Així serà la primera Fira de l’Ocupació (telemàtica)

  • La inserció trans i el sector tèxtil, protagonistes de la primera edició de la Fira Ocupació Sabadell. 
  • Es farà del 2 al 5 de novembre en format telemàtic a causa de la pandèmia. 

La Fira de l’Ocupació arrenca la seva primera edició entre els dies 2 i 5 de novembre de forma virtual. Les jornades pretenen impulsar la inserció laboral de persones en recerca de feina i facilitar a les empreses a trobar els perfils que encaixin en les seves necessitats. Posa l’accent en dos àmbits: impulsar la inserció laboral de les persones LGTBI+ i trans; i potenciar l’ocupació tèxtil, tenint en compte que Sabadell té una gran trajectòria en aquest sector. Els participants s’hauran de registrar prèviament a la seva web.

La Fira de l’Ocupació s’estrena per facilitar ofertes a les persones en recerca de feina i, a la inversa, mostrar a les empreses diversos perfils que puguin encaixar. En el marc de la fira s’ofereixen 120 llocs de treball amb necessitat de cobertura immediata d’empreses de Sabadell i el seu entorn. Les ofertes pertanyen a àmbits diferents com l’administració, comerç, atenció domiciliària, infermeria, neteja hospitalària, indústria farmacèutica, automoció o climatització. A més, s’impartiran 14 conferències i tallers. L’Ajuntament pretén oferir un acompanyament, una orientació en el món laboral i un l’ajut per entrenar amb la recerca de feina.

“Aquestes són unes jornades excepcionals, ja que permeten trobar un espai que l’oferta i la demanda de treball connectin. Volem aconseguir crear un programa encisador tant per una banda com per l’altra; cal trobar generadors de talent i ocupacions”,  destaca la diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor.

Les jornades de la Fira Ocupació posen l’accent en dos àmbits: el primer és la inserció de persones dels col·lectius trans i LGBTI+ al món laboral; i per altra banda, posar el focus en el sector tèxtil de la ciutat per fomentar l’ocupació en aquest sector.

Translaboral

La fira inclou la 3a Jornada Translaboral per lluitar contra la discriminació laboral i l’atur de les persones trans. Aquesta activitat, única a tot l’Estat,  és impulsada per les entitats Ca l’Enredus i Actua Vallès, inclourà la taula de treball ‘Polítiques d’ocupació, intermediació laboral i actuació pública per millorar l’ocupabilitat de les persones trans* al mercat laboral’, entre altres.

“Coneixem les dificultats que pateix el col·lectiu trans, ja sigui per un problema de precarització prèvia a la identitat de gènere, o bé, pels prejudicis per part dels contractants. Per aquest motiu, cal un sentit positiu en la injecció translaboral, ja que suposa una oportunitat d’enriquiment a la mateixa institució. Cal parlar dels drets i cal interpel·lar les empreses, sindicats i patronals.”, assenyala la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata.

El sector del tèxtil s’està veient obligat a reinventar-se, al llarg de la història, el Vallès occidental s’ha considerat un referent d’aquest sector, però la seva ocupació s’ha vist afectada davant la creixent globalització i la irrupció de la tecnologia, pel que fa els dissenys de producció i distribució. És per aquest motiu que la Fira d’ocupació vol focalitzar aquest sector per donar-los una oportunitat de creixement i de reinversió.

“És un avantatge tenir un proveïdor de proximitat, per això, cal apostar per un sector que va ser el referent a Catalunya i que tindrà un recorregut de futur molt alt, diferent al desenvolupament actual. Per aquest motiu, encoratjo a la gent a participar a fira, ja que en molts casos aquesta a canviat vides professionals”, assegura la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Ariadna Rectoret.

El programa s’iniciarà  amb la conferència ‘Les ocupacions del tèxtil’ a càrrec del Gremi de Fabricants per exposar nous reptes de futur en el mercat de treball i l’adaptació de les empreses a la indústria 4.0. Alhora es desenvoluparà un seminari en línia per a empreses del tèxtil: qualitat, sostenibilitat, etiquetatge i traçabilitat.

Activitats

La fira té capacitat per desenvolupar més de 540 entrevistes individuals i grupals per videoconferència entre persones que cerquen feina i empreses que cerquen talent. Alhora, ofereix 500 places més per a persones que vulguin conèixer les diferents borses de treball de les entitats col·laboradores CIESC, PIMEC i Gremi de Fabricants i inscriure’s a les seves ofertes.

Els dies 4 i 5 de novembre es celebraran pròpiament les entrevistes entre empreses i persones que vulguin presentar la seva candidatura o vulguin tenir accés a borses de treball. Cada persona podrà planificar la seva pròpia agenda al web de la fira.

La Fira també serà una espai de reflexió sobre el paper de la dona i les noves realitats de treball accentuades amb la pandèmia. Es tractaran temes com ara el teletreball, per part del sindicat UGT, o allò que cal saber sobre els expedients de regulació d’ocupació de la mà de CC.OO. En paral·lel, es preveu desenvolupar una connexió en directe a una trobada anomenada “Nous escenaris de futur en l’ocupació: s’aixeca el teló”. Serà una activitat per reflexionar i debatre d’una manera amena i innovadora els aspectes que la crisi de la COVID-19 ha confirmat que són cabdals per superar-la.

Foto portada: operaris a l’empresa tèxtil TIMSA, fa uns dies. Autor: David B.

Comments are closed.