PUBLICITAT
PUBLICITAT
Una trentena de productors d’oli d’oliva de Jaén participen a la Festa del Primer Oli de Jaén que organitza la Diputació de Jaén i la Junta d’Andalusia i que aquest any es fa a la plaça de l’Argub de Sabadell, al parc de Catalunya. Hi seran fins diumenge difonent l’oli d’oliva verge extra (ara conegut també com AOVE), un producte cada cop més prestigiós i amb una especificitat: es tracta d’olis primerencs, d’altíssima qualitat.
Són recol·lectats a principis d’octubre. Un costum impensable fa uns anys, perquè l’habitual era començar la recollida al desembre, coincidint amb la Immaculada (8 de desembre). Però una tradició que s’ha trencat a partir del coneixement sobre el primer oli, d’altíssima qualitat. “Parlem d’olis excepcionals i d’excel·lència i és el que portem a Sabadell”, assegura el president de la Diputació de Jaén, Francisco Reyes. A més es mostraran altres derivats de l’oli, com cosmètica o artesania.
“Hi haurà cates, esmorzar amb torrades, degustació de productes de l’estratègia Degusta Jaén i activitats culturals i musicals”, ha afegit. “Catalunya coneix i valora l’oli d’oliva i especialment l’oli d’oliva de qualitat. Serà un gran cap de setmana”, ha finalitzat Reyes.
“La Festa del Primer Oli ajuda a la difusió d’un dels majors valors de la nostra terra, molt lligat a la nostra gastronomia ja que no hi ha cuina que faci honor al seu nom que no utilitzi oli d’oliva verge extra”, ha assegurat el delegat de Turisme de la Junta d’Andalusia, José Ayala. A més, ha assegurat l’AOVE està incrementant l’interès per visitar la província de Jaén, on regnen les oliveres. Un 7 per cent de les quals pernoctacions són de catalans, ha dit.
“El millor ambaixador que tenim és l’oli d’oliva verge extra. Som una província petita però estem arribant lluny. De ben segur que aquests tres dies seran fructífers tant per a Sabadell com per als expositors de Jaén”, ha finalitzat Ayala.
Per la seva part, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha donat la benvinguda als assistents. “Ens agrada molt ser capital però que millor que ser capital gastronòmica amb un producte tan preuat com l’oli. Us agraïm que hagueu escollit Sabadell. Estem encantats de ser casa vostra i casa de tanta gent de Jaén que tenim a la nostra ciutat. Andalusia ens ha portat moltes coses i també estimar productes com l’oli d’oliva, que hem incorporat a la nostra forma de ser”.
La fira ha obert les portes aquest divendres i estarà oberta fins diumenge a la tarda. Hi participen una trentena de productors de municipis com Baeza, Andújar o Villanueva de la Reina. Està organitzada per la Diputació de Jaén i la Junta d’Andalusia i cada any visita un municipi de la província de Jaén i un municipi fora de Jaén. És el segon cop que arriba a Catalunya, després de L’Hospitalet de Llobregat l’any 2018. Segons dades municipals, hi ha un centenar de persones que pernoctaran a Sabadell a partir d’aquest esdeveniment.
Suport institucional
La fira comptarà aquest dissabte amb la visita de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i es preveu que diumenge hi hagi el president de la Generalitat, Salvador Illa.
L’AOVE i Jaén
La província de Jaén encapçalada la producció d’oli d’oliva d’Andalusia, amb gairebé 450.000 tones anuals. Es compatibilitzen 3,8 milions de jornals en recol·lecció, un terç dels que es registren a tota Andalusia.
Foto portada: un dels expositors. Autor: J.d.A.
Pingback: 10 coses a fer en un cap de setmana per sucar-hi pa
Pingback: Sabadell celebra la Festa del Primer Oli de Jaén: "tractem cada ampolla com un fill"