Els sabadellencs ja disposen d’un sistema de mobilitat compartida i elèctrica urbana. L’empresa Reby, que lloga patinets, bicicletes i ciclomotors d’aquest tipus, posa a disposició de tota la ciutadania una flota de 70 vehicles en total a partir d’aquest dimecres. Hi haurà 25 punts d’aparcament, on es podran agafar i deixar els diferents mitjans de transport, i hi haurà la possibilitat d’escollir un pla diari, setmanal o mensual per abaratir el servei. Per poder fer ús d’aquests patinets o bicicletes, i més endavant també ciclomotors, cal accedir a l’aplicació mòbil de Reby a través d’un codi QR, que es pot descarregar tant en el sistema Android com iOS o que també es pot trobar també en la seva pàgina web.
L’empresa Reby desplega la seva flota de vehicles elèctrics a Sabadell: els ciutadans que ho vulguin podran agafar un dels 50 patinets o una de les 20 bicicletes que hi haurà repartits arreu de la ciutat a partir d’aquest dimecres. En el primer cas, els usuaris hauran de pagar un euro per desbloquejar el vehicle més 25 cèntims per cada minut d’ús i, en el segon, el preu del minut és el mateix, però el cost del desbloqueig es redueix a la meitat: 50 cèntims Igual que en el transport públic (TUS o FGC, per exemple) hi haurà plans diaris, setmanals i mensuals per fer més atractiu el preu i, alhora, incentivar la mobilitat compartida i elèctrica, que tindrà una autonomia d’entre 60 i 70 quilòmetres.
“Estan disponibles a partir d’avui, per tots els usuaris, a través de l’aplicació de Reby. En la mateixa aplicació pots trobar els tres tipus de vehicle i bàsicament és escanejar el vehicle i començar el viatge”, ha explicat Òscar Lopera, el cap d’operacions de l’empresa.
En aquest sentit, la flota de Reby que començarà a circular per Sabadell a partir d’aquest dimecres i que compta amb 25 punts inicials de sortida i arribada també contribuirà a fer una radiografia més acurada i actualitzada de la qualitat de l’aire en els diferents districtes. El tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, ha recordat que només hi ha una eina en tota la ciutat que avaluï aquest indicador i per això celebra la nova iniciativa.
“Aquesta nova mobilitat és important perquè, a part de tenir aquest servei, és una mobilitat que ens dissenyarà un mapa de la contaminació atmosfèrica que tenim a la ciutat. Un mapa que faran els propis ciutadans quan agafin el patinet, la bicicleta o la moto elèctrica i, per nosaltres, això és important perquè podem avançar molt més en saber com tenim la qualitat de l’aire a la ciutat”, ha avançat la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Mar Molina.
Els resultats mediambientals que s’extrauran a partir d’aquests vehicles, ja que no només interioritzaran dades de pol·lució mentre estiguin en circulació, sinó que també ho faran quan estiguin estacionats, no es faran públiques fins que siguin prou fermes, tal com ha avançat un dels assessors científics de Reby, Eduard Alarcon. Les conclusions dels mapes de contaminació atmosfèrica resultants serviran per orientar i defensar les polítiques municipals en matèria mediambiental, com podria ser la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), així com per escollir la ruta més saludable de cara a l’usuari.
Aquesta iniciativa és fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on Alarcon és professor, i la gestió de la flota estarà en mans de l’empresa de lloguer de patinets i bicicletes elèctriques, Reby, qui s’encarregarà també de la recàrrega de les bateries. Cal tenir en compte, però, que els usuaris seran responsables del bon ús d’aquests vehicles i que, per tant, hauran de ser conscients que no poden circular per les voreres, que només poden transportar a una sola persona i que no es poden utilitzar amb els auriculars posats o amb el mòbil a la mà o a l’orella.
Foto portada: presentació de la flota de mobilitat compartida i elèctrica de Reby al Racó del Campanar. Autora: J. Ramon.