PUBLICITAT
PUBLICITAT
Un bocí de pa sucat amb oli d’oliva verge extra. No cal gaire més per convèncer el paladar i acabar comprant una de les ampolles d’AOVE que aquest cap de setmana s’exposen a la festa del Primer Oli de Jaén, instal·lada per primera vegada a la plaça de l’Argub de Sabadell. De la mà de la Junta d’Andalusia i la Diputació de Jaén, una trentena de productors de la província andalusa han mostrat els resultats de la col·lecta d’octubre, coneguda per la seva qualitat excepcional.
“Hem rebut més afluència de públic de la que esperàvem. Podem dir que l’acceptació per part de Sabadell ha estat molt bona”, explica Carmen Pacheco, membre de l’organització. La fira té com a objectiu promocionar els millors olis primerencs de Jaén, produïts amb les olives recol·lectades a principis d’octubre. “Són productes que tenen un valor molt superior a l’oli que es pot trobar a qualsevol comerç”, defensa Pacheco.
En aquest sentit, cal destacar que bona part dels expositors són petites cooperatives de Jaén on el procés de producció es cuida fins a l’últim detall. Així ho explica Juan José Haro, un dels socis d’Oleonavas: “Per treure un litre d’oli d’aquesta oliva verda necessites el doble de quantitat que per produir un litre d’oli convencional”. “Nosaltres no tenim cap privada al darrere. Els tècnics seleccionen l’oliva a consciència fixant-se en el seu tamany i qualitat. És un producte molt específic, cada ampolla és com un fill”, afegeix.
Tot i el prestigi associat a la denominació d’origen, els participants coincideixen a remarcar el “desconeixement generalitzat” sobre l’AOVE. “Som els majors productors a nivell mundial, però crec que encara ens falta molta formació al respecte. Igual que coneixem molt sobre vins, per exemple, amb l’oli encara queda molt per avançar”, apunta Alberto Girón, responsable de l’Oleoescuela, la primera escola d’oli d’Espanya. A la seva carpa, centenars de sabadellencs han participat als tallers per aprendre’n els conceptes bàsics i saber distingir-ne els atributs. “Tothom hi mostra molt interès i queda sorprès”, assegura.
A banda de l’activitat comercial, els assistents a la fira també han pogut gaudir de propostes culturals i gastronòmiques repartides al llarg del cap de setmana. Pel que fa al vessant institucional, aquest diumenge ha visitat l’esdeveniment el president de la Generalitat, Salvador Illa, qui ha destacat “l’estreta relació” entre Catalunya i Andalusia pels “andalusos i andaluses que van venir a Catalunya per contribuir al seu progrés”. Unes paraules que ha secundat el president de la Diputació de Jaén, Paco Reyes, també present durant el matí.
Més informació:
Foto de portada: visitants de la fira. Autor: Jordi M.
Pingback: Carreguen contra Illa per assistir a la Festa del Primer Oli de Jaén