L'exmilitar Luis Gonzalo Segura, al Casal Pere Quart. Autor: Jordi M.

Luis Gonzalo (exmilitar): “A l’exèrcit tenim problemes gravíssims d’extrema dreta”

L’exmilitar Luis Gonzalo Segura (Madrid, 1977) va saltar a la fama fa una dècada per denunciar públicament presumptes casos de corrupció a les forces armades. Les greus acusacions van acabar desencadenant la seva expulsió del cos, on havia desenvolupat 13 anys de carrera militar i ostentava el grau de tinent. Aquest dissabte ha passat per Sabadell per presentar el seu darrer llibre, un assaig sobre la guerra a Ucraïna que ha desgranat al Casal Pere Quart de la mà de l’agrupació local d’Esquerra Republicana.

Gonzalo ha començat la seva intervenció analitzant el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Entre altres aspectes, ha assegurat que els mitjans de comunicació han creat “un clima favorable a la guerra” i han permès que el govern del PSOE augmenti la despesa militar més d’un 60 per cent “sense cap resposta ciutadana”. Al seu parer, una inversió innecessària i mal encaminada, doncs la tecnologia militar pot canviar per complet amb el transcurs del conflicte.

“És molt aviat per determinar quins efectes tindrà la guerra geopolíticament, el que sí està clar és que Europa no té una agenda pròpia. Europa té l’agenda dels Estats Units”, ha lamentat.

Més endavant, la segona part de la xerrada ha centrat la mirada en l’experiència de Gonzalo a les forces armades. L’exmilitar ha alertat que continua havent-hi un predomini de la ultradreta dins de l’exèrcit i que “hauria de ser una prioritat” per a les formacions democràtiques dur a terme una regeneració dels cossos.

“Moltes vegades es confon modernització amb democratització. És evident que hi ha hagut una certa modernització de les forces armades, perquè entrar a l’OTAN et dona aquest plus de modernitat, però no podem dir que hi hagi hagut una democratització. A l’exèrcit espanyol, per desgràcia, tenim problemes gravíssims d’extrema dreta”, ha declarat.

En aquest sentit, Gonzalo va un pas més enllà i apunta que l’actuació de la Unitat Militar d’Emergència durant la pandèmia, fent tasques de desinfecció o muntant hospitals de campanya, “va sentar un mal precedent”. “Hem tingut un problema sanitari i hem tret l’exèrcit als carrers per resoldre’ns el problema. Ara bé, si no utilitzes l’exèrcit només per a problemes militars, sinó també per a sanitaris, quan demà hi hagi un problema social, el poden treure també”, vaticina.

Foto de portada: Gonzalo, aquest matí. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats