Gest insòlit: les direccions d’una trentena d’escoles de Sabadell s’uneixen per la vaga

  • Els docents volen deixar clar davant les famílies que la vaga no és només per l’avançament de curs una setmana.
  • Acusen Educació de menystenir-los al llarg de la pandèmia i demanen més diàleg i recursos.

Moviment amb pocs precedents a les portes d’una vaga educativa: les direccions d’una trentena d’escoles públiques de Sabadell, més una quinzena més de centres educatius vallesans signen una comunicació dirigida a les famílies on relaten els seus arguments per la vaga, que van més enllà de “si els docents fem més o menys vacances”. La comunicació conjunta és un termòmetre del gran malestar en el sector educatiu amb el departament d’Educació, que ha crescut des de l’inici de la pandèmia. Tot plegat presagia una vaga de gran seguiment també a Sabadell.

Els docents argumenten que la pandèmia ha obligat famílies i docents a “reinventar-nos” per mantenir els centres oberts “amb constants confinaments” mentre que hi havia canvis de directrius des de l’administració, dels quals s’han assabentat per la premsa: “un menyspreu cap a la nostra feina”.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

“Amb les retallades vam perdre personal que no hem tornat a recuperar”, lamenten. Volen que l’increment de recursos a partir de la pandèmia esdevingui fix i que s’aposti per estabilitzar les plantilles. Acusen el departament d’Educació d’anar canviant de plans de forma continua, per exemple amb el nou currículum de Primària, ESO i batxillerat o amb els canvis en el calendari d’inici de curs (que s’avança una setmana) i ha estat la gota que ha fet vessar el vas.

“No es pot anunciar una mesura com aquesta sense haver-la prèviament consensuat amb les escoles, consells escolars, sindicats i familiars”, argumenten. Els docents lamenten que “s’està reduint aquest punt a un debat social de si els docents fem més o menys vacances quan és un debat molt més extens que va sobre la qualitat de l’educació”.

En resum, els docents demanen més “recursos humans, econòmics i de formació” i “comunicació i confiança” entre Educació i els centres educatius. La preparació de l’aturada docent ha anat creixent en els darrers dies i a hores d’ara tot sembla indicar que tindrà un alt grau de seguiment.

Gest sense gaires precedents

El text està signat per mig centenar d’escoles i instituts escola públics de Sabadell i la seva àrea d’influència. Entre les direccions que el signen hi ha els dels dos instituts escola locals, el Sallarés i Pla (Campoamor) i el Virolet (Can Llong), el Centre d’Educació Especial Francesc Bellapart i les escoles Catalunya, Andreu Castells, Sant Julià, La Trama, Floresta, Espronceda, Juan Ramón Jiménez, Joan Maragall, Can Deu, Pau Casals, Cifuentes, Miquel Martí i Pol, Amadeu Vives, Joaquim Blume, Samuntada, Enric Casassas, Gaudí, Calvet d’Estrella, Agnès Armengol, Torreguitart, La Romànica, Nostra Llar, Mas Boadella, Teresa Claramunt, Joan Montllor, Can Llong, Tarlatana (antic Alcalde Marcet) o Joanot Alisanda.

Les direccions dels centres vallesans han enviat les mateixes consideracions al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (ERC), com també han fet en un gest similar les direccions de les escoles de Barcelona i de centres del Maresme i el Penedès.

La vaga

Els sindicats educatius, en la seva pràctica totalitat, convoquen vaga a l’escola pública els dies 15, 16 i 17 de març i també el 29 i 30 de març. L’escola concertada té vaga convocada els dies 15 i 16 de març. El lleure educatiu el dia 15 de març i el 23 de març. La vaga està convocada pels sindicats USTEC, CCOO, UGT, Intersindical, Professors de Secundària, CGT i USOC.

Serveis mínims: un docent per cada tres aules

El departament d’Empresa i Treball ha dictat els serveis mínims per als sis dies de vaga d’educació convocats en els propers dies i ha fixat un docent per cada tres aules en les etapes d’infantil, primària i secundària. A més, al servei de menjador, a les extraescolars i als centres d’educació especial hi haurà d’haver el 50 per cent de la plantilla. El mateix percentatge s’estableix també per a les llars d’infants.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: una aula a l’escola Joan Maragall, poc després de l’esclat de la pandèmia. Autora: la directora, Cristina Amat.