Membres de la Unió Excursionista de Sabadell han impulsat la creació de l’Akelarre Trail, una cursa nocturna que tindrà lloc el 30 de maig i que vol reivindicar espais segurs perquè les dones puguin fer esport de nit, amb llibertat i sense por. Segons han explicat aquest dimarts les organitzadores durant la presentació, es tracta d’una prova no competitiva amb un recorregut pel Rodal del Ripoll de 12 quilòmetres i 155 metres de desnivell.
Diana Cirera, una de les organitzadores, ha assenyalat que la cursa pretén enviar un missatge clar després dels darrers successos a l’entorn del riu Ripoll, on es va denunciar una violació el passat estiu: “volem anar segures i sense por en qualsevol moment del dia”, defensa. La prova és oberta a tothom, però dona un especial protagonisme a la presència de dones. Per aquest motiu, la primera sortida serà únicament femenina (20:30h) i cinc minuts després es donarà el tret de sortida a la modalitat mixta.
Pel que fa a la pista, Cirera ha informat que el recorregut estarà senyalitzat amb voluntaris i bandes reflectants per evitar qualsevol confusió. A més, malgrat que no hi haurà premis ni competició, els corredors disposaran d’un xip per controlar les seves marques. En relació a les inscripcions, cal destacar que ja estan disponibles al web de la UES fins al 25 de maig -o fins a esgotar les 400 places-.
Espai La Mola
La iniciativa forma part del projecte del nou Espai La Mola, un punt de trobada que han creat treballadores de la UES amb l’objectiu que dones que estimen l’activitat física puguin contactar amb altres dones que tenen els mateixos interessos. “La idea principal és fer xarxa”, exposa Elisenda Campi, una de les fundadores. Això es veu reflectit, per exemple, en grups de dones escaladores, de dones que fan alta muntanya o de dones que no volen sortir a córrer soles.
“És un espai on reivindicar el paper de la dona a la muntanya, volem ensenyar referents de dones muntanyenques a altres dones que s’estiguin iniciant en aquest món perquè no siguin sempre referents homes. I la part més reivindicativa és visibilitzar que volem fer activitat física, però no podem anar soles al Rodal perquè ens fa por”, diu Campi.
En aquest sentit, ha destacat que es duran a terme diverses activitats al llarg del curs amb l’objectiu de fomentar el creixement de la comunitat. La proposta més significativa serà l’Akelarre Trail, però també hi haurà altres iniciatives interessants com ara tallers de defensa personal per a dones, caminades feministes (ja es va fer una el 8 de març) o cursos relacionats amb la menopausa i l’esport.
Foto de portada: presentació, aquest matí. Autor: Jordi M.