La sessió extraordinària, amb dues dacions de compte i dues modificacions pressupostàries, ha girat entorn a la gestió econòmica del govern municipal i als fons destinats a pal·liar els efectes de la pandèmia. El debat ha tornat a mostrar la correlació de forces d’aquest mandat on el bipartit PSC-Podem compta amb el suport de Junts per Sabadell, l’oposició frontal d’ERC i CUP, i la més modulada de Cs.
Francesc Baró (Junts) ha reivindicat “l’oposició constructiva”, exercida pel seu grup municipal. Davant les crítiques de Gabriel Fernàndez (ERC), que l’ha titllat càusticament de ser portaveu de l’executiu local, ha replicat adduint la seva “manca d’autocrítica” per la gestió econòmica del quatripartit. Un episodi més de la lluita sense concessions entre les dues formacions independentistes.
En efecte, Fernàndez ha estat el portaveu que s’ha mostrat més crític amb les propostes del govern municipal; particularment, en allò relatiu a l’execució del pressupost municipal. Això ha endegat una autèntica guerra de xifres amb la portaveu socialista, Montserrat González, qui ha exposat que l’anterior equip de govern, a l’any 2018, havia deixat d’executar el 27 per cent del pressupost i enguany la xifra de l’actual govern ha estat del 26 per cent. És a dir, una diferència de només l’1 per cent que, a parer de González, no justifica les dures crítiques d’ERC, especialment en un any de pandèmia, que ha provocat la paralització de moltes activitats. Fernàndez s’ha defensat argumentant que l’equip de govern ha comptat amb una sèrie de mesures legals respecte a Llei de Contractes que facilitaven agilitzar la gestió administrativa, també amb la flexibilització de la Llei d’Estabilitat Pressupostària que limita la despesa de les administracions locals. Això els hi permetia incrementar l’alliberament de fons econòmics per combatre els efectes del coronavirus que no han estat capaços de realitzar. En el curs de la seva intervenció, Fernàndez ha al·ludit a la tasca del seu grup municipal com al “govern republicà”. Si no és molt demanar li pregaríem que, a partir d’ara, es refereixi al “govern a l’ombra republicà”, si més no per evitar confusions entre la ciutadania que podria pensar que ERC està en el govern de la ciutat.
Nani Valero (Crida per Sabadell) ha emprat una argumentació molt semblant i ha titllat “d’incompetent” la gestió econòmica del govern en la que la Covid no “pot ser una excusa.”
José Luis Fernández (Cs) ha estat el portaveu de l’oposició que ha estudiat més a fons els números del govern municipal. Fernàndez ha defugit la crítica frontal a l’equip de govern i ha observat que l’anterior executiu local havia comès els mateixos errors en la gestió econòmica, almenys en l’execució dels pressupostos. Així mateix, ha indicat amb preocupació que el govern destina el romanent de tresoreria per despeses ordinàries i ha apuntat al risc que suposa que només restin 1,6 milions d’euros per afrontar les eventuals despeses extraordinàries. Montserrat González l’ha replicat, amb escassa fortuna, que aquesta exigua quantitat corresponia a la voluntat de l’equip de govern de posar en circulació tots els diners disponibles.
Segon round
La segona modificació pressupostària ha estat la de major contingut econòmic i polític, doncs ha estat destinada als 11,8 milions d’euros que l’equip de govern dedicarà a una sèrie de mesures per pal·liar els efectes de la Covid i estimular l’economia. Entre elles el denominat xec comerç.
En aquest punt hi ha hagut un canvi en els portaveus dels grups de l’oposició, tret de Cs. Per a Junts ha intervingut, la seva líder, Lourdes Ciuró, que ha tornat a reivindicar, com Baró, la seva tasca d’oposició constructiva i la “finestra d’oportunitat” per a dur a terme el seu model de ciutat mitjançant la seva col·laboració amb l’equip de govern bipartit.
Per la Crida ha parlat Anna Lara, qui ha assenyalat amb preocupació les importants quantitats destinades a SMATSA que fa anys que no presenten liquidacions, ni està degudament fiscalitzada per l’equip de govern. La portaveu socialista l’ha criticat pel fet d’haver votat en contra del Pla de Xoc contra la Covid i al mateix temps mostrar-se en desacord per la seva materialització. Lara, amb tota la raó, ha adduït, que el seu vot en contra no li impedeix estar amatent a “l’incompliment dels seus compromisos”.
Tanmateix, la polèmica més dura s’ha produït entre Èlia Soriano (ERC) i la mateixa González. La ponent d’Esquerra s’ha mostrat dolguda pel fet que, des de les files de l’equip de govern, es qualifiqués de demagògia els seus oferiments de “mà estesa”, tot criticant “l’incapacitat i la manca de voluntat” per arribar acords amb el principal grup de l’oposició. La portaveu socialista l’ha replicat que el concepte d’ERC de negociar és que el govern municipal accepti la totalitat de les seves propostes i s’ha reafirmat en les seves acusacions de demagògia.
Finalment, malgrat aquesta agra picabaralla, Esquerra, a l’igual que Cs, s’ha abstingut en aquesta modificació pressupostària, que només ha comptat amb el vot en contra de la Crida, segurament per evitar les eventuals crítiques per oposar-se a destinar 11,8 milions d’euros a reactivar la malmesa economia local.
Foto portada: captura de pantalla dels regidors seguint el ple municipal.