- El Tercer Sector Social va arribar a 56.500 usuaris l’any 2021 a Sabadell, més del doble que abans de la pandèmia.
- Es frena la incorporació de nous voluntaris i socis mentre que el sector segueix depenent en un 70 per cent dels fons públics.
La plataforma Vàlua, que aplega el Tercer Social de Sabadell, va arribar l’any 2021 als 56.500 usuaris, amb un increment del 5 per cent respecte l’any 2020, marcat per la pandèmia, i molt lluny dels 22.500 del 2019, prepandèmic. Ara preocupa la inflació i el preu de l’energia de cara al futur. “Creix el nombre de persones que demanen ajuda en àmbits com l’alimentació i l’habitatge”, avisa la presidenta de la Taula del Tercer Sector de Catalunya, Francina Alsina. Si les necessites s’incrementen, s’ha frenat el nombre de socis i de voluntaris.
La Plataforma Vàlua va néixer fa uns anys per agrupar en una veu conjunta però diversa el Tercer Sector social de Sabadell. Des de les entitats, fundacions o cooperatives que assisteixen o donen feina a persones amb discapacitat com CIPO o Atendis fins d’altres que ajuden a les persones en vulnerabilitat social, com Creu Roja, Càritas, la Fundació Main o Actuavallès. En una dècada, Vàlua ha fet una tasca d’interlocució i visibilitat del sector local, abans bastant disgregat. “Tenim el tòpic de que a Sabadell cadascú va per ells i la plataforma Vàlua és un exemple molt clar del canvi de xip. La força multiplicadora de les 30 entitats és molt gran”, ha destacat el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. Les entitats que en formen part sumen 900 treballadors, atenen més de 56.500 usuaris i hi ha més d’11.000 socis i 1.700 voluntaris La majoria dones (el 55 per cent d’usuaris, 58 per cent de sòcies i 63 per cent de voluntaris). Cortés ha reconegut que s’han endurit les situacions de pobresa: “atenem la mateixa gent que abans de la pandèmia però en situacions de major intensitat, de major duresa”.
L’acte Sabadell amb Vàlua ha posat xifres a la situació actual de la pobresa i la lluita contra les desigualtats. Ho ha fet de la mà de Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social. La pandèmia ha deixat un milió de persones més en risc d’exclusió, segons els informes oficials. Un de cada quatre catalans viuen en risc de pobresa i 700.000 persones, el 10 per cent de la població, ho fan en la pobresa severa. Les polítiques socials no han disminuït la precarietat des de la crisi del 2007 que afecta persones grans, migrants i dones especialment. I tot sense tenir en compte encara les conseqüències de la inflació.
“L’eradicació de la pobresa és una decisió política”, ha assegurat Alsina. Lamenta que les administracions només fan polítiques socials “responent a la urgència i no s’aborda el llarg termini. Es fan les polítiques socials de sempre, sense garantia d’ingressos mínims, sense cobrir l’habitatge ni fent polítiques preventives. Quan entres al cercle de la pobresa és molt difícil de sortir-ne”. Alsina ha reclamat que els pisos del ‘banc dolent’, de la SAREB, siguin de gestió pública. En general, ha estat molt crítica amb l’administració.
A nivell intern, el Tercer Sector encara depèn en un 70 per cent de sector públic. Reclamen facilitats per la llei de mecenatge, sempre pendent. Un dels reptes guanyar autonomia i múscul propi. Altres són la digitalització, la formació de les entitats o les relacions internacions amb el Tercer Sector Social europeu.
El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha defensat el valor de la política. “No té res a veure la resposta a la crisi del 2008 i la d’ara, amb pressuposts expansius. No es pot dir que fem pal·liatius amb l’increment de polítiques actives perquè anem a enfortir la formació. Gràcies als pressupostos expansius hem arribat a 100 milions d’euros per garantir el salari mínim interprofessional dels Centres Especials de Treball. La política importa. Per això volem tenir pressupostos de la Generalitat l’any 2023 i reclamem les eines que tenen els estats, per limitar el preu dels lloguers que ens ha tombat el Tribunal Constitucional o per blindar l’economia social”.
Fira d’entitats
La plataforma Vàlua organitza aquest dissabte la primera edicio de la Fira d’entitats, que es farà aquest dissabte entre les 10 del matí i les dues de la tarda als Jardinets de la Fundació Caixa Sabadell. Una vintena de les entitats mostraran la seva oferta de serveis a la ciutadania i faran diverses activitats, ambé lúdiques i familiars.
Més informació:
Foto portada: participants a l’acte Sabadell amb Vàlua. Autor: David B.