Ple Pressupostos Sabadell

L’oposició tomba els pressupostos de l’any 2013

  • El govern local es veu forçat a prorrogar pressupostos i ordenances davant el rebuig unànime.

  • Burguès (PSC): “Ens preocupa però podrem donar resposta a tots els serveis”.

La proposta de pressupostos municipals i d’ordenances fiscals del govern local ha estat rebutjada aquest divendres. L’oposició hi ha votat en contra, deixant sols els 12 regidors del PSC. La ciutat iniciarà l’any amb el pressupost prorrogat i amb les taxes i impostos municipals de l’any 2012.

El ple de pressupostos és, habitualment, el més important i dens de l’any. Aquesta vegada ha estat diferent. Ha estat curt, ja que ha durat una hora justa, més matiner que mai i més centrat en la crisi política provocada pel cas Mercuri que pels propis comptes.

El PSC portava una proposta aprovada de forma inicial amb l’abstenció del PP fa un mes i mig. Les ordenances s’havien aprovat en fase inicial de forma més ampla, ja que tots els grups opositors es van abstenir, tret de l’Entesa per Sabadell, que va votar en contra. Però amb l’Operació Mercuri pel mig, ara ningú ha donat suport a la proposta definitiva.

La resposta del PSC al cas Mercuri “trenca els ponts”

Bona part dels grups de l’oposició asseguren que la reacció del govern davant el cas Mercuri ha trencat tots els ponts de diàleg i confiança, fins i tot per gestionar el dia a dia de la ciutat. L’oposició, amb tot un seguit de matisos, assegura que no pot confiar en un govern que incompleix les mociones del ple amb “prepotència”, segons la portaveu de l’Entesa.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, assegura que no hi ha entendiment possible sense confiança i ha demanat al govern local que es mogui per generar-ne. En termes similars s’ha pronunciat la portaveu d’ICV, Carme Garcia, que ha reconegut que el PSC ha de governar però ha assenyalat: “hauríem de tenir un altre alcalde”. El PP i EUiA han votat també en contra.

Tal com han assenyalat aquests dies, l’oposició ara ja demana la dimissió de l’alcalde, Manuel Bustos, i els regidors imputats pel cas Mercuri (Paco Bustos, Ricard Estrada i Joan Manau, així com altres càrrecs de confiança). Fins ara havien demanat que s’apartessin de forma temporal de les seves responsabilitats.

Per la seva part, el PSC, en boca del portaveu, Ramon Burguès, ha lamentat que les millores introduïdes en els pressupostos i les ordenances no es duguin a la pràctica pel veto i ha assegurat que el govern es guiarà l’any 2013 per pressupost aprovat en fase inicial.

Què passarà ara?

La negativa al pressupost és un fet inèdit en la història política local de Sabadell, com a mínim de forma recent. Davant aquest fet, el govern ha volgut explicar quin procés s’obre ara. En una roda de premsa de  l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, i el portaveu del govern, Ramon Burguès, han assegurat que es regiran pel pressupost inicial.

Burguès i J.C.Sánchez
Burguès i J.C.Sánchez, en la roda de premsa. Autor: David B.

Burguès ha dit que prorrogar els pressupostos no és tan excepcional. Ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona ho haurà de fer l’any vinent, i ha dit que “podrem donar resposta a tots els serveis”, ja que el pressupost del 2012 és més alt que el que havien previst per aquest any. És a dir, el govern té marge d’actuació. Burguès ha dit que la prioritat seran les persones, la promoció i reactivació econòmica i l’educació. El també regidor d’Economia ha donat una imatge de relativa normalitat davant el veto als comptes. De fet, el pressupost es pot tornar a portar al ple més endavant, així com algunes modificacions.

En canvi, Juan Carlos Sánchez ha acusat l’oposició de “posar la ciutat com hostatge per enderrocar l’alcalde de la ciutat” i ha assegurat que volen posar “pals a les rodes” a la governabilitat. Sánchez s’ha mostrat decebut perquè “no hi hagi un sol grup que diferenciï la crítica legítima pel cas Mercuri de la governabilitat”.

Finalment, ha reiterat el que ja ha dit últimament: el govern no posarà cap dimissió sobre la taula a canvi de tenir una governabilitat més senzilla. “Moralment no podem demanar la dimissió de companys que estem segurs són innocents”, ha dit Burguès.

Foto portada: El saló de Plens, aquest divendres al matí. Foto: J.d.A.

2 Comments