Preocupació a les ADF per l’onada de calor

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Vallès Occidental han mostrat la seva preocupació davant l’onada de calor que comença aquest 25 de juny. Tot i que han incorporat un nou vehicle sorgit del conveni signat amb el Consell Comarcal del Vallés Occidental, compten amb els mateixos actius que altres anys per superar aquest augment important de la temperatura que suposa un risc més elevat d’incendis. 

Des del Consell Comarcal i les ADFs del Vallés Occidental demanen especial precaució davant l’increment en el risc d’incendis que ha suposat l’onada de calor que comença avui. El president en funcions del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, alerta que aquesta comarca en qüestió és “molt vulnerable”. Segons Giménez, “hi ha una massa boscosa molt bruta i espessa en aquests moments”. A més, assegura que “s’ha incrementat molt la superfície forestal i s’han perdut camps de cultiu”, i això augmenta els riscos.

En el mateix sentit parla el president de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Vallès Occidental, Joan Trenchs Russo, qui reconeix que és un moment complicat.

“Amb l’onada de calor s’assecarà el que encara hi ha verd al bosc, i la veritat és que ens preocupa una mica. Estem a una zona molt boscosa i plena d’urbanitzacions, amb la dificultat que això comporta”, diu Trenchs.

El president del Consell Comarcal també alerta de que el Vallès Occidental és una comarca amb molta densitat de població “i amb molta gent que utilitza l’espai forestal i agrícola per les seves activitats lúdiques”. Arran de la suma d’aquest factors, es demana precaució, ja que “s’ha incrementat molt el risc d’incendi”, assegura Giménez.

Els recursos de prevenció 

En aquests moments, la Federació compta amb gairebé 187 voluntaris actius de tota la comarca, preparats per actuar en cas d’incendi, segons Giménez. Aquesta xifra es podrà ampliar, si cal, amb tota la reserva. Tot i que aquests últims són usuaris que no estan en actiu, Trenchs assegura que ja s’han mobilitzat quan ha estat necessari. Calculen, a més, que poden arribar a reunir uns 33.000 litres d’aigua per extingir possibles focs.

També disposen de 27 vehicles lleugers tipus pick up, set vehicles pesats i un de coordinació, que han pogut finançar a partir del conveni dut a terme amb el Consell Comarcal, i que han presentat avui. Es tracta d’un automòbil que utilitzaran els dos coordinadors d’intervenció “per donar suport a les ADF dels diferents municipis”, explica Trenchs, ja que està equipat amb plànols de la comarca.

ADF. Autor: David B.
La presentació d’un nou vehicle de les ADF. Autor: David B.

Per últim, compten amb un altre vehicle cedit pel Consell Comarcal, en aquest cas últil per a les comunicacions. Fins ara, segons assegura el coordinador d’intervenció, havien hagut d’utilitzar els seus cotxes privats i pagar-ne el combustible. Malgrat aquestes millores, lamenten que els actius dels que disposen són semblants als d’altres anys.

Per saber més sobre les ADF

Les ADFs són associacions que vetllen pel bon manteniment del bosc, i ho fan a partir del voluntariat i de forma totalment gratuïta. En el cas de les del Vallès Occidental, les ADF que treballen en el territori signen convenis amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental que, segons el seu president, els permeten finançar recursos tant necessaris com els vehicles que utilitzen en les extincions d’incendis.

Durant l’any, les ADF porten a terme tasques de prevenció d’incendis o recolzen els equips de bombers. El coordinador d’intervenció de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Vallès Occidental, Xavier Garcia, parla de la duresa de la tasca que duen a terme. “La família és qui més pateix. A vegades surts i no saps si tornaràs”, explica.

Argumenta, a més, que la gent es mobilitza “per amor a l’art”. Per posar un exemple, durant la revetlla de Sant Joan es va comptar amb 417 persones vetllant pel bosc, a tota Catalunya, i amb unes 60 ADFs actives. En quest sentit, Garcia conclou que la Generalitat hauria d’invertir més recursos en prevenció que en extinció, donat que seria una mesura més eficient, “però a la gent li agrada veure helicòpters amb bombers”.

Foto portada: ADF. Autor: David B.

Comments are closed.