- Llum verda definitiva al Pla de Mobilitat Urbana dos anys i mig després de la primera aprovació en fase inicial.
- Hernández (Urbanisme): “Estar en contra de la Ronda Nord és estar en contra de resoldre la contaminació”.
Vist i plau definitiu al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2023-2028 (PMUS). El ple hi ha donat llum verda al 2025. I és que l’aprovació definitiva arriba dos anys i mig després de la inicial, que es va dur a terme l’octubre de l’any 2022 (més info: ‘Pla de mobilitat: quines mesures conté?‘). El pla s’ha aprovat per 16 vots a favor (PSC i Junts). Ha tingut 11 vots en contra: tota l’oposició. Membres de la Plataforma en Defensa del riu Ripoll han demanat més accions, abandonar la B-40 i deixar de banda la flexibilització d’usos a l’entorn industrial del Ripoll.
La tinenta d’alcaldessa, Mar Molina (PSC), ha assegurat que el PMUS ha tingut un període de participació elevat en el que es van presentar 80 al·legacions. El resultat són una vuitantena d’actuacions a implantar fins l’any 2028 de les que el 60 per cent ja s’estan duent a terme. “El pla és una eina per garantir la mobilitat segura, ambiental i justa”, ha assegurat. Segons l’Ajuntament, els objectius principals són la seguretat viària, la qualitat de l’aire, facilitar la mobilitat a peu, l’augment de l’ús de la bicicleta i regulació de l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal, el transport públic, el foment de l’ús del vehicle privat o l’aparcament. Malgrat aquest ampli ventall d’objectius, el debat sobre la Ronda Nord (Ronda Nord Sabadell-Terrassa / B-40 /Quart Cinturó) s’ha menjat la discussió.
“Som l’única ciutat de més de 200.000 habitants que no té un sistema de rondes. Per què ho hem de ser? No mereixem tenir rondes com totes les ciutats europees? Per la Gran Via passen de forma obligada cada dia més de 20.000 vehicles. Estar en contra de la Ronda Nord és estar en contra de resoldre la contaminació”, ha reblat el tinent d’alcaldessa Adrián Hernández.
Per la seva part, el tinent d’alcaldessa i portaveu de Junts per Sabadell a l’Ajuntament, Lluís Matas, ha defensat el document perquè “és realista i pragmàtic”. “Discrepem [amb l’oposició] del Ripoll, de la Ronda Nord o de l’aparcament del Centre però per això alguns estem al govern i altres no ho estan”, ha afegit. “Sí, tenim molt a fer en la contaminació a Sabadell i altres ciutats però a Sabadell tenim el mesurador on hi ha més contaminació del món mundial i això no ajuda; s’hauria de col·locar on no passin tants vehicles. Volem millorar i transformar la Gran Via i per això volem la Ronda Nord”, ha reclamat.
El govern ha assegurat que mentre l’oposició se situa en el negacionisme climàtic per una banda i el no a tot per una altra, “nosaltres ens centrem en les solucions”. “Uns diuen que anem massa lluny i els altres que ens quedem curts; nosaltres estem en el sentit comú. No em convencen les ZBE però complirem la llei. Hem de dir la veritat: no tot es resoldrà amb el transport públic. Hem d’anar fent passos i buscant el punt d’equilibri”, ha afegit l’alcaldessa, Marta Farrés.
Oposició d’esquerres
Des de l’oposició d’esquerres, crítiques generalitzades a la manca d’ambició del pla, com acostuma a passar en tot allò que té a veure amb la mobilitat o l’emergència climàtica. Santi Valls, d’ERC, assegura que les actuacions de “maquillatge” a la Gran Via ni són ni seran “efectives” i que l’aposta per l’aparcament del centre no té sentit si no es redueixen places d’aparcament en superfície.
“La zona de baixes emissions és molt poc valenta; incloure la B-40 fa que el Pla de Mobilitat neix mort perquè va en contra de la mobilitat sostenible. Si es fa, en uns anys tindrem camions venint de Saragossa creuant pel nord de la ciutat”, ha insistit. “En clau d’emergència climàtica, hauríem de ser valents i el govern hauria de liderar però el pla no està a l’alçada”, ha finalitzat.
Aurora Murillo, de la Crida, ha avisat que “el pla va tard; han trigat dos anys en resoldre les al·legacions. No volen anar cap a un model més sostenible, només volen resoldre la mobilitat dels vehicles privats”, ha insistit, assegurant que el govern preferiria desactivar la Zona de Baixes Emissions. Des de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, ha demanat potenciar el servei de bus urbà: “Tenim una eina fonamental que es diu TUS, el servei públic millor valorat a la ciutat”, ha seguit. “Clar que hi ha alternativa al Quart Cinturó: es diu més transport públic per arribar als polígons o als centres mèdics, millorar l’AP-7, fer intercanviadors a les estacions i fer que el transport públic funcioni i faci que la gent deixi el seu vehicle a casa”.
Vox i PP, en contra
Vox ha tret valor al pla: “Tot ens sona a Agenda 2030. Fan un desplegament de recursos per la bicicleta, que no s’utilitza de forma habitual. Posen èmfasi en anar a peu quan molta gent no pot. Sense Ronda Nord no descongestionem les vies d’alta capacitat. No es podrà desenvolupar aquest pla”, ha assegurat Nuria Acacio. “Hi votarem en contra per la ZBE. Limita drets”, ha seguit. “No és el pla que necessita la ciutat”, ha dit Cuca Santos (PP), també al 200 per cent amb la B-40. “El millor pla de mobilitat és construir la Ronda Nord i la B-40. Quan estigui la Ronda Nord, i soterrada, serà el moment de pacificar la Gran Via. La Ronda Nord és la mesura més eficient”, ha finalitzat.
Foto portada: els terrenys per on hauria de passar la Ronda Nord, la B-40. Autora: Alba Garcia.
Pingback: 'El ple crític'. Més enllà de la sostenibilitat