Caixal Premi Sant Joan

‘Les llavors del silenci’, d’Àlvar Caixal, nou premi Sant Joan

  • BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes entreguen el prestigiós guardó literari.

  • L’arqueòleg i historiador barceloní debuta en novel·la amb èxit amb una història intimista.

El jurat del premi Sant Joan de literatura catalana aposta aquesta any per un nou valor de la literatura en català. Es tracta de l’arqueóleg i historiador barceloní Àlvar Caixal, que debuta en la novel·la amb Les llavors del silenci. Caixal s’emporta un dels premis més prestigiosos de les lletres catalanes amb una història sobre el “sentim íntim” de l’existència.

Caixal afegeix al seu nom al llistat de guardonats per aquest premi impulsat per l’extinta Caixa Sabadell i que ara organitza el BBVA conjuntament amb la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Terrassa i Sabadell. Caixal ha rebut el guardó aquest dimarts en una cerimònia al saló modernista del carrer Gràcia, presidida per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

L’arqueòleg i historiador barceloní debuta en la novel·la amb una història que transcorre en paral·lel entre Gran Bretanya i Catalunya, amb el referons de la Guerra Civil espanyola i el paper de les Brigades Internacionals, els voluntaris estrangers que combatien amb l’exércit republicà. No obstant, segons ha assegurat Caixal en roda de premsa, és més aviat una novel·la de psicoanàlisi que històrica, ja que està molt centrada en els personatges, les seves vivències i històries i no tant en el context històric. Caixal s’ha mostrat molt content per haver rebut el premi (d’uns 35.000 euros més la publicació de l’edició a través d’Edicions 62).

Han estat quatre anys de feina, ja que l’he escrita entre 2008 i 2012 durant el meu temps d’esbarjo. L’he mirada i revisada del dret i del revés, l’he deixada una temporada al calaix i l’he llegida molt cops. M’ho he passat molt bé”, ha assegurat, a la vegada que afegeix que Les llavors del silenci és sobretot “una reflexió sobre el sentit íntim del que deixem enrere i del que rebem del passat”.

La novel·la tracta dues històries en paral·lel, aparentment sense cap connexió entre ells però que a través d’una sèrie d’esdeveniments casuals encadenats, acaben confluint d’alguna manera.

Continuitat garantida

Per la seva part, el delegat a Catalunya del BBVA, Xavier Queralt, ha manifestat que l’entitat financera vol potenciar el premi Sant Joan, fent diversos actes promocionals. No es recupera, però, l’edició no venal pels impositors de l’entitat. “Amb 2,5 milions de clients seria impossible”, assegura Queralt. El patró de la Fundació, Salvador Soley, ha assegurat que “l’any passat la continuitat del premi Sant Joan era una incògnita però ara la incògnita s’ha superat. Ens hem conegut amb el BBVA i la relació ha estat molt positiva”.

Sobre el premi Sant Joan

Caixa Sabadell va instituir un premi de literatura en català, inicialment només per a novel·les, l’any 1981. En les seves més de 30 edicions, autors com Vicenç Villatoro, Gabriel Janer Manila, Maria de la Pau Janer, Baltasar Porcel, Andreu Martín o el sabadellenc Antoni Dalmases, l’han guanyat.

Caixal succeix en l’historial Ada Castells, que va guanyar l’any passat el premi amb Pura Sang. Una obra de la que el delegat del BBVA a Catalunya n’ha parlat meravelles, i la lectura de la qual ha recomanat a tothom.

Foto portada: Representants de l’entitat, l’autor (segon per la dreta) i el representat editorial, al saló modernista. Autor: David B.

Comments are closed.