crític d’art Josep Casamartina, és el primer treball que glossa la seva figura. L’arquitecte no va apostar per un únic estil, sinó que va combinar diverses influències, cosa que no fa reconeixenble d’entrada el seu estil.

Podeu veure l’àlbum ‘El Sabadell de Juli Batllevell‘ també a Flickr.
El Sabadell de Juli Batllevell

A Sabadell va apostar per els estucs en forma de maó i de carreus, els merlets, els arcs rebaixats, els elements florals de pedra artificial, els esgrafiats i les decoracions puntuals de mosaic o de trencadís. A Barcelona i altres municipis apostava per altres elements.

Qui va ser Juli Batllevell?

Juli Batllevell va néixer a Sabadell l’any 1864, fill de Gabriel Batllevell i Tort -mestre d’obres- i de Dolors Arús i Viver. El 1895, obté el títol d’arquitecte a Madrid i el 1895, després de guanyar un concurs d’oposició, és nomenat arquitecte municipal de Sabadell. L’any 1900, la família Batllevell es trasllada de Sabadell a Barcelona, fixant residència i despatx al carrer Roger de Llúria.

Durant el seu exercici com a arquitecte municipal de Sabadell, Batllevell projecta edificis emblemàtics, entre els que es destaquen l’Hotel Suís, el desaparegut Teatre Euterpe i l’empresa Juan Brujas en comandita de la que va ser continuadora La Energía SA, seu de l’actual Museu del Gas. És un dels principals arquitectes de la història de Sabadell, juntament amb Josep Renom. També és autor del Marquet de les Roques, casa d’estiueg de la família Oliver.

També va arquitecte municipal de Badalona, i va projectar obres privades a Barcelona, Sant Cugat, Terrassa o Molins de Rei. Va projectar despatxos tèxtils, edificis industrials, cases d’estiueig o senyorials.  Juli Batllevell va morir l’any 1928 a Barcelona a l’edat de 64 anys.

La mostra al Museu del Gas

El Museu del Gas acull l’exposició Juli Batllevell: un gaudinià oblidat des del passat mes de maig. És la primera exposició del Museu. Podeu consultar els preus i els horaris a la pàgina web del Museu.

Foto portada: l’Hotel Suís, de Juli Batllevell. Autora: Gemma Vives.

Comments are closed.