Una lona de exposició Marca'ts per l'odi estripada de dalt a baix. Autora: J. Ramon

Destrossen una exposició en contra de l’extrema dreta: “Sabem que són agressions d’odi”

Dues lones de l’exposició Marcats per l’odi han quedat fetes malbé aquest dilluns. A banda de grafits en alguns marges de la mostra, les dues afectacions més importants són l’estrip de dalt a baix en el cos d’un migrant i la cremada d’una cigarreta a la cara d’una dona. No és la primera vegada que passa: de les cinc vegades que RUIDO Photo ha exposat aquestes imatges a la via pública, en dues ha patit agressions d’aquests tipus. La primera va ser l’octubre passat a Gavà i ara s’ha repetit a Sabadell. Aquest dimarts al matí han intentat treure les pintades i han retirat les lones afectades per restituir-les d’aquí a un parell de dies.

Marcats per l’odi és una exposició que s’exhibeix a la plaça del Gas des del 26 de setembre amb l’objectiu de visibilitzar les polítiques i situacions a què han de fer front els migrants quan arriben a Europa, tal com va explicar un dels fotògrafs que ha participat en la mostra el dia de la presentació (més info: ‘La 8a edició del Mescla’t posa la mirada al terreny internacional‘). Fa unes hores que dues de les 40 lones de l’exposició han quedat malmeses i un dels fundadors de RUIDO Photo, Pau Coll, sospita que el moviment d’extrema dreta hi està darrere. De moment, però, encara no s’ha identificat l’autor (o autors).

“Sabem que són agressions d’odi quan estan fetes a la cara. En una hi ha una cremada d’un cigarro entre cella i cella i, en l’altra, hi ha una ganivetada a la cara d’un jove migrant. En aquesta exposició en concret, que està en contra de les polítiques d’extrema dreta, justament veiem agressions als protagonistes de l’exposició”, lamenta Pau Coll.

En aquest sentit, Marca’ts per l’odi va patir un atac similar l’octubre passat a Gavà. Igual que aleshores, la companyia refarà les parts afectades per poder-la lluir altre cop al 100 per cent. En aquell cas van ser tres imatges i el que sí que pateixen de manera més freqüent són guixades amb esprais. Una de les característiques de Marca’ts per l’odi és que es munta a la via pública, fet que fa incrementar les probabilitats de fets com aquests.

Pau Coll, de RUIDO Photo, netejant les guixades a l'exposició Marca'ts per l'odi. Aquest dimarts. Autora: J. Ramon
Pau Coll, de RUIDO Photo, netejant les guixades a l’exposició Marca’ts per l’odi. Aquest dimarts. Autora: J. Ramon

Aquest dimarts al matí, l’endemà que l’Ajuntament avisés la companyia de l’incident, Pau Coll estava intentant retirar els grafits d’algunes altres lones i s’ha endut l’estripada amb la nova ja encarregada: “Que ens agredeixen les nostres mostres no és un motiu per deixar-les de fer a la via pública. Ara m’enduré la lona i la reemplaçarem, tot i que al ser de gran format són cares”, afegeix.

Pau Coll, de RUIDO Photo, desmuntant una de les lones afectades. Autora: J. Ramon
Pau Coll, de RUIDO Photo, desmuntant una de les lones afectades. Autora: J. Ramon

L’Ajuntament ha expressat públicament el seu suport a RUIDO Photo a través d’una piulada i, previsiblement, l’exposició recuperarà la seva plenitud de cara al cap de setmana. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins el programa del Mescla’t, una activitat municipal que fomenta valors com la diversitat i la cooperació internacional, i es podrà visitar fins el 17 d’octubre.

Foto portada: una lona de l’exposició Marca’ts per l’odi estripada de dalt a baix. Autora: cedida.