-
La TUS i l’Ajuntament presenten la nova xarxa, que entrarà en vigor abans de finals d’any.
-
Es volen potenciar els trams centrals en tres eixos (Nord-Sud, Est-Oest i diagonal), “perjudicant” els extrems.
La xarxa d’autobusos urbans de Sabadell patirà canvis abans de que acabi l’any. Si l’any passat es va canviar la xarxa durant els festius, ara canviarà els dies laborables i dissabtes. En general, s’opta per millorar freqüències en els trams amb més usuaris. No seran els únics canvis, ja que la posada en marxa de les noves estacions de tren obligaran a repensar el bus urbà l’any 2016.
La nova xarxa té objectius clars: millorar les freqüències de pas simplificant línies i itineraris i fent més atractiu el bus. El president de la cooperativa TUS, Paco López, assegura que “volem que la gent pugui agafar més línies, amb menys temps d’espera i amb informació actualitzada”. López reconeix que es milloraran freqüències a costa de perjudicar els extrems de les línies:
Volem fer eixos més potents i amb millor freqüència de pas encara que potser algunes persones hagin de caminar una mica més. Cal trencar el costum de no fer cap transbordament a Sabadell. Potser alguns usuaris esporàdics del bus sortiran perjudicats però l’usuari habitual, que vol un bon servei i amb freqüència de pas ràpida, sortirà molt beneficiat”, ha dit.
La nova xarxa de busos, que contempla alguns canvis de línies però manté l’estructura actual, es planteja en tres eixos.
Eix Sud-Nord
Les línies que recorren Sabadell des de la zona nord fins els barris del sud tindran molt pocs canvis. De fet, el funcionament d’aquestes línies, que travessen el Centre i un cop arribats al nord i el sud diversifiquen el seu itinerari és el model seguit per a la resta d’eixos. Per tant, el que tradicionalment ha estat el model seguit per les línies 1, 2 i 3 ara es vol implantar a la resta de zones. Les línies 8, 12 i 23 no tenen cap canvi.
Eix Est-Oest
Es suprimeix la línia 6 (que ara comunicava Can Roqueta i Can Llong) i es substitueix per la línia 44, derivada i coincident en gran part del recorregut amb l’actual línia 4. Les línies 4 i 44 connectaran Poblenou, Torre-romeu i Can Roqueta amb La Roureda i Cifuentes passant pel Centre i els Merinals.
Segons el consistori, el canvi suposarà que en les zones comuns a les dues línies, que són majoria, els temps d’espera passin a ser de 15 minuts. En les zones on no coincideixen les dues línies, el bus passarà cada 30 minuts. Els dissabtes, però, la línia 44 no funcionarà. La línia 4 arriba a Poblenou i a diferència d’ara, també a Can Roqueta.
Eix Diagonal
La línia 5 i la nova línia 55 (que agafa una part del recorregut de la desapareguda línia 6 al seu pas per Can Llong) configuren l’eix diagonal entre Les Termes i la Via Alexandra (Can Rull), passant pel Centre i l’Eix Macià. En el tram comú de les dues línies hi haurà servei cada 10 minuts entre la zona sud i la Via Alexandra. Fora de la zona comuna, passarà el bus cada 20 minuts.
Altres línies
La línia 9 desapareix i passa a ser la línia 11, que suma el seu recorregut a la línia 7 (quan acaba un itinerari canvia de línia i inicia des del mateix punt). La línia 7 aprofitarà més la carretera de Terrassa i acabarà a Castellarnau (on abans acabava la línia 4). El mateix passa amb les línies 10 i 80, que s’exploten també conjuntament i canvien recorreguts per fer trajectes més ràpids. La 10 simplifica el seu recorregut pel Centre i la 80 esquiva el Passeig, la Via Massagué i Villarubias enfilant cap a la Gran Via des d’Alfons XIII.
Doble sentit a Alfons XIII i bus a Sant Cugat
La nova xarxa de bus incorpora altres canvis importants en la mobilitat. Per un costat, el que va ser una prova aquests mesos d’estiu passa a ser definitiu: el carrer Alfons XIII serà de doble sentit per a autobusos. Per altra banda, després de molts anys, el bus tornarà a pujar per l’estret carrer de Sant Cugat. “Es vol així esponjar el trànsit de bus a la Rambla i Doctor Robert”, ha assegurat Paco López (TUS).
Mateixa flota
La nova xarxa de línies no implica cap altre canvi en l’organització interna de la cooperativa TUS ni tampoc cap renovació de la flota d’autobusos. De fet, López assegura que “hem de ser imaginatius per fer més servei amb els mateixos recursos” i ha recordat que moltes ciutats estan retallant el servei de transport públic. Ha esmentat el cas de Saragossa.
El tren a l’horitzó
López ha assenyalat que els canvis que s’han presentat aquest dilluns s’haurien d’haver implantat fa més d’un any però ha reconegut que l’incertesa al voltant de les obres dels Ferrocarrils ho han retardat. Ara amb la data del 2016 a l’horitzó s’han decidit a canvies la xarxa. “No podem esperar toda la vida a que acabin les obres del Metro perquè hi ha coses necessàries ja”, ha dit, malgrat que reconeix que quan arribi el tren a barris on ara no hi ha servei (Ca n’Oriac, Creu Alta) i es potenciï l’estació de Sabadell Nord (on hi haurà Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat) caldrà repensar de nou la xarxa de bus.
Per la seva part, el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez (PSC), ha assegurat que ara s’inicia un procés de presentació de la xarxa als consells de districte per a rebre aportacions. També s’ha presentat a la Taula de la Mobilitat. Malgrat tot, la proposta està bastant definida i es preveu que la nova xarxa entri en funcionament abans de finals d’any.