Hort Escarola

Joves de la Creu Alta creen un hort urbà a l’antic Euterpe 77

  • La Coordinadora Llamps i Trons creen l’hort cooperatiu L’Escarola per recuperar un espai històric del barri.

  • El projecte forma part de la campanya El barri que no deixarem perdre per capgirar la situació de “degradació actual”.

Des de fa un parell de setmanes, un grup de joves treballen al solar on un dia va haver-hi l’històric cine Euterpe 77 de la Creu Alta. Volen convertir un espai tancat, ple de matolls i rates en un hort urbà cooperatiu, on puguin fer-se activitats entre persones de diverses generacions i compartir experiències. Cada dissabte passen el matí treballant-hi a més d’altres dies durant la setmana.

Els joves, agrupats en la Coordinadora Jove Llamps i Trons, han entrat al solar del carrer Dinarès amb la intenció de fer-lo reviure. El primer dissabte van netejar la zona de matolls i aquest dissabte ja han començat a cavar per posar en marxa l’hort. L’han batejat com a hort cooperatiu L’Escarola. Asseguren que volen crear un espai de relació entre el veinat, on hi participin persones de diferents generacions i fer un hort autogestionat.

Cansats que hi haguessin tot d’espais abandonat, hem fet l’hort. És un espai de denúncia i transformació obert a tothom. Comptem amb el suport de l’associació de veïns i veiem que l’hort comença a funcionar. Fa més de 10 anys que el solar estava abandonat. Les plantes estaven molt altes”, diu Montserrat Mauri, una de les responsables del projecte.”Plantarem productes de temporada, farem que les entitats i els esplais que vulguin venir puguin ajudar-nos”. “Aquest dilluns decidirem què farem amb la producció”, diu Mauri, mentre una desena de voluntaris van treballant.

Segons l’entitat veinal, el solar és propietat de La Caixa. De moment, però, ningú s’ha posat en contacte amb els responsables del projecte. “No han estat capaços de fer res durant més de 10 anys i els veïns ens diuen que per fi ve algú a treure tota la porqueria, així que estem animats”, assegura , de Llamps i Trons. “No pot ser que un propietari es desentengui d’un espai durant més d’una dècada”, diu Llorenç Canals, president de l‘Associació de Veïns de la Creu Alta.

Hort cooperatiu L'escarola
Oriol Rifer i Montserrat Mauri, a l'Escarola. Foto: J.d.A

El solar estava tancat, amb un pany fet malbé. Els impulsors del projecte han entrat i canviat el pany. Dins el projecte de l’Escarola hi ha una quinzena de persones més implicades, però diuen que cada dissabte s’hi suma més gent.

Campanya ‘El barri que no deixarem perdre’

El membre de la Coordinadora Jove Llamps i Trons, Oriol Rifer, assegura que l’hort és un projecte més dins la campanya de denúncia i actuació ‘El barri que no deixarem perdre’.

Hem creat un espai de denúncia per fer pal·lès el descontentament per l’abandonament del barri. Cada cop hi ha més queixes per brutícia, rates, hi ha cases abandonades, molts solars buits… Per això hem fet l’hort però la setmana vinent farem un mural de grafiti a les partes del Vapor Cusidó. També volem obtenir un local pels joves del barri per cobrir les necessitats d’espai que tenim. Tenim entitats que creixen molt, com els esplais i el grup de teatre. Al Centre Cívic tenim problemes per treballar amb naturalitat, a causa de les taxes però també de les limitacions d’horaris. Necessitem un espai que poguem gestionar nosaltres”, assegura.

En aquesta campanya han fet una exposició d’imatges amb espais abandonats del barri. La van fer a la Festa Major de la Creu Alta del 2011. Després van fer una xerrada. Va ser l’origen en forma de denúncia d’una campanya a través de la qual ara volen passar a l’acció i començar a recuperar la Creu Alta pel jovent.

Ens fan creure que la Creu Alta és un barri envellit però això no és del tot cert. Un barri així amb sis entitats amb tanta gent jove no és poca cosa: Esplai La Branca, Esplai Esparver, Taller de Teatre del Centre Sant Vicenç, Gegants de la Creu Alta, Diables de la Creu Alta i Arran Sabadell”, assegura Rifer.

Suport de l’Associació de Veïns

El president de l’Associació de Veïns, Llorenç Canals, assegura que durant anys hi ha hagut moltes rates i males olors provinents del solar, un fet que ara es pot aturat creant l’hort. Canals ha estat aquest dissabte a l’antic cine per veure com avança l’hort. “Dinamitzar un espai com aquest és prioritari i els donem tot el nostre suport. A més, és una molt bona manera de cohesionar el jovent”, diu Canals. “Esperem que no només es quedi en la reivindicació sinó que a més entre tots utilitzem els espais”.

Hort cooperatiu L'escarola
Llorenç Canals presideix l'entitat veinal. Foto: J.d.A

El president de l’entitat assegura que “hi ha masses espais” abandonats i tancats a la Creu Alta. Parla del Vapor Cusidò, que va caure fa un any i s’ha enderrocat i fet un mur per tancar el pas als vianants, o d’altres a la plaça dels Usatges. “No pot ser aquesta sensació de que el barri o el país es vagi buidant o es vagi ensorrant mica en mica. Per això està bé aquesta empenta dels joves”, finalitza.

Moció municipal per impulsar els horts urbans

El Ple Municipal va aprovar fa uns mesos una moció per impulsar els horts urbans, a instàncies de l’Entesa per Sabadell. Es vol promocionar l’activitat agrícola sostenible dins les ciutats, amb una finalitat educativa i de lleure. De fet, però, la moció es va aprovar a l’octubre i preveia que ens tres mesos hi hauria un Pla d’Acció en aquest sentit. La creació de l’Escarola per tant se’ls ha avançat.

Precisament l’Entesa per Sabadell ha celebrat en un comunicat la creació de l’hort l’Escarola.

Foto portada: Voluntaris a l’hort, aquest dissabte. Foto: J.d.A.

One Comment