L’oposició carrega contra el nou cartipàs

  • CiU assegura que el govern s’ha fet “a mida de la marca blanca del bustisme”.

  • Entesa denuncia l’electoralisme i EUiA defineix el govern com “tocat de l’ala pel cas Mercuri”.

La reforma del govern local que dóna el timó a Josep Ayuso ha estat valorada per diversos grups de l’oposició aquests dies. Mentre que CiU denuncien que és el govern de la “marca blanca del bustisme” i l’Entesa assegura que està fet a mida per a Josep Ayuso, Esquerra Unida parla de “presa de pèl”.

La tercera reforma del govern local en 13 mesos ha comportat grans crítiques per part, fins ara, de dues formacions polítiques de l’oposició. L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, va presentar dimecres un govern que pivota al voltant del candidat electe del PSC, Josep Ayuso, i dels regidors que li van donar suport a les primàries (més info: ‘Sánchez presenta un govern a la mida de Josep Ayuso‘). CiU, l’Entesa i EUiA critiquen amb duresa la reforma.

CiU assegura que “potenciar la marca blanca del bustisme canvia radicalment la nostra posició”

El portaveu de Convergència i Unió, Carles Rossinyol, ha assegurat aquest divendres en roda de premsa que el canvi de govern és una “mala notícia” per Sabadell, ja que es fa amb “criteris electoralistes” perquè potencien el primer tinent d’alcalde, Josep Ayuso, que és el candidat socialista a l’alcaldia i segons ha definit Rossinyol “la marca blanca del bustisme, com es va demostrar el dia de les eleccions primàries del PSC”.

La principal força de l’oposició a l’Ajuntament creu que “l’últim que necessita la ciutat” és una reforma del govern local com aquesta. “Les remodelacions del govern no es fan per atendre interessos personalistes ni de partit” i, en aquest cas, “no obeeix a cap millora de la situació”.

El canvi de govern comportarà un gir en el posicionament de la federació nacionalista la resta del mandat. Fins ara, des de l’arribada de Juan Carlos Sánchez a l’alcaldia han arribat a pactes amb el govern en alguns punts (per exemple, en el pressupost de 2013).  Ara en canvi, el presumpte electoralisme del canvi de govern “canvia el nostre posicionalment perquè no volem que algú usi l’Ajuntament amb criteris electoralistes”.

Entesa denuncia que es repateixen els càrrecs en base a l’afinitat amb Ayuso

Entesa per Sabadell denuncia en un comunicat que “una vegada més” la remodelació del govern municipal es fa per interessos partidistes “per molt que des del govern siguin anunciats per situar els temes econòmics i els projectes per donar resposta a l’atur com a màximes prioritats”. L’Entesa només hi veu al darrera l’adjudicació de temes a persones afins a Josep Ayuso, com Anna Carrasco “que assumeix Gent Gran, un programa amb poca gestió però que permet una política populista de captació de vots”. O Lluis Monge, nou regidor de Promoció Econòmica, que va donar suport a Josep Ayuso.

En canvi, Entesa interpreta el canvi a Urbanisme, que deixa de gestionar  Ayuso i li entreguen a Burgués, per “preservar el candidat a l’alcaldia per part del PSC de les crítiques a la seva nefasta gestió al capdavant d’Urbanisme, atès que, durant l’any just en què n’ha estat al capdavant ha mostrat una absoluta incapacitat per gestionar la matèria”.

Segons l’Entesa, Ayuso es troba en el punt de mira per les “il·legalitats tolerades a Ca n’Alzina i ha estat blanc de les crítiques dels veïns i veïnes de Gràcia i Can Feu pel fet d’haver-se girat d’esquena al compromís municipal de soterrar els FGC en aquesta zona en lloc de liderar-lo”. Finalment asseguren que els canvis mostren “el nul pes” polític de Juan Carlos Sánchez.

EUiA acusa el govern de fer servir l’Ajuntament en favor del partit

Esquerra Unida i Alternativa assegura també en un comunicat que la tercera reforma del cartipàs des de l’arribada de Juan Carlos Sánchez obeeix a un únic motiu: posar els interessos electorals del PSC per davant de la ciutat.

La portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, manté que Juan Carlos Sánchez fa servir “novament” el govern al servei de les estratègies d’un PSC “tocat de l’ala pel cas Mercuri i que va fent tombs”. Asseguren que amb tres canvis de govern en un any es visualitza el desgovern i el caos. De fet, al primer govern Sánchez l’equilibri passava per un repartiment de funcions entre Ramon Burgués, Montserrat Capdevila, Marta Farrés i Josep Ayuso. A l’octubre amb la renúncia de Capdevila Ramon Burgués va guanyar molt més pes. Ara, en canvi, qui es posiciona com a major responsable de l’executiu és el candidat electe del PSC, Josep Ayuso, que acumula la primera tinència d’alcaldia, Presidència i Serveis Centrals, que engloba Esports, Smart City, Treball, Indústria, Formació i Promoció Econòmica.

EUiA creu que “s’està prenent el pèl als sabadellencs” amb combinacions sense sentit: un regidor [Burgués] es fa càrrec d’Urbanisme i Educació mentre que un altre [Ayuso] d’Economia i Esports i un altre més combinarà [Lluis Monge] Promoció Econòmica i Gestió d’Ecosistemes.

Semblen responsabilitats repartides a l’atzar, traient paperets d’una barret de copa, barrejant temes sense relació i evitant cap especialització. Un disbarat de cap a peus que no es justifica darrere de les necessitats de la ciutat sinó mirant de protegir i promocionar ara amb objectius partidistes alguns regidors que han estat fins avui fent un paper més que discret o directament desastrós”, ha dit la portaveu d’EUiA.

Martínez critica obertament que el regidor de Comerç, Carles Bosch, relacionat amb el polèmic vídeo ‘Compra en Sabadell‘ ara sigui responsable de la promoció exterior de la ciutat. La portaveu assegura que Sánchez ha oblidat el que “sí li demana la ciutadania” (i el ple municipal ha aprovat en diverses ocasions): fer fora del grup municipal socialista els tres regidors imputats pel cas Mercuri.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix: els regidors de CiU, Carles Rossinyol i Jordi Font; els de l’Entesa, Virgínia Domínguez i Matías Serracant, i els d’EUiA, Joan Mena i Marisol Martínez.

Els comentaris estan tancats