Foto portada: un moment del Fòrum de Síndics Locals. Autora: Gemma Vives.

Els síndics locals denuncien traves per empadronar els col·lectius desfavorits

Els síndics i síndiques locals denuncien que les persones que formen part de col·lectius desfavorits s’enfronten a diversos traves a l’hora de registrar-se al padró per part de les administracions. A més, han volgut recordar als ajuntaments que el padró no es pot utilitzar per a objectius diferents dels previstos per la llei: la seva utilitat és conèixer la població fixa d’un municipi.

Els defensors i defensores municipals han conegut avui la monografia El dret a ser empadronat i la bona administració al FòrumSD, presidit per Eva Abellan, Síndica Municipal de Greuges de Sabadell. La  guia pretén ser una referència sobre el procés administratiu de l’empadronament i conté instruccions per millorar la gestió del dret. L’objectiu és que s’entengui l’empadronament com un “metadret” i oferir la millor qualitat possible en aquests tràmit per part de les administracions, sense deixar enrere els col·lectius desfavorits.

La monografia és realment una segona edició d’una guia publicada el 2019. Els autors materials de l’obra han estat el Juli Ponce, qui ha participat en la taula rodona i l’Amaya Orio. El catedràtic en Dret Administratiu Juli Ponce ha declarat que es tracta “d’una petita joia d’edició… Tracta de ser una eina útil”. És un instrument que indica com empadronar persones sense llar, persones que no tenen títol de residència o comparteixen domicili, que viuen en allotjaments col·lectius o que no disposen d’un document d’identitat amb una numeració oficial.

“És una animalada la quantitat de persones que hi ha amb problemes d’empadronament. L’administració no té gens d’interès a fer-ho. S’ha de fer campanya perquè les persones amb situació de vulnerabilitat coneguin els seus drets”, ha expressat la representant de la plataforma Padró per totes, Laia Costa.

L’empadronament funciona de forma desigual als municipis i no s’està aplicant la normativa, segons ha explicat ha manifestat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra: “hi ha hagut un efecte expulsió d’usuaris vulnerables que necessiten empadronar-se per fer tràmits importants per a la seva vida molt connectada a la dignitat”.

Foto portada: la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell. Autor: Gemma Vives.
La Síndica Municipal de Greuges de Sabadell. Autor: Gemma Vives.

La defensora de les persones de Santa Coloma de Gramenet, Pepa González, ha expressat la utilitat d’aquesta monografia i la seva utilitat per a les sindicatures.

“Hem d’aconseguir denunciar les vulneracions de drets i lluitar per l’acompliment de les normes del padró perquè es vulneren tota una sèrie de drets. El dret a l’empadronament és un ‘metadret’, ja que obre la porta a altres drets”.

La guia s’entén com un recull de bones pràctiques amb relació a l’empadronament tant per a les sindicatures i defensories locals com per als tècnics municipals implicats en aquest tràmit.

El FòrumSD, a l’Espai Cultura

El Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya (FòrumSD) és una associació sense ànim de lucre que agrupa, on es concentren actualment 47 sindicatures, de les quals, 43, són de Catalunya. En conjunt, ofereixen servei a més de 5,5 milions de persones i l’any 2019, el conjunt de sindicatures associades va realitzar més de 30.000 actuacions, entre les quals la tramitació de 5.500 queixes de la ciutadania davant les Administracions locals. La trobada s’ha celebrat aquest matí a l’Espai Cultura, al centre de Sabadell.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: diversos participants al Fòrum SD, aquest matí. Autor: Gemma Vives.

Comments are closed.