Moció tombada. En el marc del ple municipal de juliol, la Federació d’Associació Veïnals ha proposat una sèrie de mesures per rebaixar l’impacte de la taxa de residus en la ciutadania. Entre altres aspectes, ha advocat per ajornar el pagament de la taxa, impulsar polítiques per millorar el nivell de reciclatge de la ciutat o aplicar variables per adaptar les quantitats a pagar a la capacitat econòmica o la sensibilitat recicladora. La moció ha estat denegada amb els vots en contra de PSC, Junts, PP i Vox.
La moció ha estat presentada per Arturo López, membre de l’Associació de Veïns de Campoamor, que ha iniciat la seva intervenció lamentant que “no ens sembla seriós que les respostes a les preguntes de la ciutadania no hagin estat donades per l’Ajuntament”. De forma resumida, el text ha defensat la necessitat dels impostos per redistribuir la riquesa, però ha condemnat el creixement de la càrrega fiscal per sobre de l’IPC i la falta de campanyes informatives sobre la nova taxa comarcal.
“No és entendible per què no s’ha fet una intensa campanya informativa per part de l’Ajuntament per donar a conèixer d’on ve aquesta taxa, quines són les raons, les seves conseqüències i quins criteris s’han tingut en compte”, ha declarat López.
En la mateixa línia, ha reclamat destinar els diners del pressupost que s’utilitzaven per al tractament de residus a rebaixar altres impostos municipals com, per exemple, l’IBI o la taxa de recollida de residus. “La suma de les dues taxes fa que el cost per a una família augmenti de mitjana un 86 per cent”, ha recordat.
Suport de l’oposició d’esquerres
La moció ha comptat amb els vots a favor dels tres partits d’esquerres de l’oposició. Santi Valls (ERC), Anna Lara (Crida) i Alejandra Sandoval (Sabadell En Comú Podem) han reiterat la necessitat d’aplicar uns impostos progressius i de trobar un model alternatiu que permeti augmentar els volums de reciclatge. En aquest sentit, els edils han posat el focus en el contracte de l’Ajuntament amb SMATSA, que finalitzarà el proper 2027. “És una motxilla que tenim, cal treballar des de ja en el nou contracte de recollida”, ha exposat Valls.
El consens de l’esquerra ha contrastat amb les crítiques del Partit Popular i Vox, que han mostrat el seu rebuig a la taxa però han assenyalat el rerefons polític del document. “Sembla escrita per un partit polític d’esquerres”, ha lamentat la portaveu popular Cuca Santos. “Compartim que els veïns tenen una càrrega fiscal elevada, però fins aquí. La resta sembla més un manifest polític que una moció”, ha sentenciat Nuria Acacio.
El govern, en contra
Pel que fa al govern municipal, Pol Gibert ha assegurat que “estem fent feina per trobar solucions compartides” i que “és una taxa que depèn d’Europa, els ajuntaments no recapten ni un euro”. “Estem d’acord amb molts punts de la moció, però nosaltres com a govern no hi podem donar suport perquè estem obligats a aplicar-la”, ha conclòs. D’igual forma, Junts per Sabadell ha votat en contra. “No podem donar per bo un model que carrega tota la responsabilitat en el consumidor final”, ha dit Lluís Matas.
En paral·lel a la moció, descartada finalment amb 19 vots negatius i 8 a favor, a la plaça Sant Roc ha tingut lloc una concentració convocada per la nova Plataforma Ciutadana contra la Taxa de Residus. Es tracta de la tercera mobilització que es produeix a les portes de l’Ajuntament en menys de dos mesos per protestar contra la taxa comarcal. La primera va aplegar un miler de persones i la segona prop de tres-centes. Avui s’hi han reunit més d’un centenar.
Foto de portada: Arturo López. Autor: David Jiménez
Pingback: SBD: El ple tomba la moció de la FAV sob...
Pingback: El Moviment Veïnal porta la lluita contra la taxa de residus al Consell Comarcal