Enguany, un centenar de migrants han aconseguit el certificat que els permetrà tramitar l’informe d’arrelament social a Sabadell i aquest dimecres l’Ajuntament ha commemorat el Dia Mundial de les Persones Migrades al Teatre Principal. Malgrat que aquesta data se celebra oficialment el 18 de desembre, l’organització ha avançat tal casella del calendari i ha desplegat una bateria de parlaments, actuacions musicals i videoclips que reivindiquen la diversitat cultural d’aquest col·lectiu.
L’acte institucional d’aquest dimecres a la tarda al Teatre Principal ha volgut reconèixer l’esforç de les 700 persones que han participat en els programes d’acollida durant aquest any. Es tracta d’uns cursos formatius organitzats per l’Ajuntament on els usuaris assoleixen competències lingüístiques en català i castellà, coneixements laborals i aprenen les característiques i tradicions de la cultura catalana, entre altres. De moment ja hi ha més de 100 persones que han completat aquesta formació i que, per tant, han aconseguit el certificat que els permetrà tramitar l’informe d’arrelament social a Sabadell.
——-PUBLICITAT——-
——-PUBLICITAT——-
En aquest sentit, tant les entitats que formen part de la xarxa d’acollida de la ciutat com les persones participants en aquests programes d’acollida han assistit a l’acte. Una jornada amenitzada pel grup musical ÁafanBoko i per un videoclip elaborat pel Consell d’Infants i Adolescents juntament amb el raper sabadellenc Nel·lo C: El rap de la diversitat – Cadascú és com és. El presentador Lamine Thior també ha donat peu a un vídeo que explicava la desena de passos que han de seguir les persones migrants per completar el circuit d’acollida i, finalment, la tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell, ha tancat la commemoració: “No volem deixar ningú enrere i això també implica acollir els nouvinguts. I per poder-los acollir com toca els hem de donar totes les facilitats que tinguem al nostre abast”.
——-PUBLICITAT——-
——-PUBLICITAT——-
A banda de la Taula d’Entitats d’Acollida, el Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI), a l’Avinguda Barberà (Eixample), o el Sistema d’Atenció Ciutadana (SAC), al Centre, són dues eines que poden ajudar a contribuir en aquesta tasca. Tal com han assenyalat els testimonis del videoclip, el circuit d’acollida “no és un tràmit ni fàcil ni ràpid”, però que val la pena pel fet de, després, poder accedir al sistema sanitari públic o a l’educació.
Foto portada: acte institucional al Teatre Principal per commemorar el Dia Mundial de les Persones Migrants. Autora: J. Ramon.