Foto portada: manifestació reivindicativa, aquest dissabte. Autor: David B.

2.000 denúncies a l’any, cinc al dia, per violència contra les dones al Vallès Occidental

  • 22 dones han mort a mans de la seva parella o exparella des de l’any 2008 a la comarca. 
  • L’administració de justícia denega sis de cada 10 peticions d’ordres de protecció. 

Cada dia es presenten al Vallès Occidental cinc denúncies per violència contra les dones. L’any passat es van tramitar, a més, 442 ordres de protecció a les víctimes, tot i que sis de cada 10 són rebutjades. Són dues xifres a escala vallesana de l’Observatori comarcal dins l’informe Dades de violència contra les dones, que s’ha presentat aquest divendres. 

Set de cada 10 ordres de protecció sol·licitades al global d’Espanya són acceptades, i tres de cada 10 rebutjades. En el cas català, les acceptacions són inferiors, un 53,8 per cent d’acceptades contra un 46,2 denegades. Però a escala comarcal la situació és molt pitjor. Només el 39,6 per cent de les ordres de protecció són acceptades i per tant sis de cada deu es tiren enrere pels tribunals. Des del 2011 es tiren enrere més sol·licituds que les que s’acaben aprovant. Entre els jutjats que més ordres deneguen a Espanya hi ha el de Sabadell. El Vallès Occidental té quatre partits judicials: Sabadell, Terrassa, Cerdanyola i Rubí.

 

“No s’estan aplicant els mateixos criteris al Vallès Occidental que a la resta de Catalunya i d’Espanya i hem de ser capaços de corregir amb molta urgència aquesta situació”, convé el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, a la vegada alcalde de Castellar, qui afegeix que “no pot ser que des de les administracions estiguem demanant a les dones que denunciïn la violència i després no es sentin recolzades per l’administració”.

L’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental publica per primera vegada un recull de dades estadístiques judicials relacionades amb la violència de gènere a la comarca, en el context de les activitats de commemoració del 25 de novembre.

Segons l’estudi cada dia es presenten cinc denúncies per violència contra les dones, més de 2.000 a l’any. “Les xifres ens preocupen molt”, afegeix Giménez. El Servei d’Informació i Atenció a les dones del Vallès Occidental (SIAD) ha tingut durant el 2018 1.590 dones usuàries en situació de violència masclista. El 98 per cent de les trucades són per casos de violència psicològica.

22 dones mortes des de 2008

Entre l’any 2008 i el 31 de setembre de 2019, 22 dones han mort a mans de les seves parells o exparelles al Vallès Occidental. Aquest any 2019 han mort dues dones, l’any passat ho van fer dues també. I el 2017 fins  a cinc dones van morir a mans de les seves parelles o exparelles.

Foto portada: manifestació a Sabadell el 25 de novembre de 2017. Autor: David B.