Sota el retrat oficial de Salvador Illa i l’absència dels regidors de la Crida per Sabadell, ha tingut lloc el ple extraordinari de comiat de Pol Gibert com primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell i mà dreta de Marta Farrés. Un adeu molt emotiu on Gibert no ha pogut contenir les llàgrimes i ha estat acompanyat per una sala de plena de familiars, amics i companys.
Els grups de l’oposició s’han cenyit al guió protocol·lari. Li han desitjat sort i encerts en les seves noves responsabilitats en el Govern de la Generalitat i que escombri cap a casa. També, amb diferents matisos, han elogiat el seu tarannà respectuós i negociador que han contribuït a sostenir unes bones relacions personals.

La renúncia de Pol Gibert és un dels diversos efectes col·laterals de la investidura de Illa. El seu nomenament com secretari general d’Empresa i Treball, a les ordres del conseller Miquel Sàmper -present a la sala-, no li deixava altra opció que renunciar al seu càrrec municipal. Malgrat que legalment és compatible exercir-los tots dos, l’ètica i l’estètica política ho desaconsellaven vivament. Mentre va ser diputat de l’oposició al Parlament de Catalunya, acta a la que també ha renunciat, podia compaginar ambdues responsabilitats. Ara, era impossible ostentar alhora càrrecs executius en dos governs, un municipal i l’altre autonòmic, com ell mateix ha reconegut en el seu emotiu discurs de comiat.
Perspectiva municipal
Des del punt de vista de la política municipal, la marxa de Gibert trenca el tàndem amb l’alcaldessa Marta Farrés que va forjar-se en la crisi que sacsejà al PSC arran cas Mercuri. Tots dos van pilotar la reconstrucció i la renovació generacional del partit que, com ha evocat emocionada l’alcaldessa, s’encetà amb la seva amarga derrota en les primàries davant Josep Ayuso, el candidat de Manuel Bustos.
A la llarga aquesta operació ha estat un èxit. Després dels quatre anys de govern quatripartit o de transformació, Farrés i Gibert encapçalaren la candidatura socialista que va guanyar les municipals del 2019, amb 10 regidors i a quatre de la majoria absoluta. Llavors el suport de la líder de Junts, Lourdes Ciuró, fou determinant per assegurar la governabilitat del municipi i aposentar a Marta Farrés en l’alcaldia. Una línia que s’ha reforçat ara amb l’entrada dels dos regidors de Junts quan la majoria absoluta del PSC a les municipals del 2023 ho feia innecessari.
La bona sintonia a Sabadell entre socialistes i l’espai postconvergent representat per Junts contribueix a explicar perquè Gibert, que havia estat conseller a l’ombra de Treball a l’oposició, estigui ara a les ordres del dirigent convergent de Terrassa que havia estat conseller d’Interior amb el president Quim Torra. Una trajectòria similar a la del democratacristià Ramon Espadaler que va assistir a la recepció de la Festa Major d’enguany.
La marxa de Gibert obliga el PSC a realitzar dos moviments semiautomàtics. D’una banda, fer córrer la llista i triar un nou regidor o regidora. D’altra, nomenar un primer tinent d’alcaldessa que el substitueixi en les importants tasques polítiques que exercia Gibert tant en el govern municipal com en les seves relacions amb els grups de l’oposició. Una designació que serà indicativa de la correlació de forces a l’interior del partit que governa Sabadell i Catalunya.
Foto portada: Gibert i Farrés, al final del ple. Autor: Dihor.