Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon

La vaga educativa comença amb càntics a favor de la dimissió de Cambray

  • Les direccions de gairebé 30 escoles de Sabadell se sumen la vaga educativa de cinc dies (15, 16, 17, 29 i 30 de març) i exigeixen la dimissió del conseller Cambray.
  • Els docents no només reivindiquen revertir algunes mesures preses per la conselleria, sinó que també exigeixen més negociació amb els centres.

Primera jornada de vaga en el sector educatiu: un centenar de persones, segons la Policia Municipal, s’ha concentrat davant la seu dels Serveis Territorials al Vallès Occidental per protestar en contra de les darreres mesures preses pel conseller d’educació i exigir-ne la dimissió. Docents de Sabadell i la comarca denuncien unes condicions laborals deficients, una cronificació de les retallades iniciades fa deu anys i una actitud autoritària per part del govern. En acabar la concentració i posterior manifestació des de Serveis Territorials fins a la parada de FGC Sabadell Plaça Major, part dels convocats ha continuat la seva reivindicació davant el departament d’Educació.

L’avançament del curs una setmana ha estat la gota que ha fet vessar el got, però no és pas l’únic motiu pel qual un bon gruix del professorat ha començat una vaga de cinc dies aquest dimarts. A Sabadell, la protesta ha començat a quarts de deu del matí amb un centenar de persones (de les quals la majoria eren docents) davant la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental, al carrer del Marquès de Comillas, davant el Club Natació de la Gran Via. Allí, un centenar de persones, segons els càlculs de la Policia Municipal, ha alçat cartells i càntics en contra del conseller Gonzàlez-Cambray per prendre mesures “incoherents” i sense consultar-les prèviament amb la comunitat educativa.

“Ha imposat la seva llei sense consultar-ho ni amb les famílies, ni amb els docents, ni amb els directors, ni amb ningú. Això és el que més em molesta: que ens imposin coses quan la nostra feina és justament inculcar als nens que hem de ser crítics i pensar el que fem i per què ho fem. És incoherent que hàgim d’obeir unes mesures que, a més a més, són contraproduents”, assenyala una professora de ciències socials a l’institut La Serra, Sònia Aguilera.

Amb això, Aguilera fa referència al fet que el nou horari escolar pot fer incrementar l’absentisme en l’alumnat i considera que és un error haver eliminat algunes assignatures que fins ara obligatòries, com la filosofia.

Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon
Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon
Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon
Cartells reivindicatius i en contra del conseller Cambray. Autora: J. Ramon
Cartells a favor de la dimissió del conseller Cambray. Autora: J. Ramon
Cartells a favor de la dimissió del conseller Cambray. Autora: J. Ramon
Manifestació cap a FGC Plaça Major, pel carrer Tres creus. Autora: J. Ramon
Manifestació cap a l’estació dels FGC Plaça Major, pel carrer Tres creus. Autora: J. Ramon

Un altre docent sabadellenc que treballa a l’IES Joaquima Pla i Farreras de Sant Cugat, Francisco Fernández, assenyala que el malestar de la comunitat educativa ve de lluny, però que les polítiques aplicades per l’actual conseller, Josep Maria Gonzàlez-Cambray, han forçat una situació insòlita:

“Jo personalment demano la dimissió de Cambray. No pot ser que tinguem un conseller que només faci coses de cara a la galeria. Mira que hem tingut consellers dolents, però aquest s’emporta la palma: durant la pandèmia, per exemple, va dir que les escoles s’obriren sí o sí, però el professorat del meu centre no tenia mascaretes per començar el curs. Jo sóc col·lectiu de risc i l’AMPA em va donar 10-15 mascaretes per tot un curs, quan en teoria qui les hauria d’haver proporcionat és el Departament”, blasma Fernández.

Per aquest motiu, docents de Sabadell i de municipis veïns han començat una mobilització de cinc dies (15, 16 , 17, 29 i 30 de març) i aquest dimarts en concret, en la primera jornada de vaga, han fet parada tant a la seu de Serveis Territorials a escala comarcal com al departament d’Educació a escala autonòmica.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

Un dels altres assistents en la convocatòria de diferents sindicats (CGTUSOCUSTEC, CCOO, UGT i l’Intersindical), David Olmo, lamenta que les condicions laborals dels docents fa deu anys que van de cap a caiguda i que “el tarannà de Cambray, qui no vol negociar amb ningú i va a la seva bola és el que els ha portat a l’actual vaga educativa”.

La FAVS dona suport als docents

A trets generals, la manifestació d’aquest dimarts així com l’aturada de l’activitat docent durant cinc dies pretén aconseguir més diàleg i força de negociació amb la conselleria d’Educació a més de revertir algunes mesures que, tal com asseguren els afectats, els perjudiquen i els dificulten oferir una educació de qualitat. Entre altres, demanen estabilitzar el personal interí, tombar el nou currículum de Primària, ESO i Batxillerat i que es recuperin les plantilles i els drets que tenien abans de les retallades. La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) ha volgut traslladar la seva “solidaritat” amb els objectius de la convocatoria.

Més info:

Foto portada: concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon.