La urgència de tenir espais verds dins la ciutat cada vegada és més evident. És per això que tots els grups municipals han incorporat aquest objectiu dins el seu programa. L’Ajuntament es compromet a plantar 2.500 aquest any i 6.000 en una dècada. Un dels actors més involucrats en aquesta qüestió des de fa uns mesos, la Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible (PEUS), mira amb recel les actuacions impulsades darrerament per l’Ajuntament. La realitat és que hi ha prop de 2.000 escocells buits i, per contra, els criteris amb què es planten noves espècies no són “coherents” per a Miquel Puig, un dels membres de PEUS.
Miquel Puig és un sabadellenc que va notar algunes mancances a la ciutat en matèria de biodiversitat arran del primer desconfinament. Passejava per diferents barris de la ciutat i en tots observava una gran quantitat d’escocells buits, fet que el va impulsar a analitzar-ne les conseqüències mediambientals. Tal com indica el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), Sabadell és un dels 40 municipis que supera els límits de contaminació atmosfèrica marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Una de les zones més afectades per la contaminació acústica és el tram de la Gran Via que passa per davant l’Artèxtil. El mapatge que ha realitzat Miquel Puig en el darrer any apunta un dels possibles motius: tots els escocells d’aquesta zona estan buits i, per això, aquest és un dels trams visiblement més perjudicats tot i que hi ha altres zones sensibles en el mateix eix.
Aquesta no és l’única zona empobrida en l’àmbit mediambiental, segons l’estudi impulsat per Miquel Puig. La plataforma PEUS ha començat una campanya per rastrejar totes les zones poc verdes de la ciutat i, de manera similar, per recollir crítiques constructives a les noves plantades. Per una banda, Puig sospita que hi ha hagut una tala d’arbres injustificada en la majoria de barris i denuncia que aquesta sempre ha de ser l’última de les opcions, especialment en un moment d’emergència climàtica com l’actual. Per altra banda, les darreres actuacions de l’Ajuntament per contrarestar la manca d’arbres no són del tot coherents:
“La primera ofensiva és plantar 1.000 arbres de cop. Bé, quan mires aquests 1.000 arbres, veus que entre 200 i 400 estan dins el Parc de les Aigües i al Parc del Nord. Per tant, la zona més afectada continua igual. Està molt bé aquesta acció, però allò són peres i estem parlant de pomes: una cosa és l’arbrat urbà i l’altra els parcs i jardins”.
En aquesta línia, també assenyala que els plans d’arbres que el govern municipal té previst plantar a la Gran Via, en el tram de l’Artèxtil, un dels més perjudicats per la contaminació atmosfèrica per una manca de verd, entre altres, haurien d’esperar la remodelació urbanística d’aquesta artèria, ja que la relació entre l’espècie vegetal i el context on es planta influeix de manera directa amb el resultat: després de consultar un enginyer forestal, Puig assenyala que “un dels patrons d’aquest govern és plantar el mateix tipus d’arbre en la mateixa zona, fet que suposa un risc en cas de plaga. En canvi, si fes biodiversitat, només caldria que talés una minoria d’arbres en lloc d’arrancar tot el carrer”.
Què farà PEUS al respecte?
Miquel Puig ha enviat un gruix d’instàncies a l’Ajuntament per traslladar-li aquestes i altres observacions, però manté que no ha rebut resposta. Per aquest motiu, la Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible, PEUS, invita a tots els veïns a documentar de manera gràfica les zones mancades de vegetació. Es tracta d’una crítica constructiva i d’una acció orientada als veïns, tal com ha matisat un dels impulsors.
De moment, ja hi ha prop de 2.000 escocells buits localitzats per Puig i la xifra va a l’alça. El jove sabadellenc va començar aquesta tasca a peu i amb un geolocalitzador quan es va acabar el confinament domiciliari del març del 2020, ara fa gairebé dos anys, i les zones que no freqüentava tant les va cobrir amb la vista aèria de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. A partir d’aquí, la col·laboració popular va permetre continuar completant el mapa.
Més informació:
Foto portada: Miquel Puig, un dels membres de PEUS i qui ha mapejat els escocells buits de la ciutat. Autor: David Chao.