Rivera Ca n'Oriac

Rivera (Ciutadans): “Algú haurà d’aixecar catifes a Sabadell i serem nosaltres”

  • El president de Ciutadans omple el centre cívic de Ca n’Oriac, amb gairebé 200 persones.

  • Rivera presenta el seu programa de reformes amb les enquestes per les municipals bufant a favor.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el diputat Jordi Cañas, han omplert aquest dimarts el centre cívic de Ca n’Oriac, amb poc menys de 200 persones. Rivera ha presentat el seu programa de reformes per tornar a posar al dia la relació entre la ciutadania i la política. No han faltat les referències a la situació política de Sabadell, amb el cas Mercuri com a teló de fons.

Segons el president de Ciutadans, Albert Rivera, Catalunya i Espanya estan de bell mig en una crisi a molts nivells, que fan més necessàries que mai les reformes. Rivera assegura que cal obrir un període de transició on es torni a donar la veu a la ciutadania per acabar amb una situació on els polítics han abusat de la mala gestió arribant “inclús a robar, una cosa de la que en aquesta ciutat també són víctimes”, en referència al cas Mercuri, de presumpta corrupció urbanística.

De fet, el cas Mercuri i la situació local han estat com a teló de fons en la intervenció de Rivera. En el seu discurs s’ha referit al 3 per cent (“ja saben aquí a Sabadell també com va allò del 3 o del 4 per cent”) i ha assegurat que en el proper mandat Ciutadans aixecarà catifes a l’Ajuntament: “Si cal aixecar catifes, algú ho haurà de fer, també aquí a Sabadell”. De fet, en els últims dies han sortit a la llum pública enquestes preelectorals sobre els resultats als municipis. Ciutadans té molt bones perspectives, per exemple, a Barcelona.

En declaracions a la premsa a l’entrada de l’acte, Rivera ha lamentat que a Sabadell, com al Parlament, la proposta de pacte anticorrupció que ha fet aquesta formació no ha quallat i ha quedat en res.

Les reformes i la nova Transició

En qualsevol cas, malgrat els incisos locals, Rivera ha presentat un programa de reformes per posar al dia el sistema. Amb referències a la Transició, i a la necessitat d’obrir-ne una de nova, ha assegurat que calen diverses reformes bàsiques. En primer lloc, dels partits polítics perquè “no poden ser menys democràtics que una comunitat de veïns”. Després, cal reformar el sistema electoral. “Els vots no valen igual a Sabadell que al Pirineu. A més, cal acabar amb les llistes tancades perquè els ciutadans puguin vetar, per exemple, els candidats imputats que posin a la llista els partits”. Hi afegeix la separació de poder clàssica: legislatiu, executiu i judicial afegint el poder financer i el mediàtic. “No pot ser que el diari que més fa la pilota cobri més subvenció; s’ha d’acabar amb això”, assegura.

Ens hem trobat amb la següent situació. Les persones a les que vam donar les claus de la nostra casa, la de tots, ens han destroçat el jardí i buidat la caixa forta. Ara cal reformar la casa. No val una capa de pintura però tampoc val trencar-la”, en referència al projecte sobiranista. “Trobem una classe que ha parasitat la democràcia i calen antiparàsits”, acaba.

En aquest sentit, Rivera recomana passar de la indignació a l’acció i ha acabat amb una cita de Kennedy: “Hem de pensar no què pot fer el nostre país per nosaltres sinó que podem fer nosaltres pel nostre país”.

Cañas i Garcia

Rivera ha estat precedit pel diputat de Ciutadans al Parlament, Jordi Cañas, i el president de l’agrupació local a Sabadell, Joan Garcia. Canyas ha assegurat que bona part dels representants de la ciutadania han “renunciat a defensar el bé comú”.

Després de les intervencions, s’ha obert un torn de preguntes, on els assistents han pogut dir-hi la seva.

Foto portada: Canyas, Rivera i Garcia, al centre cívic de Ca n’Oriac. Autor: J.d.A.

3 Comments