Foto portada: l'escriptor David Vila i Ros, en una imatge d'arxiu. Autor: I.Vizuete.

‘El parlar del Vallès’, un llibre per conèixer la nostra riquesa lingüística

Un recull d’una vuitantena de pàgines, editat per La llar del llibre, amb ànim divulgatiu i reivindicatiu, on es poden trobar les particularitats de la llengua pròpies dels dos vallesos. Un territori prou vast que inclou des dels parlars més rurals del Baix Montseny als nostrats sabadellenquismes.

Tal i com explica David Vila i Ros, “els localismes o particularitats lingüístiques constitueixen un dels grans patrimonis d’una llengua. Es tracta de paraules, frases fetes o girs fonètics que no formen part de l’estàndard però que es mantenen vius en determinats indrets del domini lingüístic”. En aquest sentit, El parlar del Vallès és un recull d’aquestes “particularitats” fet per divulgar i reflexionar.

“No hi trobareu etimologies o un estudi comparatiu amb altres territoris, però si una fotografia prou nítida de la situació actual del parlar del Vallès que us vol ajudar a descobrir la riquesa lingüística que amaguen (a voltes, literalment) els dos Vallesos i, de retruc, esperonar-vos a fer servir amb normalitat totes aquestes paraules i expressions que ens doten de personalitat”.

El llibre compta amb un  pròleg de Jessica Neuquelman, l’altra meitat dels Llenguaferits, i va sorgir fa tres anys com un estudi per a un projecte d’Immaterial Vallès. Arran d’aquest estudi, Vila va decidir ampliar-lo fins convertir-ho en el llibre. 

L’obra s’estructura en tres parts: un recull de lèxic propi dels vallesos – centrant-se només en paraules que encara es fan servir, obviant les que han quedat en desús-, paremiologia – és a dir, frases fetes, que malauradament es van perdent i que el llibre pretén fer reviure- i girs fonètics- canvi d’ e i o obertes en tancades, per exemple-. Pretén també ser una reflexió sobre la situació de la diversitat lingüística. L’autor ha emprat la seva experiència en el recull de sabadellenquismes, ara ampliant-lo al territori de les dues comarques, i ha fet ús de bibliografia variada, bevent especialment de fonts com Víctor Pàmies i Joan Veny.

Presentació a Sabadell

La presentació en societat a Sabadell es fa aquest dimecres 9 d’octubre, a casa dels editors, La llar del llibre (Sant Antoni, 20), seguit d’una presentació a Montcada i Reixac dimecres 30 d’octubre, entre d’altres dates.  Aquestes  presentacions tindran la novetat dels Rodalismes, una espècie de ruleta de la sort amb les que el públic podrà jugar i interactuar amb els Llenguaferits, aprenent nous mots de manera lúdica.

Paral·lelament, Vila i Ros continua amb la seva faceta de contista treballant en una nova col·lecció de contes i microcontes.

Foto portada: l’escriptor David Vila i Ros, en una imatge d’arxiu. Autor: I.Vizuete.

Els comentaris estan tancats