La Universitat Autònoma de Barcelona es converteix en la primera universitat col·laboradora del projecte Recooperem dirigida al malbaratament alimentari. El centre educatiu té previst oferir 2.500 plats a famílies sense recursos.
L’activitat Recooperem està coordinada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i té com a objectiu evitar el malbaratament alimentari. Fins ara, 59 escoles, cinc empreses, un hospital i 18 entitats socials han participat en el projecte. Aquests col·lectius han preparat carmanyoles amb el menjar que no s’ha servit i que va destinat a les famílies sense recursos.
La UAB disposa de set menjadors al campus de Bellaterra. Doncs bé, dos d’ells han començat a implementar el projecte i es preveu que es faci extensiu als cinc restants. Un cop estiguin les set cuines en funcionament, es produiran 2.520 àpats anuals.
El sistema de recuperació del menjar es basa a preparar el menjar que no s’ha servit als menjadors, envasar-lo, etiquetar-lo i congelar-lo a menys 18 graus, generant una data de caducitat de dos mesos. D’altra banda, l’arribada de l’àpat es controla amb una plataforma informàtica que permet recollir les dades, des del centre de producció, en aquest cas la Universitat, fins a la seva distribució i consum final a les famílies amb pobresa energètica o gent gran depenent.
Pel que fa al projecte, Recooperem, les dades indiquen que el juny de 2024 van participar-hi 12 municipis i 65 centres d’aprofitament, entre escoles, empreses privades i hospitals. A més a més, també es van comptabilitzar 22 empreses de restauració i 18 entitats socials. Des de l’any 2015 fins al passat 2024, s’han recuperat aproximadament 130.000 àpats, que han arribat a més de 4.000 famílies i han evitat generar, pràcticament, 50.000 quilos de residus.
La UAB n’ha estat pionera del projecte, a través del restaurant de la plaça Cívica i la facultat de Medicina. El president del Consell Comarcal, Xavier Garcés, ha valorat l’acció de la Universitat.
“Amb la incorporació de la UAB estem obrint un nou espai de treball amb un col·lectiu que fins ara no estava involucrat en aquesta lluita comarcal contra el malbaratament, com ho és el jovent”, comenta Garcés.
El recentment reelegit rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, també ha volgut dir la seva en referència amb una de les primeres gestions del nou mandat. El director ha recomanat “disminuir el consum, ser més eficients i allò que no es pot utilitzar, donar-li una segona vida”.
Per a poder participar-hi de manera particular, es pot enviar un correu a ccvoc.recooperem@ccvoc.cat o bé es pot trucar al 93 727 35 34.
Foto de portada: una carmanyola de bròquil preparada per a la seva conservació al projecte Recooperem, a la cuina de la facultat de Medicina de la UAB. Autor: ACN /Albert Segura.